Cum e Apple TV?

De câteva zile, sunt posesorului unui Apple TV pe care l-am primit de la Petre Dalea. Mă rog, am făcut un troc, ne-am înţeles noi cumva :), că nimic nu e gratis.

Este vorba despre ultimul model de Apple TV, respectiv generaţia a 3-a.

Chiar dacă văzusem până acum poze cu un Apple TV, nu mi-am imaginat că poate fi atât de mic. Mă aşteptam să fie un pic mai mare, similar cu dimensiunile unui media player standard. Aşa arată pachetul.

Pachet Apple TV

Pachet Apple TV spate

Ambalarea produsului este făcută cu bun gust, dar asta contează probabil mai puţin. În pachet se regăseşte Apple TV-ul, telecomanda, cablul de alimentare, manualele de utilizare şi două autocolante cu logo-ul Apple. Chiar dacă este foarte mică, subţire şi simplă, trebuie să recunosc că telecomanda m-a impresionat foarte mult. Este o plăcere să o foloseşti. Este fabricată dintr-un material premium, cred că un aliaj metalic sau ceva de genul, iar butoanele sunt aşezate de-aşa natură încât să o butonezi cu uşurinţă încă de la prima utilizare.

Ce contine pachetul Apple TV

Micuţul Apple TV are în zona laterală un port HDMI, un port optic audio, un port miniUSB, un port RJ-45 şi alimentarea. Momentan eu l-am conectat la TV doar prin portul HDMI, însă urmează să testez capabilităţile audio şi cu un cablu optic. Portul miniUSB înţeleg că este folosit doar pentru depanare sau diverse intervenţii service. Portul RJ-45 permite conectarea la internet prin cablu, deşi multă lume va folosi conectarea Wi-Fi.

Porturi Apple TV

Conectarea la TV s-a realizat cum nu se poate mai simplu. Am băgat Apple TV în priză, am conectat cablul HDMI la TV şi am pornit televizorul. După ce am selectat sursa de imagine la TV, interfaţa Apple TV a solicitat nişte mici configurări, gen conectare la reţeaua Wi-Fi, lucru care s-a realizat foarte uşor şi a funcţionat din prima. Imediat cum am intrat în setări, am căutat update-urile disponibile şi am actualizat versiunea de firmware.

Update soft Apple TV

Și m-am apucat de explorat. Partea cea mai faină este funcția AirPlay, funcție ce iți permite să faci mirroring pe TV la dispozitivele tale Apple. Cumva, acest lucru suplinește lipsa unui browser de internet pe care m-aș fi așteptat să-l găsesc pe un Apple TV. Da, sunt conștient că e nasol să navighezi pe internet folosind telecomanda de la un TV, dar parcă folosind telecomanda asta simplă de la Apple TV, e mult mai ușor. Probabil nu le era greu celor de la Apple să arunce un Safari acolo, dar știind că navigarea pe internet cu o telecomandă nu e tocmai plăcută, au decis probabil să nu complice viața utilizatorilor (deși se poate folosi o tastatură wireless).

Marii absenți în România pe un Apple TV sunt NetFlix și Apple Movie Store. Practic, treburile astea două desăvârșesc un Apple TV. Mi-ar fi plăcut să pot închiria filme noi direct de pe Apple TV sau din contul de iTunes, chiar dacă acest serviciu costă. Sunt convins că sunt mulți care se află în asentimentul meu. Aș prefera să dau 3-5 euro pentru închirierea unui film, atâta vreme cât știu că voi avea parte de calitatea originală, de sunet impecabil și de sincronizare perfectă cu subtitrarea. Sunt eu mai comod de felul meu :).

Să revenim un pic la AirPlay. Pentru a fi redat conținut pe TV, singura condiție e ca toate dispozitivele de pe care vrei să redai să fie conectate la aceeași rețea Wi-Fi. Astfel, tot ce vezi pe iPhone, de exemplu, vezi scalat foarte bine și pe ecranul TV-ului. Te poți simți ca și când ai avea în față o consolă de jocuri performantă. Pe ecranul telefonului comanzi jocul, iar pe ecranul TV-ului te bucuri de grafică. Foarte fain e să te joci cu AirPlay și în cazul redării video, poze, etc.

AirPlay pe Apple TV

Filmele standard nu merg cu subtitrare pe Apple TV. Adică, iTunes nu redă fișiere video în format .MKV, de exemplu. Trebuie să convertești filmul în format Mp4 și apoi să găsești o soluție pentru adăugarea subtitrării. Recunosc că nu mi-am bătut capul încă cu treaba asta, dar sigur există soluții. Totuși, acest aspect este o bilă neagră destul de mare, chiar dacă a vedea până la urmă un film cu subtitrare pe TV prin Apple TV nu e așa o mare scofală dacă deții un iPhone sau iPad. Cauți pe Google filmul dorit online subtitrat în română și îi dai play direct din browser având AirPlay activat.

În rest, Apple TV vine cu niște aplicații preinstalate care funcționează foarte bine. Mă refer la YouTube, Vimeo, Photo Stream (ca să vezi pozele de pe deviceurile tale Apple cu acelasi cont de iCloud), Trailere (poți să vezi cele mai noi trailere ale filmelor ce urmează să apară sau au apărut deja recent) și alte câteva aplicații mai mult sau mai puțin folositoare.

Concluzii: Apple TV. Merită?

+ mic, frumos, totul e realizat cu bun gust, pornind de la ambalaj până la deviceul în sine şi la telecomanda acestuia

+ foarte rapid, răspunde instant la comenzi şi se mişcă mult mai bine în interfaţă decât un Smart TV

+ uşurinţă în utilizare, te obişnuieşti rapid cu tot ce oferă

+ bun dacă ai mai multe deviceuri Apple

+ telecomanda pe cât e de simplă, pe atât e de tare

_

– nu poţi să vezi filme cu subtitrare în română fără să îţi baţi un pic capul

– nu are browser de internet încorporat (multe media playere de acest gen nu au, dar de la Apple TV mă aşteptam)

– nu există minunatul magazin de filme Apple pentru România încă (pentru alte ţări există şi e mult prea tare)

– preţul nu se justifică pentru ce oferă utilizatorilor din România

– un pic cam dependent de conturile Apple, de softurile sau dispozitivele Apple, chiar dacă poate fi folosit cu orice soluţie tehnică

_

Concluzia mea este că nu merită încă să-ţi iei un Apple TV decât dacă eşti un mare fan Apple şi vrei să ai mai multe dispozitive cu măr muşcat în casă. Nu merită încă, pentru că dacă Apple va lansa magazinul de filme şi în România, Apple TV va fi o adevărată bijuterie în casa omului. Eu sunt un tip răbdător şi voi aştepta până atunci.

Dacă eşti în căutarea unui dispozitiv similar Apple TV, îţi recomand să arunci un ochi pe ofertele de media playere de aici sau pe ofertele de televizoare smart de aici. Cu siguranţă vei găsi o soluţie mai bună, cel puţin pentru moment.

12 comentarii la „Cum e Apple TV?”

    • Am acces deja la asta :). Pot să-mi fac chiar cont pe US şi să văd filme pe bune, dar dacă n-am subtitrare în română parcă nu-i aşa fain când inviţi prietenii la bere şi mai pierde câte unul fraza din film :).

      Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.