[Ghid complet] Cum cumperi monede virtuale gen IOTA, Ripple, Stellar Lumens, Ethereum sau Bitcoin

În acest ghid vei învăța cum să cumperi monede digitale sau criptomonede de tipul IOTA, Ripple, Stellar Lumens, Ethereum sau Bitcoin. Articolul va fi unul foarte detaliat, așa că apucă o cană mare de cafea, relaxează-te și citește-l cu atenție până la final. Înainte de a învăța cum să cumperi criptomonede îți voi explica elementele de bază, te voi învăța cum să-ți construiești un portofel pentru aceste monede digitale și îți voi povesti tot ce trebuie să știi înainte de a păși în lumea viitorului.

Despre investiția în monede virtuale

Înainte de a porni pe acest drum trebuie să știi că vorbim de niște investiții. Uneori investițiile se pot dovedi adevărate lovituri pe parcursul vieții unui om, alteori se pot dovedi adevărate eșecuri din care nu poți decât să înveți și să mergi mai departe.

Deși sunt nou în această lume a investițiilor în criptomonede și nu am un portofoliu foarte vast sau consistent, pot spune că am învățat un singur lucru: documentează-te pe cont propriu înainte de aface orice investiție! Nu lua de bun tot ce spune unul sau altul, inclusiv eu. Cercetează.

Exemplu de pump & dump

Pump and Dump

Există strategia numită pump & dump. Adică crește o monedă virtuală ca mai apoi să o scadă foarte tare în timp ce băieții deștepți vând pe creștere (să nu credeți că nu sunt băieți deștepți și în această economie a criptomonedelor :)).

Din câte am auzit sunt grupuri pe Telegram care fac pump & dump. Adică într-o zi se hotărăsc câteva mii de băieți deștepți să intre pe binance.com sau pe alt exchange și să cumpere în draci moneda XYZ la 0,05$ (să zicem). Moneda crește ușor.

Apoi, ei intră pe alte grupuri unde chipurile sfătuiesc userii să cumpere pentru că XYZ are o tendință de creștere și că acum e momentul să cumpere. Convingând și mai multe mii de oameni să cumpere moneda digitală XYZ, automat aceasta crește. De dragul exemplului să zicem că XYZ crește de la 0,05$ la 0,5$.

Practic, a devenit o monedă digitală căreia i s-a făcut PUMP.

Iar după acest timp băieții deștepți despre care vă povesteam vând cu prețul mare. Piața văzând că moneda se vinde masiv, scade automat prețul la o valoare mai mică per monedă decât au cumpărat băieții sfătuiți să cumpere pe creștere. Și astfel se produce fenomenul de DUMP, adică moneda respectivă scade tare.

Băieții deștepți câștigă, cei care au cumpărat fără să se informeze, pierd.

Iar asta e doar una dintre manevrele care se fac pe piața monedelor virtuale. Pentru că există multe SCAM-uri pe internet și trebuie să te ferești de ele pe cât posibil. Eu spre exemplu mi-am luat o țeapă cu niște Ethereum de la Bitpetite. Din fericire n-am pierdut decât 0,30 de ETH pe vremea aia, dar știu oameni care au pierdut mult.

Concluzia este să te informezi individual din mai multe surse înainte să investești. Și apoi să investești doar banii pe care ești dispus să îi pierzi fără să-ți pară deloc rău după ei. Nu privi investițiile ca pe un joc de noroc, pentru că vei deveni disperat și vei ajunge să ”îți joci și mașina sau casa” pe modul ”totul pe o carte”.

Nu trebuie să ajungi în zona aia.

De asta spun că informarea este esențială și face diferența fundamental între un disperat grăbit să nu piardă cine știe ce tren și un investitor educat. Da, piața monedelor virtuale este extrem de volatilă și reprezintă investiții cu grad foarte mare de risc, însă asta nu înseamnă că nu te poți informa.

Acum că ai înțeles importanța informării legate de monedele virtuale, hai să vedem legat de ce ne informăm înainte de a investi în criptomonede.

Despre ce ne informăm la monedele virtuale

Informatii investitii monede digitale

Aici e o discuție foarte lungă și elaborată. Dar voi fi relativ scurt și voi încerca să simplific totul la nivelul maxim posibil. Nu trebuie să ne uităm doar la preț. Trebuie să ne uităm la tehnologia în sine și la utilitatea ei reală. Cine lucrează în echipa de dezvoltare? Cât de serioși sunt? Ce realizări au mai avut în trecut? Cât de rapide sunt tranzacțiile? Care e revoluția sau inovația din spatele monedei?

Și pentru că acest articol a pornit de la un prieten care mă suna disperat întrebându-mă cum să investească în Ripple (XRP) sau într-o monedă asemănătoare care să fie încă ieftină și cu care să dea lovitura mai târziu, am ales să discut un pic despre IOTA, Ripple și Stellar Lumens. Dar ca să fac acest lucru voi începe cu două vorbe despre Bitcoin și Ethereum.

Toată lumea care a citit acest articol până aici a auzit cu siguranță despre Bitcoin. Este prima monedă virtuală lansată în lume, iar scopul său a fost să înlocuiască alte tipuri de monede convenționale. În acest moment Bitcoin este cea mai scumpă monedă virtuală și probabil cea mai folosită. Scopul ei principal este cel de tranzacționare (așa a fost gândită la început).

Deși nu prea merită comparată cu Bitcoin (pentru că e altceva, chiar dacă se bazează tot pe Blockchain), Ethereum este mai degrabă o tehnologie în urma căreia rezultă ETH, o monedă ce se apropie de acum de 1.000$ bucata. Multă lume spune că dacă Bitcoin e versiunea 1.0, Ethereum ar fi versiunea 2.0, deoarece e o tehnologie mai bună și mai deșteaptă (am zis că vorbesc pe înțelesul tuturor așa că nu am să intru în detalii de tipul Smart Contracts ș.a.m.d.).

Ok, acum că am zis două vorbe și despre cele mai puternice monede virtuale (din punctul meu de vedere), hai să vorbim despre Ripple, Stellar Lumens și IOTA.

Despre Ripple XRP

Despre XRP Ripple

Ripple este tehnologia. XRP este moneda. E o diferență între ele. Acum e o frenezie ca toată lumea să cumpere Ripple pentru că va fi the next big thing. Însă trebuie să știți că Ripple nu este o chestie nouă. Și mai trebuie să știți că Ripple nu este descentralizată. Adică lucrul ăla care este cel mai apreciat la Bitcoin sau la Ethereum (platformă descentralizată), Ripple nu îl are. Tocmai de aceea este o tehnologie plăcută de către bănci, probabil :).

Și că tot vorbeam de bănci. Multă lume spune că Ripple este deja folosit de o grămadă de bănci mari. Greșit. Nu este folosit. Este TESTAT în acest moment de foarte multe bănci mari. Iar testarea unei tehnologii nu implică neapărat și implementarea unei tehnologii. Deși implementarea Ripple le-ar reduce băncilor costurile cu vreo 60% și nu văd de ce nu ar implementa această tehnologie, acest lucru nu garantează implementarea ei.

Însă cuiul lui Pepelea vis-a-vis de Ripple acuma vine. Băncile care folosesc tehnologia nu sunt obligate să folosească token-urile XRP (adică moneda pe care poți să o cumperi). Băncile pot folosi token-uri proprii, ceea ce și cred că o să facă unele dintre ele. Pentru că tehnologia Ripple în sine nu obligă utilizatorii săi să folosească token-urile XRP în care multă lume se pregătește să investească. Deci, nu e obligatoriu ca prețul XRP să explodeze chiar dacă tehnologia Ripple va fi adoptată la nivel mondial de către toate băncile.

Pe lângă acest lucru, mai merită să te informezi înainte de a investi în Ripple și despre faptul că ”nu știe” Smart Contracts. Însă spre deosebire de Bitcoin și Ethereum (pentru că multă lume se întreabă acest lucru), Ripple face tranzacțiile mult mai rapid. Vorbim de câteva secunde comparativ cu minute la unele tranzacții Ethereum sau ore la unele tranzacții Bitcoin. E clar de ce lumea e cu ochii pe Ripple.

Acum nu mă înțelegeți greșit, eu nu vă spun să nu investiți în XRP. Posibil să crească foarte mult de acum în colo. Posibil să să scadă. Orice e posibil. Însă înainte de a lua o decizie, iată cum trebuie să priviți problema pe toate părțile și să luați decizii în cunoștință de cauză, nu să vă aruncați la vorbele primului sfătuitor.

Despre Stellar Lumens

Despre Stellar Lumens

Nu voi scrie așa multe ca despre Ripple, pentru că Stellar e un fel de Ripple. Însă un Ripple mai bun (din punctul meu de vedere), pentru că e și mai rapid, e descentralizat și știe și Smart Contracts. Este o tehnologie susținută și dezvoltată de însuși fondatorul Ripple, Jed McCaleb. Iar în echipa de adviseri sunt nume precum Patrick Collison de la Stripe (care a și investit 3 milioane de dolari în Stellar) sau Matt Mullenweg, fondatorul WordPress.

Despre IOTA (MIOTA)

Despre IOTA

Este o tehnologie rapidă, scalabilă și cu taxe 0 de transfer. Se zice că va fi versiunea 3.0 deoarece se laudă că vor fi noua generație blockchain. Mai am de studiat despre această tehnologie și criptomoneda aferentă, iar momentan mi se pare demnă de urmărit. IOTA este un blockchain gândit pentru IoT (Internet of Things).

Am spus că în acest articol vei învăța cum cumperi monede virtuale gen IOTA, Ripple, Stellar Lumens, Ethereum sau Bitcoin. Așa că mă țin de cuvânt și mergem mai departe cu explicațiile. Am vrut doar să mă asigur înainte că afli un pic despre ce e vorba mai ales dacă ești la început.

Cum cumperi monede virtuale

Unele criptomonede pot fi cumpărate cu bani normali gen Euro, Dolari sau Lei. Altele pot fi cumpărate doar cu alte criptomonede la rândul lor. De exemplu, Ethereum și Bitcoin poți cumpăra  și cu Lei sau direct cu cardul online. Pe când Ripple, IOTA (MIOTA) sau Stellar Lumens nu poți cumpăra decât cu alte criptomonede. Asta presupune că mai întâi trebuie să cumperi Ethereum sau Bitcoin și abia apoi poți să cumperi Ripple, IOTA sau Stellar Lumens.

Înainte de a cumpăra monede virtuale

Înainte de a cumpăra monede virtuale îți trebuie un portofel ca să le stochezi. Cel mai bun portofel pentru monede virtuale este un cold wallet. Un cold wallet este un portofel care nu este conectat la rețea, adică nu poate fi atacat în nici un fel atâta vreme cât stă deconectat. E ca și cum ai ține monedele virtuale într-un portofel fizic, nu ca și cum ai ține monedele virtuale într-un cont bancar.

Dacă ai de când să te joci cu mai mult decât 200-300 de euro pe monede virtuale, trebuie neapărat să-ți un astfel de cold wallet. Eu mi-am comandat azi un Ledger Nano S pentru că am citit recenzii foarte bune despre el pe internet și pentru că este mult mai puțin costisitor. Am deja peste 4.000 Euro sub formă de monede virtuale și nu vreau să îi pierd din cauza unui atac sau din cauza faptului că cei de la portofelul pe care îl folosesc acum s-au hotărât să nu mai ofere suport.

Tocmai mi-am comandat Ledger Nano S si va ajunge in 7-14 zile
Tocmai mi-am comandat Ledger Nano S si va ajunge in 7-14 zile

M-a costat un pic peste 80 Euro acest portofel virtual cu tot cu transport în România și urmează să sosească în 7-14 zile. Chiar dacă acum folosiți altceva, dacă dețineți mai mult de 200 Euro în monede virtuale trebuie neapărat să vă comandați acum un Ledger Nano S, ca să aveți investițiile protejate la cel mai înalt nivel posibil.

Update: Se pare că au mărit un pic prețul datorită cererii mari, dar acesta include transport gratuit în România. Acum costă 94,80 euro cu tot cu transport și TVA inclus. Tip: Dacă ai firmă cu RO înregistrat în UE, TVA-ul se reține la sursă și plătești mai puțin cu vreo 10 euro.

Ledger Nano S - The secure hardware wallet

Bineînțeles, poți folosi și un hot wallet foarte bun pentru a păstra monedele virtuale, iar un Multi-Currency Digital Wallet pe care eu îl folosesc este Jaxx. Este gratuit și are aplicații pentru iOS, Android, Windows, Mac sau Linux. În plus, poate stoca mai multe tipuri de monede virtuale precum Bitcoin, Ethereum, Dash, Ethereum Classic, Augur, Litecoin, ZCash, Doge, Iconomi, Golem, Gnosis sau Civic.

Până îți sosește Ledger Nano S poți folosi Jaxx fără probleme ca portofel electronic. Îl poți descărca de aici. Pentru fiecare monedă în parte ți se va genera o adresă.

  • așa arată o adresă de Bitcoin unde poți trimite BTC: 15z2xbEf5oXUZkHbPsxiMD99C2Uk8vpqiP
  • așa arată o adresă de Ethereum unde poți trimite ETH: 0x41316eec532014303a86fbff4ef23c379ea8685b
  • așa arată o adresă de Litecoin unde poți trimite LTC: LN5bHrA7LbM4bW9gsHDedhiVUY1GwAakhp
Portofel Ethereum si Bitcoin Jaxx
Așa arată interfața portofelului de Ethereum din Jaxx

Înșiruirile respective de cifre și litere reprezintă adresa ta unică. Ca să ai back-up la portofel ți se va genera o frază unică formată din mai multe cuvinte. Trebuie să memorezi și să-ți notezi acele cuvinte în fix aceeași ordine în caz că îți reinstalezi portofelul sau că trebuie să-l recuperezi. Această frază unică este foarte importantă și trebuie cunoscută de absolut nimeni în afară de tine. Frazele de back-up sunt folosite la toate portofelele, inclusiv la Ledger Nano S.

Acum că ți-ai instalat Jaxx pe PC și pe smartphone, iar pe Ledger Nano S l-ai comandat și e pe drum sper :), hai să cumpărăm niște monede virtuale.

Cum cumperi Bitcoin

Cum cumperi Bitcoin

Pentru a cumpăra Bitcoin îți recomand BTCxChange. Este primul și cel mai cunoscut și de încredere Bitcoin Exchange din România, lansat în 2014.

Intri, îți faci cont, completezi datele personale, încarci copia după CI (așa cum trebuie oricum la toate exchange-urile), îți pui contul bancar și ești gata să faci prima depunere din care să-ți cumperi primii Bitcoin (sau o fracție).

Dacă din varii motive nu vrei să alegi BTCxChange, poți opta și pentru Changelly, loc de unde poți să cumperi cu bani reali o gamă mai variată de criptomonede și poți plăti inclusiv cu cardul anumite tipuri de monede digitale.

Cum cumperi Ethereum

Cum cumperi Ethereum

Procesul de cumpărare Ethereum este similar cu cel prin care cumperi Bitcoin. Depui bani normali (fiat currency) și cu ei cumperi Ethereum. Dacă stai la secundă în ceea ce privește variațiile de preț, îți recomand să faci mai întâi depunerea în wallet-ul exchange-ului și să cumperi când ți se pare ok, abia după ce s-a înregistrat depunerea. Spun asta pentru că am văzut pe grupuri mulți care se plâng că durează mult tranzacțiile și că pierd mulți bani datorită variațiilor de preț.

Eu folosesc Coinflux.com pentru cumpărarea de Ethereum, pentru că sunt din România. Dar dacă din varii motive nu vrei să îi alegi pe ei, poți apela tot la Changelly.

Cum cumperi Ripple, IOTA sau Stellar Lumens

Cum cumperi Ripple

Eu folosesc Binance.com. Atenție acesta este doar un crypto to crypto exchange, adică nu poți depune bani reali ca să cumperi criptomonede, ci poți folosi doar criptomonede ca să cumperi alte criptomonede. Deci, trebuie să-ți cumperi niște Bitcoin sau Ethereum înainte și să-i pui în portofelul tău, ca să îi poți depozita pe Binance.com pentru achiziția altor monede.

Update: Datorită cererilor mari de deschidere de conturi, cei de la Binance.com au sistat temporar realizare de conturi noi. Printr-o postare de pe blogul lor ei spun că această măsură este temporară și că vor da drumul din nou la conturi noi după ce fac upgrade la infrastructură.

Update 2: Se pare că s-a găsit o metodă să îți faci cont! Intră pe Binance.com și apasă al treilea buton din stânga sus (LaunchPad). Apoi apasă Register în dreapta sus. Ar trebui să meargă!

Cu alte cuvinte pașii de achiziție de Ripple, IOTA, Stellar Lumens sau orice altă monedă virtuală de pe Binance.com ar fi următorii:

  1. Îți faci portofel pe Jaxx dacă nu ai încă. Și îți comanzi un Ledger Nano S ca să îți ții toate monedele în siguranță. Jaxx nu știe să țină Ripple, Stellar Lumens sau IOTA, așa că dacă vrei să ții în siguranță una din aceste trei monede sau pe toate, va trebui să ți-l cumperi până la urmă. Pentru că portofelele online pentru ele nu îmi inspiră nici încredere, nici ușurință în utilizare (mai ales portofelul IOTA).
  2. Cumperi Bitcoin sau Ethereum de pe Changelly sau BTCxChange.
  3. Îți faci cont pe Binance.com.
  4. Depui cantitatea de Ethereum sau Bitcoin pe Binance.com.
  5. Cumperi cantitatea dorită de Ripple, IOTA, Stellar Lumens sau ce mai vrei tu folosind depozitul de Ethereum sau de Bitcoin.
Am cumparat Ripple
Am cumpărat și eu aproape 43 de Ripple ca să vedeți cum arată în tabelul Deposit & Withdrawals, iar cum sosește Ledger Nano S îi mut direct acolo.

Rugăminte: Datorită numărului mare de mesaje pe care le primesc pe Facebook, nu mai fac față să vă răspund tuturor individual la întrebări. Vă rog tare mult să citiți comentariile la acest articol pentru că s-ar putea să aibă deja răspunsul, iar dacă aveți alte întrebări, să le postați sub formă de comentariu la articol ca să răspund tot aici și răspunsurile să rămână centralizate ca să le poată vedea și alții. Imaginați-vă că astfel contribuiți direct și ajutați și alți membri ai comunității interesați de criptomonede. Mulțumesc mult pentru înțelegere și mult spor în toate!

Și cam asta a fost cu achiziția de monede virtuale. Vă aduc aminte că acest articol nu reprezintă un sfat legat de investiții. Fă orice investiție după ce te informezi individual din mai multe surse și niciodată nu investi mai mult decât îți permiți să pierzi.

Dacă ai considerat util acest articol te rog mult să mă ajuți cu un share pe rețelele sociale.

Dacă ai ceva de adăugat la acest articol te rog mult să lași un comentariu și să discutăm. Cu siguranță mai sunt și alte persoane interesate, iar comentariul tău sigur va fi de ajutor.

176 de comentarii la „[Ghid complet] Cum cumperi monede virtuale gen IOTA, Ripple, Stellar Lumens, Ethereum sau Bitcoin”

  1. multumesc pentru recomandarile de cumparare bitcoin facute. mi-am facut cont pe binance prin linkul tau si mi-am cumparat primii bitcoini azi :)

    Răspunde
  2. …ma blocasera chiar pe cica am avut prea multa activitate diversificata deodata….:))))
    – mi-au cerut dovada – extras de cont ca is conturile mele…pt ca ei nu accepta carduri de Romania si nici Revolut…asa ca am facut operatiile ce le-am descris …in fine eu am rezolvat pe moment problema
    dar… a pro pos…de chestia cu cardurile
    AM ceva varianta de card sa pot cumpara crypto cu EUR/USD direct de la ei ??? – pt ca altfel vad ca platesc comisioane cam mari daca iau de pe coinify

    Răspunde
  3. Mulțumesc frumos oricum de răspuns.
    Intre timp am pus problema la ei și mi au rezolvat o… după 3 săptămâni :)))… Dar au fost ok

    Răspunde
  4. se poate cumpara criptomonrdele de pe platforma de excengi direct in portofelul de pe calculator care este armory wallet si cum se poate face asta?
    multumesc
    si inca ceva, ne lipsesc videotutoriale in limba romana despre acest wallet!

    Răspunde
      • Salut,
        nu stiu daca mai este activ acest forum – pe care l-am citit de vreo 2 ori si am invata o gramada :)
        sunt nou in lumea criptomonedelor – sau mai bine zis asa eram acum 2 luni – de atunci citesc articole si ma uit pe bursa 4-5-6- ore pe zi
        …invat alfabetul cum s-ar zice…dar sa nu o lungesc…
        am o problema si poate ma poti tu sfatui cum sa o rezolv
        am cumparat BTC, ETH, XRP, Xlm, XPR, ZEC, nu mai stiu de pe diverse site-uri majoritatea recomandate de tine in acest forum
        Am un cont in BINANCE am pus in el niste BTC luati cu fiat de pe coinify…am schimbat BTC in MIOTA si acum vreau sa retrag acei MIOTA pe ledger-ul meu – pe care l-am luat in urma sfaturilor tale de pe acest forum:)
        iddea e ca BInance ma blocheaza de cca 10 zile
        cu un mesaj chiar cand dau SUBMIT …care zice „Withdraw disabled due to risk management” – tot astept sa imi raspunda cei de la Binance …dar inca nimic…oare intuiesti daca gresesc ceva si ce ?
        Iti multumesc anticipat si
        Seara frumoasa :)

        Răspunde
        • Nu cred ca gresesti nimic. Vezi totusi daca poti sa intri la profilul tau si sa trimiti niste documente suplimentare gen ca sa poti tranzactiona mai multi BitCoin.

  5. Salut! Vreau sa cumpar NEO pe Binance, insa am o mica nelamurire. Daca acum cumpar NEO cu ETH, cum trebuie sa procedez pt ca in viitor in cazul in care NEO creste si ETH scade sa ies pe profit? Mentionez ca intentia mea este sa multiplic USD-ul si nu neaparat criptomoneda. Multumesc!

    Răspunde
    • Păi e simplu. Dacă NEO crește și ETH scade, vei putea cumpăra mult mai mulți ETH cu NEO când te hotărăști să vinzi, decât atunci când ai cumpărat NEO cu ETH.

      Răspunde
  6. Buna ziua, am si eu o intrebare as dori sa cumpar un Ledger Nano S . Am intrat pe Amazon dar in descrierea produsului nu specifica sa lucreze si cu criptomoneda Cardano ADA.
    Pe internet am vazut cateva stiri si videouri in youtube ca mai nou au colabora cei de la Cardano cu Ledger.
    Posibil sa nu aiba descriere produs foarte acctualizate, la cat timp se actualizeaza soft Ledger, daca lucrezi cu el, trebuie sa fac actualizarea manual sau se face automat cand se conecteaza la internet.daca eu il cumpar acum si maine colaboreaza cu mai multe monezi virtuale, trebuie sa cumpar alt Ledger, nu nu?!

    Răspunde
  7. Va recomand sa nu va lasati Bitcoinul sau ce monede virtuale cumparati, pe site-uri online. E foarte riscant. Daca nu va descurcati cu securitatea, va recomand cea mai usoara metoda.
    Printati un portofel de hartie pentru ce moneda virtuala vreti voi. Un site simplu in romana este https://portofel-de-hartie.net

    Răspunde
  8. si apoi mi-am facut un cont intr-o pagina sa cumpar Bitron BTN, si in loc de numele meu apare alt nume, iara eu parese sa am posibilitatea de a modifica datele si sa log off, asta inseamna ca persoana respectiva si-a asumat contul meu, ca mi l-a furat?nu inteleg nici asta, cum este posibil, ce sa fac? daca modific datele, va mai avea posibilitatea de a reveni la contul meu persoana care apare acum, ma refer…

    Răspunde
  9. ziua buna, am si eu o intrebare, am cautat diverse tutoriale cum se foloseste portofelul jaxx, mi-am facut unul, toate imi spun cum sa cumpar sau sa schimb monezile, dar cum se introduce o moneda reala in portofel ca eu sa pot face achizitii de criptomonede nu am inteles, daca ma puteti indruma si pe mine.

    Răspunde
  10. Salut , sunt nou in lumea asta de crypto monede si umpic cam nesigur. O mica intrebare , ce parere aveti despre aceste monede , Bytecoin , Dogecoin si Electroneum ??
    Si care ar fi recomandarile Dvs de monede virtule in afara de cele mentionate in articol.
    Multumesc.

    Răspunde
    • Dogecoin e o moneda făcută la caterinca. De restul celor întrebate nu stiu mare lucru. Dar trebuie sa te informezi mult pe Google din surse individuale înainte sa tragi concluzii.

      Răspunde
  11. Salut ! Pot spune ca este cel mai complex articol pe care l-am putut gasi, dupa cautari obsesive si nu imi pot imagina totusi cum l-am desoperit atat de tarziu (pentru mine). Cred ca orice incepator este bucuros sa vada asa ceva. Cel putin, eu, sunt. Am totusi cateva detalii despre care as vrea sa aflu mai multe:
    – Am deschis un cont pe binance.com. Incerc sa fac acea identificare de autentificare. Am respectat intocmai pasii indicati, dar cand apas -Submit- primesc un mesaj scurt : Actul folosit pentru identificare a fost folosit de altcineva deja.(este primul cont nu doar pe aceasta platforma, ci pe o platforma din aceasta categorie) Am trimis mesaj la suport, dar se pare ca primesc doar e-mail-uri generate automat, cu indicatia sa caut raspunsul in detaliile standard de pe site. Le-am scris si pe facebook, dar nu am primit raspuns. Ati intalnit pana acum aceasta situatie ? Cred ca daca era ceva in neregula cu privire la modalitatea de fotografiere a actelor/ plus acea dovada acte-binance-data-fata, primeam un altfel de mesaj, nu ?
    – Am vazt ca se poate gasi Ledger Nano s la vanzare in Romania, pe site-ul emag, desi are un pret mai mare. L-am putea lua pe incredere?
    -In mod fizic, poti spune ca detii o anumita moneda ( sa luam spre ex. moneda ,,ghid”) in momentul in care la sectiunea trade alegi sa platesti BTC pentru echivalentul monedei GHID, sau cand aceasta se afla in portofel ?

    Multumesc frumos pentru timpul acordat postarii mele, cat si pentru cel acordat oferirii unui raspuns.

    Răspunde
  12. In primul rand vreau sa salut pe Gabriel si pe toți ceilalți pt sfaturile voastre , am si eu cateva intrb ; ce comision are Btcxchange!

    Răspunde
  13. Nu am reusit sa cumpar pe Changelly , dar am cumparat de pe Quadrigacx . Au 1.5 comision. Astept Ledger Nano. Ma gandeam ca daca se strica Ledger oare mai putem recupera date ?

    Răspunde
  14. Salut, incerc de 2 zile sa schimb pe Changelly si imi spune sa incerc mai tarziu ca momentan este indisponibil….
    A mai intalnit cineva problema asta ?
    Mersi.

    Răspunde
  15. Buna seara dl Gabriel
    Incerc sa mi fac un cont pe www binance com de trei saptamani ,am tras glisorul din stanga,am primit un email de la ei ,,Confirm Your Registration
    Welcome to Binance!
    Click the link below to complete verification:
    Verify Email”am dat click pe link dar ma duce de unde am plecat ,,Binance
    Register”

    Răspunde
  16. Buna ziua! Sunt la inceput in afacerea cu monede virtuale ,dar vreau sa invat. Am facut un cont pe Kraken, dar nu trec de verificare. Aseara am citit articolul dvs si mi am facut cont pe Binance, dar mai departe nu stiu cum sa procedez . Va rog poate imi spuneti pasii. Multumesc!

    Răspunde
  17. Va salut dl Gabriel .Sunt exchange -uri care pe langa copie scanata de CI sau pasaport mai cer si factura de utilitati ; care sunt riscurile la care ne expunem cu atatea date personale facute aproape publice ?

    Răspunde
    • Nu e nici o problemă. E safe. E normal pentru ei să aibă astfel de date ca să fie în legalitate – se protejează astfel de traficanți, mafioți etc. care ar putea face tranzacții de genul ăsta.

      Răspunde
  18. salut!daca imi cumpar ripple in ce ii tin pana vine walletul in martie avand in vedere ca jaxx nu suporta ripple ???

    Răspunde
  19. salut,
    niste sfaturi sau pareri despre ce monezi putem cumpara ca sa facem profit, ne poti da?
    Ce parere ai despre Ada Cardano?
    Multumesc

    Răspunde
    • Salut Adi! Piata e mult prea riscanta ca sa îmi permit sa dau sfaturi directe. Uneori mai zic in ce voi investi eu și o fac pe blog. Despre Cardano am o parare buna și am investit și eu puțin in aceasta moneda. Nu cred ca va exploda ca pret in viitorul apropiat – ma refer la creșteri ne 500$ bucata. Dar la peste 1$ ma aștept sa o vedem curând.

      Răspunde
  20. Extraordinar acest articol si multumesc anticipat pentru un raspuns daca se poate,eu am TRON (100 euro)si Verge(100 euro)…si mai vreau sa cumpar si Steliar(100 euro),despre TRON si Verge doua cuvinte informative daca se poate,daca sa mai tin banii investiti in ele si daca fac bine investind si in Stellar inca 100 euro.Mi-a placut foarte mult felul cum ai spus-o,investeste cat iti permiti sa pierzi.Sper sa primesc un raspuns.Mmultumesc.

    Răspunde
    • Salut Mihai! Are și a avut mereu în cadrul articolului. Spre finalul articolului am omis să-l pun, dar m-a mai atenționat cineva și acum este peste tot. În plus, eu folosesc CoinFlux.com ca primă opțiune de cumpărare Ethereum și l-am recomandat atât aici în comentarii cât și pe grupurile de pe Facebook pe unde activez.

      Răspunde
  21. Felicitari pentru articol. Totusi, un mic repros: sa nu dai link la coinflux (desi il folosesti) doar pentru ca nu are program de referral, mi se pare destul de urat! Mai ales ca sunt romani!

    Răspunde
    • Salut! Și BTCxEchange sunt români. Mulțumesc pentru atenționare, însă nu a fost cu rea voință. Dacă te uiți în articol în prima fraza cu Changelly și CoinFlux are link direct. La final a fost o omisiune să-l adaug pentru că eram deja obosit probabil și nu l-am pus. Acum am modificat și am pus și acolo.

      Răspunde
  22. Salut Gabriel. Am doua intrebari :
    1) E ok de folosit ca wallet si : https://www.blockchain.com/ ? sau mai bine Jaxx ?
    2) Atunci cand faci exchange pe binance din ETH pe alta criptovaluta ( ex.ADA, IOTA,XRP) , iti ia ceva comisioane , si daca da cam cate % ?
    Mersi mult.

    Răspunde
    • 1. Este ok. Jaxx are mai multe monede (e multicurrency), dar e ok si Blockchain dacă vrei să ții BTC acolo.
      2. Da, îți ia comisioane. Unul este fee-ul minerilor care îți este comunicat înainte de a face tranzacția și vei vedea cât este. Al doilea este cel de la exchange. De exemplu Binance are 0,05% – un comision ok.

      Răspunde
  23. F bun articolul .Despre Ladger Nano S poate sa vina cu soft pe el instalat înainte ca tu sa il cumperi si fara sa știi e posibil să îți ia banii .Cum se poate verifica ca nu are ?

    Răspunde
  24. salut
    de site-ul acesta ai auzit?
    ce parere ai despre el?
    https://trade.cryptocoin.pro/
    si am si eu o curiozitate, ai spus la inceput povestea cu baietii desteptii si cu persoanele care se lasa inselate si investeste in o criptomoneda ca sa castige iei.
    de fapt chiar daca scade pretul unei criptomonede tu ca cumparator nu pierzi nimic deoarece ai cumparat x criptomonede.
    de exemplu sa zicem ca cumperi 10 iota la pretul de 1 euro si peste 3 zile scade la 0.3 euro, ai de pierdut doar daca le vinzi dar daca nu le vinzi tu ramai cu ele , doar ca valoarea lor in moneda convetionala este mai mica.
    corect?

    Răspunde
    • Salut! Nu am auzit de acel site și nu pot emite o părere.
      Dacă cumperi 10 IOTA la 1 dolar bucata și cheltuiești 10 dolari pe ei, atunci cand prețul scade la 0,3 dolari, tu nu mai ai valoare stocata de 10 dolari, ci doar de 3 dolari. E ca și cum ai fic cumpărat 3 dolari cu 10 dolari, deci ești pe minus cu 7 dolari. În schimb, ești cu adevărat pe pierdere atunci când vinzi pe panică – adică vezi că a scăzut prețul și vinzi la mai puțin decât ai cumpărat.

      Răspunde
      • in concluzie ai 10 iota la pretul total de 3 dolarii. este la fel ca la bitcoin si la aceasta criptomoneda in 2009 pretul era de 5 euro sa zicem si acum este de 10600 euro.deci daca cumparati nu vindeti , tinetile acolo la pusculita , cine stie poate peste 10 ani deveniti milionari.

        Răspunde
  25. Salutare, :-)

    Sunt super incepator.

    De vreo cateva zile ma tot documentez si incerc sa gasesc cea mai usoara, buna si ieftina solutie pentru :

    1. – cumparat Ripple (XRP)
    2. – wallet pentru Ripple (XRP) ; nu vreau sa astept dupa Ledger Nano S pana la sfarsitul lui Martie asa ca eu caut un Wallet online, simplu de folosit

    Pana acum tot nu m-am dumirit care e cea mai buna solutie si cum se face exact…

    Eu as vrea sa cumpar cu un Card bancar de RON, direct XRP si imediat sa ii bag intr-un Wallet. Care ar fi cea mai buna si mai usoara metoda de facut asta acum ?

    Acum am dat peste IQOption : https://iqoption.com/lp/buying-crypto/en/xrp?aff=38840&afftrack=cmc-buy-ripple-button-buycryptolp-cblp-original
    Din ce imi dau eu seama dupa ce scrie pe siteul lor, se poate cumpara XRP direct cu cardul (nu stiu daca are vreo importanta ca eu am Card bancar de RON) si ei ofera imediat si COLD STORAGE pt XRP. Cold Storage insemnand Wallet ?

    Ce parere aveti de acest IQOption ?

    Multumesc anticipat pentru ajutor,

    Răspunde
    • Salut! Și eu folosesc IQ Option, dar ca să mă joc. Acolo nu deții monedele. Am băgat doar 50$ acolo de joacă. Recomand doar pentru daily trading. Dacă ești începător, nu recomand.

      Ca să cumperi direct XRP cu cardul cică ar merge https://www.gabrielursan.ro/go/changelly/, dar ai grijă la comisioane. Altfel, fă cum am zis în articol.

      Cold storage nu înseamnă doar wallet, înseamnă wallet super safe. Pentru XRP cel mai sigur e în continuare Ledger https://www.gabrielursan.ro/go/ledgerwallet/ chiar dacă sosește în martie. Eu îmi țin XRP-ul (cur riscurile de rigoare) pe Binance până vine Ledgerul. Mai există și alte wallet-uri hot până atunci dar nu am testat.

      Răspunde
  26. Excelent articol, felicitari Gabriel. Am vazut si comentariile, Nu ar fi rau sa continui cu povestea cu ce se intampla cand vrei sa faci sensul invers: sa transformi cripto in lei/usd/eur.

    Altfel, ce parere ai de Dogecoin si Monero?

    Poate documentezi un articol si despre minat diverse monede. Spor!

    Răspunde
    • Salut Bogdan! Mulțumesc! Despre Dogecoin nu am o părere bună. Adică nu mă înțelege greșit, dar e o monedă făcută la mișto chiar dacă intențiile din spate sunt bune. Developerii nu au mai făcut update la ea de 2 ani se pare.

      Monero e ok. E folosită și are niște avantaje pe care unii le apreciază.

      Voi încerca să fac update tot la acest articol cu felul cum transformi crypto în bani reali, dacă tot sunt atâția oameni care îl urmăresc, însă despre mining nu știu ce să zic… nu minez și nu am experiență aici.

      Răspunde
    • Merge si fara el, atata vreme cat la ghiseu specifici toate detaliile de depunere corect, iar depunerea vine din contul cu care tu te-ai inregeistrat oe CoinFlux. E foarte important codul de la detaliile de plata pe care ei ti-l indica. Iar astazi sa stii ca abia dupa ora 14-15, ora Romaniei se vor putea face tranzactii pe CoinFlux.

      Răspunde
      • Multumesc,inca o nelamurire,la ghiseu inseamna sa ma duc la banca si sa fac depunerea de acolo?
        Am facut acum cont pe Coinflux,nu mai am internet banking si asta as vrea sa stiu daca pot cumpara intrand pe el de pe calculator si sa completez detaliile de depunere fara a ma mai deplasa la banca,deci,totul sa fac pe calculator.

        Răspunde
  27. Am vazut un comentariu din 211.01.2018 ca s-ar fi deschis inregistrarile pe Binance. Dar tot inchise sunt; inclusiv din LauchPad

    Răspunde
    • Am facut cont de dimineata pe la ora 3 in cateva minute dar acum tot astept sa il verifice sper sa nu dureze prea mult :). In general cam in cat timp fac verificarea pe Binance?

      Răspunde
  28. Salut Gabriel , din tot ce am studiat si pe alte forum-uri , etc … am inteles ca putem cumpara BTC si de la aparatele ZebraPay ( cele de tip paypoint ) , nu ar fii mai usor aceasta varianta ? Ne facem wallet-ul la recomandarea ta cel de pe Jaxx apoi obtinand adresa mergem la aparatul ZebraPay iar dupa introducerea baniilor si conversie adaugam adresa noastra de wallet iar BTC-ul se va transfera direct acolo. Apoi urmam pasii cu binance-ul … Astept un reply . Mersi !

    Răspunde
    • Salut Tibi! Am auzit că au comisioane mari și ca de obicei nu au pe stoc Bitcoin sau Ethereum, cel puțin în perioada asta (deci s-ar putea să faci un drum degeaba). Eu personal nu am tranzacționat la ei, dar din câte am auzit pe grupurile de criptomonede de pe Facebook, cea mai ieftină și avantajoasă metodă de cumpăra Bitcoin sau Ethereum este de la exchange-urile românești prin transfer bancar.

      Răspunde
    • Mai poți încerca și aplicația Luno

      https://www.luno.com/invite/R4BFY

      Tot prin transfer bancar depui euro (ideal ar fi sa ai un cont în euro ca sa nu pierzi la schimbul valutar)… Facii transfer bancar, apoi schimbi în BTC sau Eth… Si apoi trimiți pe ce bursa vrei.

      ATENȚIE: Când faceți transfer bancar, este FOARTE IMPORTANT sa puneți la DETALII / REFERINȚĂ un număr (reference) pe care vi-l dau ei… Dacă uitați, nu e nici o tragedie, doar ca trebuie să-i contactați sa le ziceți ca a-ți uitat sa treceți reference number și sa trimiteți dovada ca a-ți făcut transferul bancar. Eu am pățit -o și a durat 5 zile în loc de 1-2 zile.

      Răspunde
  29. Salut Gabriel. Ma poti ajuta, te rog, cu pasii care trebuie urmati pentru achizitionarea de monede virtuale. Am urmat toti pasii din articolul tau. Practic: am portofel Jaxx, am cont pe Btcxchange, de unde am cumparat BTC, am reusit in sfarsit sa fac cont pe Binance( de astazi au deschis accesul pentru alte conturi), insa aici ma impotmolesc. Nu reusesc nicicum, sa depun BTC din Btcxchange in Binance si de acolo sa cumpar alte monede virtuale. Cum trebuie procedat? Multumesc pentru ajutor.

    Răspunde
    • Salut Nicolae!

      Dacă BTC cumpărați sunt pe Jaxx, atunci mergi pe Binance la meniul Funds și apasă pe Deposit Withdrawals.
      Acolo ți se va deschide o listă de monede.
      Caută Bitcoin (BTC) în lista respectivă de monede și apasă butonul Deposit.
      Ți se va genera o adresă de Bitcoin de forma 1Pu4xMJBM3EEndqdx9fFMtbYE8Aec5Dqrk (de exemplu).
      La adresa respectivă va trebui să trimiți din portofelul tău Jaxx suma de Bitcoin pe care dorești să o depozitezi în contul Binance.
      Va trebui să aștepți un pic până se face transferul. Uneori poate dura și câteva ore având în vedere că rețeaua Bitcoin e un pic mai lentă acum.
      După ce aștepți, dacă intri din nou în contul Binance vei observa că ai în cont suma de Bitcoin transferată. De acolo te duci pe ce monede vrei sa achiziținezi și apeși în dreptul lor Trade. Când apeși trade vei selecta opțiunea ”moneda pe care vrei să o cumperi”/BTC (de exemplu: XRP/BTC). Și de acolo totul e intuitiv.

      Sper că te-am ajutat! Dacă mai ai și alte întrebări, nu ezita să le pui la acest articol. Mult spor!

      Răspunde
      • Salut. Mulțumesc de răspuns. Am BTC cumpărati, însă nu-i am pe Jaxx, ci sunt in contul de Btxchange. Cum îi trimit în portofelul Jaxx? Nu merge sa trimit direct din Btxchange în Binance, urmând pașii descrisi de tine mai sus?

        Răspunde
        • Ba da. Am citit pe niste grupuri ca se poate trimite din BTCxChange direct catre contul de BTC din Binance. Atentie sa trimiti fix BTC intr-un cont de BTC in Binance, ca sa fie totul in regula.

  30. Buna Gabriel, care sunt exchange-urile care accepta plata cu cardul in ron daca ma poti ajuta te rog? Adica sa depun direct cu cardul ron si dupa sa cumpar ripple sau alta moneda. As vrea sa stiu procesul cum pot cumpara ripple cu un card in ron romanesc?

    Răspunde
    • Salut! În România din câte știu nu acceptă nici un exchange (românesc) plata cu cardul în lei. Ar fi internațional cei de aici http://bit.ly/2D47ONq , dar să calculezi comisioanele de achiziție înainte de a cumpăra o valoare mare.

      Legat de cealaltă întrebare, este exact cum scriam și în articol: Ripple nu poate fi cumpărat cu bani normali, nici prin card, nici prin transfer bancar. Trebuie mai întâi să cumperi BTC sau ETH de la un exchange (de preferat ETH pentru că au comisioane mai mici) și cu ETH cumpărat cumperi de pe Binance alte monede gen Ripple.

      Răspunde
    • Robert, incearca Coinflux (https://coinflux.com/). Sunt din Romania si accepta RON sau EUR, plata prin trasfer bancar in max 24 de ore. De acolo poti sa trasferi apoi la alte platforme de schimb. Sunt putine platformele care accepta useri noi. Un exchange bun si accepta useri noi e Ku Coin (https://www.kucoin.com/#/?r=27gb2). O platforma relativ noua dar cu crestere rapida, care si-a consolidat numele pe piata, au multe monede care promit

      Răspunde
      • Salut. Eu nu am vazut posibilitatea de plata prin euro. Ai depus tu si a mers? Ps: sunt incepator, posibil sa omit ceva. Multumesc

        Răspunde
        • Update:am intrebat pe coinflux chat daca pot cumpara etherum cu euro si am primit raspuns ca numai cu lei(conform legii in vigoare)

        • Dap, așa e. Dacă ești român și plătești din România, doar cu lei se pot face tranzacțiile. Vezi la BTCxChange dacă acceptă euro. Scriau ceva la ei pe site de plăți SEPA. Însă de la ei poți lua doar BTC.

      • Buna ziua Alin , am citit si eu explicatia ta despre kukoin si mi-am facut cont.Am facut F2-ul si pentru ca aceste site-uri pentru mine sunt mai mult decat limba chineza , l-am facut asa de vreo 7 ori , pana am vazut in stanga ca s-a albastrit urmatorul pas . Logic , ar trebui sa iau de buna ultima cheie (cea care o folosesti in caz ca schimbi google) ? Apoi mi-a generat „kei” si „secret”. Nu stiu ce sa fac cu acestea , adica ce reprezinta ( mentionez ca eu acum sunt in faza de invatare , fac doar conturi , dar intai acumulez notiuni ) , si daca ar trebui sa mai fac ceva ? Multumesc .

        Răspunde
        • Salut Vasilica. Scuze pentru intarzierea cu care iti raspund, acum am vazut nelamurirea ta si faptul ca m-ai apelat. Deci, cand setezi F2, neaparat trebuie sa scrii codul acela lung (secret code, qr code, input code) format din cifre si litere. Pune acest cod lung la pastrare, intr-un loc secret. O sa ai nevioe de el in cazul in care iti vei schimba telefonul si va trebui sa reinstalezi Google Authenticator app pe noul telefon. Apoi, cand intri pe KuCoin, iti bagi userul si parola si apoi iti va cere F2. Deschide aplicatia de pe telefon (Authenticator) si vei vedea un cod format din 6 cifre. Codul acela va trebui sa-l intoduci pe exchange. Nu incerca sa memorezi codul gandindu-te ca-l vei folosi din nou ulterior pentru ca se schimba automat dupa cateva secunde. Nu trebuie sa apesi tasta enter pentru ca in momentul in care ai introdus cele 6 cifre, daca codul e corect, exchange-ul il valideaza automat. Bingo, ai intrat pe site / exchange. Daca vrei sa efectuezi o tranzactie, va trebui sa introduci din nou F2. Poti sa efectuezi acum orice tranzactie pentru o perioada de 120 de minute. Daca vrei sa tranzactionezi mai departe, va trebui sa introduci din nou F2, care din nou va fi valabil pentru 120 de min.
          Sper ca aceste detalii ti-au fost de ajutor.
          Multa bafta si toate cele bune.

  31. Salutare Gabriel. Foarte bun articolul si foarte util.
    Ce stii despre moneda TRON (TRX)? Din ce am vazut, e o moneda care are o ascensiune interesanta :). Am vazut ca se poate cumpara doar la schimb prin Binance, dar nu am gasit un wallet unde poate fi depusa.

    Răspunde
  32. Salutare, multumesc pt articol si detalii! Ai putea te rog sa dezvolti un pic subiectul IoT , Token si cum/unde sa urmarim animite proiecte interesante pt a cumpara de la inceput la preturi mici. Pt multi dintre noi investitia nu este mare ( 200-500 euro ) dar investind intr-un IoT care are potential serios ,profitul ar putea fi considerabil sau deloc. multumesc

    Răspunde
  33. Salut. De pe coinflux pot sa cumpar doar BTC, ETH sau inca cateva optiuni. Daca vreau sa imi transfer bani pe binance si sa cumpar ripple, care ar fi flow-ul ? Eu ma gandeam asa: fac deposit pe coinflux. convertesc lei in BTC. Introduc adresa de bitcoin de pe binance si alimentez contul acolo. Iar apoi din trade pot sa cumpar ripple cu contravaloarea de BTC. E corect asa. are sens ?

    Răspunde
      • Am reusit aseara sa mut banii din coinflux in binance si apoi din BTC in LTC si ETH.
        Mai am o intrebare. Pentru retragere folosesc flowul: Receive RON to wallet/bank account – i can pay with BTC. Aici imi genereaza o adresa. Aceasta adresa o folosesc pe binance la BTC withdraw ?

        Răspunde
        • Pentru retragere:

          1. Recieve RON
          2. To wallet dacă vrei să-ți rămână pe CoinFlux pentru alte investiții
          3. To Bank account dacă îi vrei în lei în contul tău bancar
          4. La adresa generată de ei trimiți BTC – mai sigur ar fi să faci mai întâi withdraw în portofelul tău și apoi să trimiți din el către CpoinFlux – dar înainte de a aface asta și a pierde niște comisioane pe drum, întreabă la support CoinFlux, dacă adresa lor de BTC poate fi dată direct la Withdraw din Binance

  34. Similar Revolut este Epayments.com.
    Inca nu l-am testat doar ce mi-am facut cont si astept verificarea.

    Gabriel, ce resurse informatice/blog-uri recomanzi sa urmarim, de la noi si din strainatate?

    Foarte util articolul tau!

    Răspunde
    • Sunt multe. Am auzit că și Poloniex e foarte ok. Însă eu folosesc Binance pentru că e cel mai mare, se rulează cei mai mulți bani prin el, au comisioane mici și o gamă foarte variată de monede în care să investești.

      Răspunde
    • Iulian, incearca Ku Coin. E un exchange relativ nou, Corean, si parerea mea personala e ca pana la finele lui 2018 aceasta platforma de schimb va ajunge in top 5 in lume. De ce cred asta? Pentru ca ofera schimb in mai multe paritati (btc, eth, neo, usdt si kcs), are in spate o echipa foarte solida, au propria moneda crypto (Ku Coin Shares KCS) pe care daca o pastrazi iti dau bonusuri, si poate cel mai important aspect e ca ofera multe monede pe care nu prea le gasesti pe alte platforme. Monede asiatice cu potential foarte mare. Si cand vine vorba de tehnologie si viziune, cred ca asiaticii sunt pe primul loc. Accepta useri noi momentan, nu au oprit noile cereri de inregistrare. Daca vrei, baga un ochi aici: https://www.kucoin.com/#/?r=27gb2

      Răspunde
      • Salut, poti detalia, te rog, cum faci exchange pe kucoin. Concret, care sunt pasii pentru a face exchange pe aceasta platforma. Mi-am facut cont la ei, dar nu reusesc sa cumpar nimic. Am bitcoini pe btcxchange, de fapt satoshi si vreau sa cumpar alte monede pe aceasta platforma. Ce trebuie sa fac? Recunosc, sunt la inceput de drum in monede virtuale. Multumesc.

        Răspunde
        • Salut Nicolae! Nu am făcut niciodată exchange pe platforma menționată de tine. Însă poate vede altcineva comentariul tău și îți răspunde.

        • Nicolaie, daca ai deja cont pe Ku Coin, pasii sunt simpli: intra pe „Markets” (sus putin in dreapta). Apoi, in cazul tau, intra pe paritatea Bitcoin (BTC), e prima paritate din cele 5 oferite. Vezi ce cripto monede au si cand te hotarasti la una din ele, mergi in partea deapta si da click pe iconita aceea mica care reprezinta un grafic. E in meniul „operation”. Se deschide o fereastra care sa nu te intimideze, e pina de grafice. Dar tu mergi in fereastra aceea in partea dreapta jos. Acolo ai 2 ferestre mici, una in care cumperi moneda pe care o vrei tu si platesti cu BTC si a doua fereastra mica in care vinzi moneda respectiva si primesti in schimb BTC. In cazul tau, daca vrei sa cumperi, alegi fereastra „Buy…(moneda ta). Apesi acolo pe pretul in momentul actual, in BTC, alegi suma pe care vrei sa o aloci in BTC (un cursor), apoi dai comanda. Sper ca nu am fost prea stufos in explicatii, sper sa reusesti.
          P.S. Vezi ca tranzactiile in BTC dureaza putin mai mult, nu te panica. Poti sa urmaresti in Assets => Active Orders. Multa bafta!

        • buna, mersi de sfat. Ai facut vreo depunere respectiv o retragere ? Cum merge ? intreb pt ca am citit ca multe exchange-uri sunt scam-uri…de exemplu HitBTC la care mi-am si facut cont.

  35. Pentru cei care nu vor sa-si bata capul cu marketuri și wallet-uri pentru monede, recomand aplicația pentru mobil revolut … Este un banking online, îți poți comanda și card fizic, îți atașezi cont în multe monede clasice (lei, euro, usd etc) și în cele 3 cele mai cunoscute cryptocurrency : bitcoin, ethereum și litecoin… Si faci top-ul de pe orice card bancar instant și cumperi crypto instant.. Las link aici poate va ajuta : https://revolut.com/r/cosminnlr

    Răspunde
      • Folosesc din decembrie… Într -adevăr au un pic taxe mai mari, în jur de 3% pe tranzacție, dar totul se produce instant, cursul se actualizează la secundă și nu e nici un scam… Deja îl folosesc ca un card principal… Au un client support foarte bun (24/7)… Dacă te uiți în link-ul acela, cineva de la revolut i-a răspuns și l-a rugat sa -i contacteze pe email… Singura diferența de wallet-urile clasice e ca nu ai adrese de crypto, ai doar conturi și e totul închis în revolut…nu poți depune sau trimite crypto… E bun pt cine vrea sa -și tina banii in crypto și sa poate avea acces și sa plătească în orice moment oriunde cu el schimbând în ce currency vrea (lei, euro usd)… Depui lei, schimbi în crypto si crește valoarea în funcție de piară crypto :)

        Răspunde
  36. Pe changelly au un curs pentru ethereum de te doare mintea … Ceva gen pt 400 usd iti da 0.24 eth … Cand ar treb sa-i dea in jur de 0.4 eth ( 1 eth = 1000 usd).

    Răspunde
  37. Salutare ! Am o intrebare legata de securitate si siguranta. Ce browser recomanzi/folosesti pentru criptomonede ?

    Răspunde
    • Salut Paul! Nu prea are legătură browserul atâta vreme cât ai un computer curat și nu ai extensii ciudate instalate pe acolo. Eu de exemplu folosesc Safari pe un Macbook.

      Răspunde
    • Plus ca mai oferă si alte avantaje dacă te faci premium pentru a avea acces la crypto (30 lei pe luna, dar care ii faci din crypto fără probleme)… Oferă cursuri de schimb pentru euro, usd foarte bune, Oferă asigurare medicala când călătorești și îți poți asigura telefonul la preturi bune… Si vor mai baga și alte oferte în curând…

      Răspunde
    • Nu prea am încredere in astfel de platforme, dar o sa caut detalii. Eu mi-am luat deja o teapa cu Bitpetite și nu as recomanda chestii din astea care par prea bune ca sa fie reale.

      Răspunde
    • Se numesc HYIP-uri si toate dintre ele sunt scheme Ponzi, fara exceptie. Gandeste-te logic – ei ce castiga din toata treaba asta? Exact. Aceste HYIP-uri platesc primii utilizatori din urmatoarele depuneri, iar dupa o perioada se fac disparuti cu banii. Intr-un astfel de HYIP poti risca sa investesti doar daca e pe la inceput, in primele zile de la lansare, dar si atunci doar sume mici pentru ca nu se stie cat de repede se decide inchiderea lui. ;))

      Răspunde
  38. Multumesc mult pentru articol, m-a ajutat sa inteleg unele chestii de baza.
    Totusi, as fi dorit sa nu te opresti doar la cumpararea de monede ci sa mergi mai departe…cum procedam cand vrem sa scoatem inapoi din monede in euro, dolar, etc. ? Se platesc anumite taxe la stat? Exista anumite comisioane la aceste tranzactii?
    Cred ca aceste informatii sunt foarte importante ca sa ne putem face un calcul cat mai corect a intregii „afaceri”.
    Thx

    Răspunde
    • Salut Vlad! Mulțumesc pentru comentariu. Voi face un articol cu ceea ce ai cerut tu cât de curând folosind platforma CoinFlux.

      Dar in principiu e simplu. Faci procesul invers. Adică selectezi ca vrei sa cumperi lei și ca vrei sa ii plătești cu Bitcoin sau Ethereum. Pui cantitatea de Ethereum dorita și o trimiți către adresa lor, iar ei îți virează banii in contul tău bancar cu care te-ai înregistrat când ai făcut platforma.

      Cât despre taxe, nu stiu sa existe sau sa fi apărut modificări in acest sens. Circula la un moment dat un răspuns oficial ANAF pentru cineva care întreba de taxele pentru Bitcoin, iar ei au răspuns ca momentan nu este reglementat acest domeniu.

      Răspunde
  39. buna ziua
    O intrebare daca se poate … Daca cumpar fractie bitcoin si ii tin pe portofel Jaxx se pot converti in ripple pe binance …sau nu accepta decat alte tipuri de portofele. banuiesc ca portofelul JAXX este free? intreb pentru sume mici gen 200 euro unde nu se justifica portofele scumpe.
    Multumesc

    Răspunde
      • pe jaxx , dupa ce descarci aplicatia pentru PC , cum alimentezi cu BTC sau cu $$$ ? Am apasat pe RECEIVE , am scris suma ( amount ) , iar dupa am apasat GENERATE , dar nu se intampla nimic in continuare !!!

        Răspunde
        • Salut!

          1. După ce ți-ai făcut cont pe Jaxx vei avea o adresă de BTC.
          2. Pe CoinFlux intri și cumperi de lai și spui că vrei contravaloarea în BTC pe adresa ta din Jaxx.
          3. În 10-15 minute îți sosesc BTC în portofelul din Jaxx.

          Nu trebuie săp apeși pe Recieve în Jaxx ca să primești Bitcoin sau alte monede. Opțiunea aia se folosește doar atunci când vrei să dai codul QR sau adresa cuiva să îți pună bani de la el acolo.

        • pe jaxx.io nu am gasit buton de login/sign up ci doar de download pentru aplicatie !!! cum imi fac contul ?

        • Păi vorba vine să îți faci contul. Descarci aplicația, o setezi și vezi că îți dă o cheie de back-up formată din mai multe fraze pe care trebuie să ți le notezi undeva în ordine. Și aia e cheia de login cum ar veni.

        • te referi la PUBLIC KEY si perechea PRIVAT KEY ? Sunt 2 fraze lungi de forma : ” Kf487smTW759R5T5as566QUDKHPW ” ?! Cand folosesc PRIVAT KEY SI CAND FOLOSESC public key ?

        • Le păstrezi și pe alea, dar nu ai nevoie de ele acum. Fraza secretă e formată din cuvinte normale gen dog fox jumped etc. Fraza aia te ajută ca să-ți recuperezi portofelul în cazul în care se strică computerul, telefonul etc.

        • Mirel, un mic sfat daca imi permiti. Incearca prima data cu suma minima de depozitare. Cand vezi ca iti intra suma in wallet, poti sa timiti intreaga suma si s-ti alimentezi wallet-ul. Asta ca sa verifici ca ai facut procedura corect, ca daca gresesti, mai bine sa pierzi o suma mica decat una mare.
          Si inca ceva, transferurile de BTC au comision mai mare in general si dureaza mai mult. ETH e mai rapid si mai ieftin (la comision), NEO sau LTC the best cand vine vorba de durata transferului si cel mai mic comision.
          Multa bafta!

  40. Salut! Un portofel bun online pentru Ripple? sa tin cam 50 de Ripple in el. Si un site bun de pe care sa cumpar? Multumesc anticipat si apreciez articolul tau. M-a lamurit in legatura cu multe.

    Răspunde
  41. Salut Gabriel
    Foarte utile si interesante sfaturile tale . Am o mica curiozitate .
    Ai pomenit de foarte multe monede digitale , dar de moneda OneCoin nimic .
    Asta nu e tot criptomoneda ?
    Sa ne auzim numai de bine !

    Răspunde
    • Salut! O să încep prin a spune că o criptomonedă ca să aibă valoare trebuie să aibă o utilitate clară cu posibilitate de dezvoltare pe termen lung. OneCoin din punctul meu de vedere este o criptomonedă cu numele, dar mai degrabă servită sub forma unui MLM despre care nu mi-am bătut capul să știu prea multe și nici nu vreau să aflu.

      La o primă vedere nu îțeleg cu ce este utilă sau cu ce ar putea fi utilă societății. Ba mai mult, dacă faci un pic de research pe Google ai să observi că mai toți oamenii serioși spun că nu au încredere în OneCoin și că este doar o formă de scam. În plus, OneCoin nici măcar nu este dezvoltată pe Blockchain. Ca să nu mai zic că nu e listată nici măcar aici https://coinmarketcap.com/currencies/search/?q=onecoin

      Deci, nu am scris despre OneCoin pentru că vreau să ofer cititorilor mei informații cu adevărat utile :)

      Răspunde
  42. Cum stochezi monedele care nu sunt suportate de Ledger Nano? Sunt o gramada de monede (alt coins) cu potential imens dar care nu se pot stoca pe Ledger Nano S. Cum procedezi cu acestea?

    Răspunde
    • Salut Alin! Există 2 variante. Fie le lași direct pe exchange-ul de unde ai cumpărat (caz în care e cel mai riscant), fie pui un wallet dedicat pentru respectivele monede și ești la curent cu toate modificările și update-urile ca să fie totul în regulă.

      Răspunde
      • Multumesc pentru raspuns. Cand spui un hardware dedicat, te referi la un hardware wallet? Am studiat recent cateva monede si se pare ca nu am gasit un hard wallet care sa le accepte.

        Răspunde
        • Nope, din păcate mă refer la un hot wallet, adică ori la unul browser based, ori un desktop client. În general, porofelele gen Ledger Nano S suportă doar un număr limitat de monede digitale (în general cele mai răspândite).

        • Asa am inteles si eu. Pacat ca Ledger sau altele nu are posibilitatea de a lasa user-ul sa instaleze ceva de genul custom wallet. Multumesc mult pentru clarificare si toate cele bune

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.