În acest ghid vei învăța cum să cumperi monede digitale sau criptomonede de tipul IOTA, Ripple, Stellar Lumens, Ethereum sau Bitcoin. Articolul va fi unul foarte detaliat, așa că apucă o cană mare de cafea, relaxează-te și citește-l cu atenție până la final. Înainte de a învăța cum să cumperi criptomonede îți voi explica elementele de bază, te voi învăța cum să-ți construiești un portofel pentru aceste monede digitale și îți voi povesti tot ce trebuie să știi înainte de a păși în lumea viitorului.

Despre investiția în monede virtuale

Înainte de a porni pe acest drum trebuie să știi că vorbim de niște investiții. Uneori investițiile se pot dovedi adevărate lovituri pe parcursul vieții unui om, alteori se pot dovedi adevărate eșecuri din care nu poți decât să înveți și să mergi mai departe.

Deși sunt nou în această lume a investițiilor în criptomonede și nu am un portofoliu foarte vast sau consistent, pot spune că am învățat un singur lucru: documentează-te pe cont propriu înainte de aface orice investiție! Nu lua de bun tot ce spune unul sau altul, inclusiv eu. Cercetează.

Exemplu de pump & dump

Pump and Dump

Există strategia numită pump & dump. Adică crește o monedă virtuală ca mai apoi să o scadă foarte tare în timp ce băieții deștepți vând pe creștere (să nu credeți că nu sunt băieți deștepți și în această economie a criptomonedelor :)).

Din câte am auzit sunt grupuri pe Telegram care fac pump & dump. Adică într-o zi se hotărăsc câteva mii de băieți deștepți să intre pe binance.com sau pe alt exchange și să cumpere în draci moneda XYZ la 0,05$ (să zicem). Moneda crește ușor.

Apoi, ei intră pe alte grupuri unde chipurile sfătuiesc userii să cumpere pentru că XYZ are o tendință de creștere și că acum e momentul să cumpere. Convingând și mai multe mii de oameni să cumpere moneda digitală XYZ, automat aceasta crește. De dragul exemplului să zicem că XYZ crește de la 0,05$ la 0,5$.

Practic, a devenit o monedă digitală căreia i s-a făcut PUMP.

Iar după acest timp băieții deștepți despre care vă povesteam vând cu prețul mare. Piața văzând că moneda se vinde masiv, scade automat prețul la o valoare mai mică per monedă decât au cumpărat băieții sfătuiți să cumpere pe creștere. Și astfel se produce fenomenul de DUMP, adică moneda respectivă scade tare.

Băieții deștepți câștigă, cei care au cumpărat fără să se informeze, pierd.

Iar asta e doar una dintre manevrele care se fac pe piața monedelor virtuale. Pentru că există multe SCAM-uri pe internet și trebuie să te ferești de ele pe cât posibil. Eu spre exemplu mi-am luat o țeapă cu niște Ethereum de la Bitpetite. Din fericire n-am pierdut decât 0,30 de ETH pe vremea aia, dar știu oameni care au pierdut mult.

Concluzia este să te informezi individual din mai multe surse înainte să investești. Și apoi să investești doar banii pe care ești dispus să îi pierzi fără să-ți pară deloc rău după ei. Nu privi investițiile ca pe un joc de noroc, pentru că vei deveni disperat și vei ajunge să ”îți joci și mașina sau casa” pe modul ”totul pe o carte”.

Nu trebuie să ajungi în zona aia.

De asta spun că informarea este esențială și face diferența fundamental între un disperat grăbit să nu piardă cine știe ce tren și un investitor educat. Da, piața monedelor virtuale este extrem de volatilă și reprezintă investiții cu grad foarte mare de risc, însă asta nu înseamnă că nu te poți informa.

Acum că ai înțeles importanța informării legate de monedele virtuale, hai să vedem legat de ce ne informăm înainte de a investi în criptomonede.

Despre ce ne informăm la monedele virtuale

Informatii investitii monede digitale

Aici e o discuție foarte lungă și elaborată. Dar voi fi relativ scurt și voi încerca să simplific totul la nivelul maxim posibil. Nu trebuie să ne uităm doar la preț. Trebuie să ne uităm la tehnologia în sine și la utilitatea ei reală. Cine lucrează în echipa de dezvoltare? Cât de serioși sunt? Ce realizări au mai avut în trecut? Cât de rapide sunt tranzacțiile? Care e revoluția sau inovația din spatele monedei?

Și pentru că acest articol a pornit de la un prieten care mă suna disperat întrebându-mă cum să investească în Ripple (XRP) sau într-o monedă asemănătoare care să fie încă ieftină și cu care să dea lovitura mai târziu, am ales să discut un pic despre IOTA, Ripple și Stellar Lumens. Dar ca să fac acest lucru voi începe cu două vorbe despre Bitcoin și Ethereum.

Toată lumea care a citit acest articol până aici a auzit cu siguranță despre Bitcoin. Este prima monedă virtuală lansată în lume, iar scopul său a fost să înlocuiască alte tipuri de monede convenționale. În acest moment Bitcoin este cea mai scumpă monedă virtuală și probabil cea mai folosită. Scopul ei principal este cel de tranzacționare (așa a fost gândită la început).

Deși nu prea merită comparată cu Bitcoin (pentru că e altceva, chiar dacă se bazează tot pe Blockchain), Ethereum este mai degrabă o tehnologie în urma căreia rezultă ETH, o monedă ce se apropie de acum de 1.000$ bucata. Multă lume spune că dacă Bitcoin e versiunea 1.0, Ethereum ar fi versiunea 2.0, deoarece e o tehnologie mai bună și mai deșteaptă (am zis că vorbesc pe înțelesul tuturor așa că nu am să intru în detalii de tipul Smart Contracts ș.a.m.d.).

Ok, acum că am zis două vorbe și despre cele mai puternice monede virtuale (din punctul meu de vedere), hai să vorbim despre Ripple, Stellar Lumens și IOTA.

Despre Ripple XRP

Despre XRP Ripple

Ripple este tehnologia. XRP este moneda. E o diferență între ele. Acum e o frenezie ca toată lumea să cumpere Ripple pentru că va fi the next big thing. Însă trebuie să știți că Ripple nu este o chestie nouă. Și mai trebuie să știți că Ripple nu este descentralizată. Adică lucrul ăla care este cel mai apreciat la Bitcoin sau la Ethereum (platformă descentralizată), Ripple nu îl are. Tocmai de aceea este o tehnologie plăcută de către bănci, probabil :).

Și că tot vorbeam de bănci. Multă lume spune că Ripple este deja folosit de o grămadă de bănci mari. Greșit. Nu este folosit. Este TESTAT în acest moment de foarte multe bănci mari. Iar testarea unei tehnologii nu implică neapărat și implementarea unei tehnologii. Deși implementarea Ripple le-ar reduce băncilor costurile cu vreo 60% și nu văd de ce nu ar implementa această tehnologie, acest lucru nu garantează implementarea ei.

Însă cuiul lui Pepelea vis-a-vis de Ripple acuma vine. Băncile care folosesc tehnologia nu sunt obligate să folosească token-urile XRP (adică moneda pe care poți să o cumperi). Băncile pot folosi token-uri proprii, ceea ce și cred că o să facă unele dintre ele. Pentru că tehnologia Ripple în sine nu obligă utilizatorii săi să folosească token-urile XRP în care multă lume se pregătește să investească. Deci, nu e obligatoriu ca prețul XRP să explodeze chiar dacă tehnologia Ripple va fi adoptată la nivel mondial de către toate băncile.

Pe lângă acest lucru, mai merită să te informezi înainte de a investi în Ripple și despre faptul că ”nu știe” Smart Contracts. Însă spre deosebire de Bitcoin și Ethereum (pentru că multă lume se întreabă acest lucru), Ripple face tranzacțiile mult mai rapid. Vorbim de câteva secunde comparativ cu minute la unele tranzacții Ethereum sau ore la unele tranzacții Bitcoin. E clar de ce lumea e cu ochii pe Ripple.

Acum nu mă înțelegeți greșit, eu nu vă spun să nu investiți în XRP. Posibil să crească foarte mult de acum în colo. Posibil să să scadă. Orice e posibil. Însă înainte de a lua o decizie, iată cum trebuie să priviți problema pe toate părțile și să luați decizii în cunoștință de cauză, nu să vă aruncați la vorbele primului sfătuitor.

Despre Stellar Lumens

Despre Stellar Lumens

Nu voi scrie așa multe ca despre Ripple, pentru că Stellar e un fel de Ripple. Însă un Ripple mai bun (din punctul meu de vedere), pentru că e și mai rapid, e descentralizat și știe și Smart Contracts. Este o tehnologie susținută și dezvoltată de însuși fondatorul Ripple, Jed McCaleb. Iar în echipa de adviseri sunt nume precum Patrick Collison de la Stripe (care a și investit 3 milioane de dolari în Stellar) sau Matt Mullenweg, fondatorul WordPress.

Despre IOTA (MIOTA)

Despre IOTA

Este o tehnologie rapidă, scalabilă și cu taxe 0 de transfer. Se zice că va fi versiunea 3.0 deoarece se laudă că vor fi noua generație blockchain. Mai am de studiat despre această tehnologie și criptomoneda aferentă, iar momentan mi se pare demnă de urmărit. IOTA este un blockchain gândit pentru IoT (Internet of Things).

Am spus că în acest articol vei învăța cum cumperi monede virtuale gen IOTA, Ripple, Stellar Lumens, Ethereum sau Bitcoin. Așa că mă țin de cuvânt și mergem mai departe cu explicațiile. Am vrut doar să mă asigur înainte că afli un pic despre ce e vorba mai ales dacă ești la început.

Cum cumperi monede virtuale

Unele criptomonede pot fi cumpărate cu bani normali gen Euro, Dolari sau Lei. Altele pot fi cumpărate doar cu alte criptomonede la rândul lor. De exemplu, Ethereum și Bitcoin poți cumpăra  și cu Lei sau direct cu cardul online. Pe când Ripple, IOTA (MIOTA) sau Stellar Lumens nu poți cumpăra decât cu alte criptomonede. Asta presupune că mai întâi trebuie să cumperi Ethereum sau Bitcoin și abia apoi poți să cumperi Ripple, IOTA sau Stellar Lumens.

Înainte de a cumpăra monede virtuale

Înainte de a cumpăra monede virtuale îți trebuie un portofel ca să le stochezi. Cel mai bun portofel pentru monede virtuale este un cold wallet. Un cold wallet este un portofel care nu este conectat la rețea, adică nu poate fi atacat în nici un fel atâta vreme cât stă deconectat. E ca și cum ai ține monedele virtuale într-un portofel fizic, nu ca și cum ai ține monedele virtuale într-un cont bancar.

Dacă ai de când să te joci cu mai mult decât 200-300 de euro pe monede virtuale, trebuie neapărat să-ți un astfel de cold wallet. Eu mi-am comandat azi un Ledger Nano S pentru că am citit recenzii foarte bune despre el pe internet și pentru că este mult mai puțin costisitor. Am deja peste 4.000 Euro sub formă de monede virtuale și nu vreau să îi pierd din cauza unui atac sau din cauza faptului că cei de la portofelul pe care îl folosesc acum s-au hotărât să nu mai ofere suport.

Tocmai mi-am comandat Ledger Nano S si va ajunge in 7-14 zile
Tocmai mi-am comandat Ledger Nano S si va ajunge in 7-14 zile

M-a costat un pic peste 80 Euro acest portofel virtual cu tot cu transport în România și urmează să sosească în 7-14 zile. Chiar dacă acum folosiți altceva, dacă dețineți mai mult de 200 Euro în monede virtuale trebuie neapărat să vă comandați acum un Ledger Nano S, ca să aveți investițiile protejate la cel mai înalt nivel posibil.

Update: Se pare că au mărit un pic prețul datorită cererii mari, dar acesta include transport gratuit în România. Acum costă 94,80 euro cu tot cu transport și TVA inclus. Tip: Dacă ai firmă cu RO înregistrat în UE, TVA-ul se reține la sursă și plătești mai puțin cu vreo 10 euro.

Ledger Nano S - The secure hardware wallet

Bineînțeles, poți folosi și un hot wallet foarte bun pentru a păstra monedele virtuale, iar un Multi-Currency Digital Wallet pe care eu îl folosesc este Jaxx. Este gratuit și are aplicații pentru iOS, Android, Windows, Mac sau Linux. În plus, poate stoca mai multe tipuri de monede virtuale precum Bitcoin, Ethereum, Dash, Ethereum Classic, Augur, Litecoin, ZCash, Doge, Iconomi, Golem, Gnosis sau Civic.

Până îți sosește Ledger Nano S poți folosi Jaxx fără probleme ca portofel electronic. Îl poți descărca de aici. Pentru fiecare monedă în parte ți se va genera o adresă.

 • așa arată o adresă de Bitcoin unde poți trimite BTC: 15z2xbEf5oXUZkHbPsxiMD99C2Uk8vpqiP
 • așa arată o adresă de Ethereum unde poți trimite ETH: 0x41316eec532014303a86fbff4ef23c379ea8685b
 • așa arată o adresă de Litecoin unde poți trimite LTC: LN5bHrA7LbM4bW9gsHDedhiVUY1GwAakhp
Portofel Ethereum si Bitcoin Jaxx
Așa arată interfața portofelului de Ethereum din Jaxx

Înșiruirile respective de cifre și litere reprezintă adresa ta unică. Ca să ai back-up la portofel ți se va genera o frază unică formată din mai multe cuvinte. Trebuie să memorezi și să-ți notezi acele cuvinte în fix aceeași ordine în caz că îți reinstalezi portofelul sau că trebuie să-l recuperezi. Această frază unică este foarte importantă și trebuie cunoscută de absolut nimeni în afară de tine. Frazele de back-up sunt folosite la toate portofelele, inclusiv la Ledger Nano S.

Acum că ți-ai instalat Jaxx pe PC și pe smartphone, iar pe Ledger Nano S l-ai comandat și e pe drum sper :), hai să cumpărăm niște monede virtuale.

Cum cumperi Bitcoin

Cum cumperi Bitcoin

Pentru a cumpăra Bitcoin îți recomand BTCxChange. Este primul și cel mai cunoscut și de încredere Bitcoin Exchange din România, lansat în 2014.

Intri, îți faci cont, completezi datele personale, încarci copia după CI (așa cum trebuie oricum la toate exchange-urile), îți pui contul bancar și ești gata să faci prima depunere din care să-ți cumperi primii Bitcoin (sau o fracție).

Dacă din varii motive nu vrei să alegi BTCxChange, poți opta și pentru Changelly, loc de unde poți să cumperi cu bani reali o gamă mai variată de criptomonede și poți plăti inclusiv cu cardul anumite tipuri de monede digitale.

Cum cumperi Ethereum

Cum cumperi Ethereum

Procesul de cumpărare Ethereum este similar cu cel prin care cumperi Bitcoin. Depui bani normali (fiat currency) și cu ei cumperi Ethereum. Dacă stai la secundă în ceea ce privește variațiile de preț, îți recomand să faci mai întâi depunerea în wallet-ul exchange-ului și să cumperi când ți se pare ok, abia după ce s-a înregistrat depunerea. Spun asta pentru că am văzut pe grupuri mulți care se plâng că durează mult tranzacțiile și că pierd mulți bani datorită variațiilor de preț.

Eu folosesc Coinflux.com pentru cumpărarea de Ethereum, pentru că sunt din România. Dar dacă din varii motive nu vrei să îi alegi pe ei, poți apela tot la Changelly.

Cum cumperi Ripple, IOTA sau Stellar Lumens

Cum cumperi Ripple

Eu folosesc Binance.com. Atenție acesta este doar un crypto to crypto exchange, adică nu poți depune bani reali ca să cumperi criptomonede, ci poți folosi doar criptomonede ca să cumperi alte criptomonede. Deci, trebuie să-ți cumperi niște Bitcoin sau Ethereum înainte și să-i pui în portofelul tău, ca să îi poți depozita pe Binance.com pentru achiziția altor monede.

Update: Datorită cererilor mari de deschidere de conturi, cei de la Binance.com au sistat temporar realizare de conturi noi. Printr-o postare de pe blogul lor ei spun că această măsură este temporară și că vor da drumul din nou la conturi noi după ce fac upgrade la infrastructură.

Update 2: Se pare că s-a găsit o metodă să îți faci cont! Intră pe Binance.com și apasă al treilea buton din stânga sus (LaunchPad). Apoi apasă Register în dreapta sus. Ar trebui să meargă!

Cu alte cuvinte pașii de achiziție de Ripple, IOTA, Stellar Lumens sau orice altă monedă virtuală de pe Binance.com ar fi următorii:

 1. Îți faci portofel pe Jaxx dacă nu ai încă. Și îți comanzi un Ledger Nano S ca să îți ții toate monedele în siguranță. Jaxx nu știe să țină Ripple, Stellar Lumens sau IOTA, așa că dacă vrei să ții în siguranță una din aceste trei monede sau pe toate, va trebui să ți-l cumperi până la urmă. Pentru că portofelele online pentru ele nu îmi inspiră nici încredere, nici ușurință în utilizare (mai ales portofelul IOTA).
 2. Cumperi Bitcoin sau Ethereum de pe Changelly sau BTCxChange.
 3. Îți faci cont pe Binance.com.
 4. Depui cantitatea de Ethereum sau Bitcoin pe Binance.com.
 5. Cumperi cantitatea dorită de Ripple, IOTA, Stellar Lumens sau ce mai vrei tu folosind depozitul de Ethereum sau de Bitcoin.
Am cumparat Ripple
Am cumpărat și eu aproape 43 de Ripple ca să vedeți cum arată în tabelul Deposit & Withdrawals, iar cum sosește Ledger Nano S îi mut direct acolo.

Rugăminte: Datorită numărului mare de mesaje pe care le primesc pe Facebook, nu mai fac față să vă răspund tuturor individual la întrebări. Vă rog tare mult să citiți comentariile la acest articol pentru că s-ar putea să aibă deja răspunsul, iar dacă aveți alte întrebări, să le postați sub formă de comentariu la articol ca să răspund tot aici și răspunsurile să rămână centralizate ca să le poată vedea și alții. Imaginați-vă că astfel contribuiți direct și ajutați și alți membri ai comunității interesați de criptomonede. Mulțumesc mult pentru înțelegere și mult spor în toate!

Și cam asta a fost cu achiziția de monede virtuale. Vă aduc aminte că acest articol nu reprezintă un sfat legat de investiții. Fă orice investiție după ce te informezi individual din mai multe surse și niciodată nu investi mai mult decât îți permiți să pierzi.

Dacă ai considerat util acest articol te rog mult să mă ajuți cu un share pe rețelele sociale.

Dacă ai ceva de adăugat la acest articol te rog mult să lași un comentariu și să discutăm. Cu siguranță mai sunt și alte persoane interesate, iar comentariul tău sigur va fi de ajutor.


Gabriel Ursan
Gabriel Ursan

Blogger @GabrielUrsan.ro. I love marketing & development. I also like how the internet changes the world.

  166 replies to "[Ghid complet] Cum cumperi monede virtuale gen IOTA, Ripple, Stellar Lumens, Ethereum sau Bitcoin"

  • ALEXxx

   Salut , sunt nou in lumea asta de crypto monede si umpic cam nesigur. O mica intrebare , ce parere aveti despre aceste monede , Bytecoin , Dogecoin si Electroneum ??
   Si care ar fi recomandarile Dvs de monede virtule in afara de cele mentionate in articol.
   Multumesc.

   • Gabriel Ursan

    Dogecoin e o moneda făcută la caterinca. De restul celor întrebate nu stiu mare lucru. Dar trebuie sa te informezi mult pe Google din surse individuale înainte sa tragi concluzii.

  • Liviu

   Gabriel ce părere ai despre viacoin și vertcoin

   • Gabriel Ursan

    Salut Liviu. Nu le-am studiat. Eu sunt pe long term cu criptomonede clasice gen ETH (90% din portofoliu).

  • mariana

   ziua buna, am si eu o intrebare, am cautat diverse tutoriale cum se foloseste portofelul jaxx, mi-am facut unul, toate imi spun cum sa cumpar sau sa schimb monezile, dar cum se introduce o moneda reala in portofel ca eu sa pot face achizitii de criptomonede nu am inteles, daca ma puteti indruma si pe mine.

   • Gabriel Ursan

    Nu se poate face acest lucru folosind Jaxx. Te rog citește cu atenție pas cu pas articolul.

  • mariana

   si apoi mi-am facut un cont intr-o pagina sa cumpar Bitron BTN, si in loc de numele meu apare alt nume, iara eu parese sa am posibilitatea de a modifica datele si sa log off, asta inseamna ca persoana respectiva si-a asumat contul meu, ca mi l-a furat?nu inteleg nici asta, cum este posibil, ce sa fac? daca modific datele, va mai avea posibilitatea de a reveni la contul meu persoana care apare acum, ma refer…

  • Mihai

   Va recomand sa nu va lasati Bitcoinul sau ce monede virtuale cumparati, pe site-uri online. E foarte riscant. Daca nu va descurcati cu securitatea, va recomand cea mai usoara metoda.
   Printati un portofel de hartie pentru ce moneda virtuala vreti voi. Un site simplu in romana este https://portofel-de-hartie.net

  • […] treaba cu criptomonedele. Genul ăla de tipi cărora dacă le dai link pe Facebook la un articol din ăsta, nu-l citesc, și tot te întreabă în privat pe Facebook Messenger cum se cumpără Ripple direct […]

  • mariana

   Buna ziua, am si eu o intrebare as dori sa cumpar un Ledger Nano S . Am intrat pe Amazon dar in descrierea produsului nu specifica sa lucreze si cu criptomoneda Cardano ADA.
   Pe internet am vazut cateva stiri si videouri in youtube ca mai nou au colabora cei de la Cardano cu Ledger.
   Posibil sa nu aiba descriere produs foarte acctualizate, la cat timp se actualizeaza soft Ledger, daca lucrezi cu el, trebuie sa fac actualizarea manual sau se face automat cand se conecteaza la internet.daca eu il cumpar acum si maine colaboreaza cu mai multe monezi virtuale, trebuie sa cumpar alt Ledger, nu nu?!

   • Gabriel Ursan

    Bună Mariana! Toate tipturile de cryptocurrency suportate de Ledger pot fi vizualizate pe websiteul lor oficial, aici https://www.ledgerwallet.com/cryptocurrencies Dacă ei fac update și vor suporta mai multe tipuri de cryptocurrency, este suficient să faci update la firmware, nu trebuie să cumperi alt Ledger.

  • Maria

   Salut! Vreau sa cumpar NEO pe Binance, insa am o mica nelamurire. Daca acum cumpar NEO cu ETH, cum trebuie sa procedez pt ca in viitor in cazul in care NEO creste si ETH scade sa ies pe profit? Mentionez ca intentia mea este sa multiplic USD-ul si nu neaparat criptomoneda. Multumesc!

   • Gabriel Ursan

    Păi e simplu. Dacă NEO crește și ETH scade, vei putea cumpăra mult mai mulți ETH cu NEO când te hotărăști să vinzi, decât atunci când ai cumpărat NEO cu ETH.

Comentează la acest articol