Ce face o criptomonedă să crească sau să scadă sau cum crește și scade prețul crypto

În acest articol voi povesti pe scurt ce face să crească sau să scadă prețul unei criptomonede sau a unui asset crypto ca să mă exprim mai corect. Am primit această întrebare la un video de pe canalul meu de YouTube (apropo, te rog să te abonezi aici :)) iar aici răspund la ea.

De asemenea, înainte de a merge mai departe, doaream să te anunț că dacă nu ai deja un cont pe platforma Binance, îți poți face unul accesând linkul meu de afiliere ce îți va oferi un discount maxim de 20% la comisioane, discount pe care puțini afiliați îl pot oferi.

Cum crește și scade prețul unei criptomonede

După cum bine știi, piața criptomonedelor este extrem de volatilă, iar creșteri sau scăderi de peste 10% sunt o normalitate zilnică în această zonă. Imaginează-ți ce haos ar fi dacă s-ar întâmpla același lucru și cu prețurile la acțiuni, metale prețioase sau cu inflația.

cum crește și scade prețul crypto

Prețurile crypto variază în funcție de următorii factori:

  • Cerere și ofertă
  • Utilitate
  • Cost de producție
  • Disponibilitate pe exchange-uri
  • Competiție
  • Administrare
  • Legislație și reglementări

Le voi explica foarte pe scurt pe fiecare în parte.

Dacă nu se încarcă videoclipul de mai sus, apasă aici.

Prețul unei criptomonede este dat de cerere și ofertă

Aici este o chestie de bază. Prețul a absolut orice din lumea asta este dat de cerere și ofertă. Prin cerere și ofertă în crypto înțelegem cât de mulți investitori și susținători are criptomoneda respectivă, dar și ce cantitate este disponibilă pe piață în prezent și în total.

Atunci când cererea depășește oferta sau atunci când cererea este mai mare și mai rapidă decât așteptările, prețul crește. Așa se întâmplă cu prețurile la orice: făină, grâu, electricitate, gaze naturale, țiței, aur, crypto, imobiliare și așa mai departe.

După cum spuneam, un alt aspect important este cantitatea totală. Spre exemplu Bitcoin are o cantitate finită, așa că pe măsură ce timpul trece teoretic ar trebui să crească prețul pe principiul rarității. Însă nu luați asta ca pe un sfat investițional.

Prețul unei criptomonede este dat și de utilitate

Deși în momentul de față prețurile unor criptomonede sunt date de marketing, manipulare, armate de fani și susținători pe rețelele de socializare, eu consider că pe termen lung utilitatea reală a unei criptomonede va fi cea care va dicta prețul.

În jocul pe termen lung, un MEME Coin nu are șanse să câștige dacă omenirea nu devine eventual foarte proastă, asemenea populației din filmul Idiocracy. Dar așa cum este bine să nu subestimăm niciodată puterea prostiei, mai bine nu continuăm discuția.

Cert este că așa cum bula Dot com s-a spart și au rămas sau s-au dezvoltat după proiectele online cu adevărat utile, așa se va întâmpla la un moment dat și în piața crypto. De aceea, mereu când evaluezi un asset crypto, evaluează-i și utilitatea în viitor (nu neapărat în prezent).

Prețul unei criptomonedete este dat de costul de producție

Tokenurile crypto sunt produse printr-un proces numit minare. Acest proces presupune ca un computer pus la minat să verifice următorul bloc de pe blockchain. Rețeaua descentralizată de mineri face ca zona crypto să funcționeze așa cum o face acum.

Acest proces necesită hardware puternic și scump, precum și costuri mari de electricitate, răcire și depozitare. Toate astea costă bani reali, iar dacă valoarea unei criptomonede minate nu este suficient de mare, minerii se vor reorienta spre altceva.

Ce am povestit mai sus este procesul de minat clasic, prescurtat PoW (Proof of Work). În acest moment Bitcoin este minat astfel, de exemplu. Însă evoluția a adus și procese de tip PoS (Proof os Stake) sau PoA (Proof of Assignment) mai prietenoase cu mediul.

Prețul unei criptomonede este dat și de disponibilitatea pe exchange-uri

Exchange-urile funcționează uneori precum rafturile unor supermarketuri și hypermarketuri foarte mari. Dacă ai produsul acolo, ai mai multe șanse ca acesta să fie văzut, descoperit și luat în considerare, nu? La fel e și cu criptomonedele pe exchange-uri.

Visul oricărei criptomonede este să fie listată pe , Crypto.com sau CoinBase, acestea fiind cele mai mari și mai importante exchage-uri crypto din lume la momentul scrierii acestui articol. Însă listarea pe astfel de exchange-uri costă foarte mult.

Apropo de asta, îți recomand să nu îți pui toate ouăle într-un singur coș, și să-ți faci câte un cont acum pe fiecare platformă menționată, ca dacă se întâmplă ceva, să-ți poți transfera rapid fonduri și să poți depune sau retrage fără probleme, având deja un cont cu vechime.

Se vehiculează că o listare pe Binance ar costa undeva la 400.000 de dolari, adică aproape jumătate de milion de dolari. Prin urmare, cine are bugetul ăsta de investit pentru o simplă listare, se crede că are șanse mai mari să facă treabă bună, iar asta poate influența prețul.

Prețul criptomonedelor este dat și de competiție

Un proiect crypto se adresează unei anumite nevoi, probleme, provocări sau dorințe. Astfel, aduce utilitate și beneficii unei industrii, tip de persoane sau arie a societății. Însă există proiecte crypto care fac aceleași lucruri. La fel ca în telefonie mobilă.

Așa cum Apple iPhone este un smartphone, așa și Samsung este un smartphone. La bază ele fac același lucru pentru utilizator, dar uneori cu diferențe notabile ce îi va face pe unii utilizatori să aleagă o marcă și un sistem de operare în detrimentul celuilalt.

De aceea, atunci când te uiți la o criptomonedă, nu te uita doar la echipa din spatele acesteia, whitepaper și fan base, ci uită-te și la competiția directă a proiectului. Cum stau ei? Ce fac? Câți adepți au? Ce beneficii oferă în plus? Ce dezavantaje au?

Prețul unei criptomonede este dat și de administrarea acesteia

În mod normal chestia asta se numește în engleză Guvernance. Adică guvernare. Rețelele crypto rareori se abat de la un set static de reguli. Developerii adaptează proiectele pe baza comunității care le folosește și pe baza celor care investesc.

Unele tokenuri, denumite și guvernance tokens, dau dreptul deținătorilor să aibă un cuvânt de spus în viitorul unui proiect, inclusiv cum acel token va fi minat sau folosit. Pentru a se face schimbări, este necesar de consens între stackholderi.

De exemplu, Ethereum lucrează în prezent ca să își facă update la rețea de la PoW (Proof of Work) la Proof of Stake. Acest lucru este o decizie administrativă foarte importantă care va influența cu siguranță prețul în plus sau în minus.

Prețul unei criptomonede este dat și de legislație și reglementări

Aici lucrurile sunt destul de simple. Dacă legislația este potrivnică, prețul are de suferit. De asemenea, există inclusiv confuzii legate de cine să administreze și să reglementeze tranzacțiile cu crypto. Am să văd dau cele mai răspândite 2 exemple.

Securities and Exchange Commission (SEC) zice că criptomonedele sunt precum acțiunile sau obligațiunile. Pe când Commodity Futures Trading Commission (CFTC) zice că sunt mărfuri precum cafeaua sau aurul.

Toate aceste neclarități și aspecte legate de reglementarea criptomonedelor sunt responsabile într-o anumită măsură de prețul acestora.

Concluzie prețuri criptomonede

După cum observi, nu există un singur factor care să influențeze prețul unei criptomonede. De aceea este important ca înainte să investești să analizezi mai mulți parametri. Ești un investitor crypto sau dorești să devii unul, așa că trebuie să iei asta foarte în serios.

Îți recomand de asemenea să arunci un ochi pe canalul meu de YouTube (Ursan) și să te abonezi sau să îți faci conturi pe cele mai importante 3 platforme crypto menționate în acest articol, folosind linkurile mele de afiliat ce îți vor aduce reduceri și bonusuri speciale.

Salut 👋
Îmi pare bine să te cunosc.

Înscrie-te pentru a primi conținut interesant despre tehnologie, dezvoltare, marketing și lifestyle.

Nu fac spam! Protecție date conform GDPR. Te poți dezabona oricând.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.