Cum e cu panourile fotovoltaice instalate de inoSolar?

Mi-am pus panouri fotovoltaice pe acoperișul casei astfel încât să produc energie solară verde, să îmi micșorez factura la energie electrică și să poluez mai puțin. În acest articol voi scrie mai multe detalii, iar mai jos las și un video.

Dacă nu ai timp de video acum, dă scroll și citește articolul meu despre experiența cu panourile fotovoltaice.

Ce sistem fotovoltaic am ales?

Am ales un sistem fotovoltaic de 8,74 kW cu invertor Huawei. Având în vedere că am un sistem monofazat (ca majoritatea persoanelor fizice), invertorul poate da maxim 6 kW.

Am ales panouri mai multe și de capacitate mai mare, ca și atunci când sunt zile cu mai puțin soare acestea să capteze mai multă lumină solară pe care să mi-o transforme aproape garantat în 6 kW pe oră.

În plus, având deja mai multe panouri, dacă vreodată voi trece pe trifazat va fi necesar doar să îmi schimb invertorul și câteva siguranțe.

Ce panouri fotovoltaice am ales?

Panouri fotovoltaice inosolar

Am mers pe mâna celor de la inoSOLAR și am ales panourile fotovoltaice de la Canadian Solar. Tot ce montează ei e bun, că lucrează doar cu panouri bune, dar eu am optat pentru acestea doarece am citit că sunt mai rezistente iarnă și la intemperii.

Cât m-a costat instalarea sistemului fotovoltaic?

Am depus pentru Casa Verde și am obținut finanțare de 20.000 lei de la statul român. Apoi, am mai completat eu cu niște bani pentru că am ales un sistem fotovoltaic mai mare. Respectiv, 10.900 lei te-ar fi costat 8,74 kW cu totul inclus.

Statul român te obligă prin programul Casa Verde ca să instalezi un sistem de minimum 3 kW. Majoritatea instalatorilor oferă asta pentru o diferență de doar 2.000 lei pe lângă cei 20.000 lei deja oferiți de statul român.

Totuși, cei de la inoSOLAR mi-au atras atenția pentru că ei aveau o ofertă foarte bună în care ofereau un sistem fotovoltaic de 5 kW la preț de 3 kW. Și de acolo a plecat studierea unui sistem mai mare, adică de 8,74 kW cum am ales eu.

Vă las aici link către oferta despre care vorbesc.

Cum stau cu consmul după instalarea panourilor fotovoltaice?

Am un smart meter și o aplicație care se sincronizează online cu tot sistemul. Foarte profi cei de la inoSOLAR și la acest aspect.

Ce observ este că de când mi-am instalat panourile fotovoltaice, din 24 de ore de consum: 70% e energie gratuită produsă de panourile fotovoltaice, iar 30% e energie din rețea.

Exemplu pentru Galați, România, pe 18 mai 2024, când soarele răsare aproximativ la ora 5:20 dimineața și apune la ora 20:40 seara. Asta înseamnă aproximativ 15 ore și 20 de minute de lumină a zilei și aproximativ 8 ore și 40 de minute de întuneric.

După ce apune soarele, sau mai pe înserat, energia provine din rețea și plătesc pentru ea. De aceea, am instruit toată familia să pună la spălat vase, rufe, uscătoare etc. în timpul zilei, ca să nu plătesc energie electrică pentru utilizarea lor.

Oricum, consum mult mai puțin decât produc, ceea ce e foarte ok. De exemplu, cel mai înalt consum înregistrat a fost de 3 kW pe oră, iar sistemul fotovoltaic a făcut față cu brio. Dar în general consum mult mai puțin. Deci trebuie să mă fac prosumator.

În scurtă vreme voi deveni prosumator

Invertor panouri fotovoltaice Huawei instalat de inosolar

Cei de la inoSOLAR m-au ajutat foarte rapid și cu dosarul de prosumator pe care l-au depus în numele meu la furnizorul de energie electrică. În 30-60 de zile ar trebui să fie gata.

Acest lucru îmi va permite să livrez surplusul de energie produs de la soare înapoi în rețea. Aici ai două opțiuni: să îți plătească ei energia produsă (dar nu merită subiectul la atâția kW) sau să te compensezi cu ei (ceea ce am ales eu).

Ce înseamnă compensare? Înseamnă că dacă eu produc 6 kW pe oră și consum doar 2 kW pe oră, voi produce 4 kW pe oră în plus pe care îi injectez în sistem. Noaptea când merge TV-ul sau iarna când orele de lumină sunt mai puține, voi consuma din rețea.

Prin urmare, ceea ce produc în plus se adună într-un cont de kW personal din care se scade ceea ce consum când e noapte sau când orele de lumină sunt mai puține. Și având în vedere că produc mai mult decât consum, facturile la curent vor fi 0 sau pe acolo.

Totuși, de menționat este că această compensare se calculează o dată la 12 sau 24 de luni, așa că până la prima compensare tot vei avea facturi de energie electrică de plătit.

Am și niște baterii de backup

Am văzut că pe YouTube multă lume mă întreba de ce nu mi-am pus și un sistem de baterii. Nu mi-am pus pentru că am așa ceva de vreo 2 ani. Însă nu am un sistem de baterii așa mare ca să fiu complet off-grid, ci doar unul de backup.

Adică dacă a cazut curentul în zonă, am energie pentru înă 3 sau 4 ore, în funcție de consumatori. Bine, nu pe toate chestiile din casă, ci doar pe zonele vitale precum prize, lumini, internet etc. că la sistemul de securitate e alt sistem de backup.

Concluzie

E un vis împlinit. Îmi doream de mult panouri fotovoltaice și mă bucur că am reușit să împlinesc asta. Urmează să vin cu un follow-up după ce devin prosumator.

6 comentarii la „Cum e cu panourile fotovoltaice instalate de inoSolar?”

  1. Buna ziua, in pretul suplimentar mentionat (10900 lei) sunt incluse si bateriile.de backup?
    Ce capacitate aveti la backup?
    Cat de mari sunt bateriile de backup (ca voum-marime fizica)?
    In schema de montaj a bateriilor de backup, le pot monta intr-o alta zona care sa nu fie inainte de panou general? (ceva mai departe de casa)
    Ce solute aveti pentru curatarea de praf a panourilor?

    Multumesc, horia

    Răspunde
    • Bună ziua! Nu, în acel preț nu sunt incluse și bateriile. Nu cred că poate oferi cineva și baterii într-un asemenea preț. Eu mi-am luat baterii acum vreo 3 ani înainte să îmi pun panouri. Mi-am luat un sistem HP cu baterii de backup vreo 3-4 ore pe punctele principale din casă și am dat pe atunci suma de 8.000 lei. Legat de curățarea panourilor nu am încă o soluție deoarece nu mi s-au murdărit. Se zice că cel mai bine ar fi să fie lăsate în pace și doar dacă a fost vreo furtună de nisip să fie curățate.

      Răspunde
  2. Buna seara numele meu este Dina Iulian Bogdan si datorita postarilor dumneavoastra am ales Inosolar pentru un montaj prin Casa verde de 5.5 kw monofazat si voiam sa va cer parerea daca am ales corect panourile Canadian Solar de 450 wp.Multumesc

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.