Cum creezi un chatbot AI propriu, nu un bot de Facebook

Inteligența artificială va distruge omenirea? Cât de artificială e de fapt inteligența artificială din chatbotii care pretind acest lucru? Nu sunt doar niște chatboti virtuali cu niște răspunsuri programate?

Unele lucruri despre care credem că sunt AI, sunt departe de a fi AI. Însă nu despre asta vorbim acum, ci despre cum creezi un chatbot AI propiu. Nu e AI, așa cum nu toți adidașii sunt Adidas, dar îi vom zice chatbot AI.

Update: vezi aici un tutorial pas cu pas simplu în care ve învăța concret cum să faci un chat bot Facebook, Instagram și nu numai.

Ce sunt chatbotii AI

Ce sunt chatbotii AI

Un chatbot AI este un program conversațional ce are ca scop automatizarea celor mai frecvente discuții pe care le are o companie cu un client. Scopul principal este să răspundă mai repede și mai bine clientului.

Pentru că răspunde mai repede (și uneori mai corect dacă este programat bine) aduce o calitate mai bună a serviciului față de client. Prin urmare un brand loyalty mai mare și vânzări, conversii sau leaduri mai multe.

De ce botii de Facebook devin câh

De ce botii de Facebook devin ineficienti

Prin 2015 când am fost chemat la o prezentare legată de internet, marketing, bani pe net și chestii care erau la mare căutare prin rândul elevilor de liceu, le-am recomandat tuturor să își facă bloguri/siteuri.

Sunt 6 ani de când am spus pentru prima oară că a pune toate resursele și energia într-o platformă pe care nu o deții e ca și cum ți-ai construi casa pe un pământ pe care nu îl deții (expresie devenită populară între timp).

Lumea râde și acum de chestia asta pentru ca Facebook, Instagram, Twitter, YouTube și mai nou TikTok sunt platforme convenabile și ușor de folosit care oferă rezultate rapide, bune, ieftine, ușor măsurabile etc.

Și este foarte bine. Nu am nimic cu rețele sociale. Însă așa cum ziceam și acum 6 ani, zic și acum: rețelele sociale nu sunt ale noastre (că nu plătim cu bani pentru ele) și merită folosite ca tactici de promovare, nu ca bază.

Totuși, unde e problema unui chatbot Facebook

Problema unui chatbot Facebook

Eu nu mi-ași investi tot timpul și energia într-un chatbot AI precum ceva creat pe ManyChat exclusiv pentru Facebook, pentru că problema înseși este că voi crea ceva exclusiv pentru Facebook. Și nu vreau asta.

Motivele sunt legate de tendința de urcare și coborâre a oricărei rețele de socializare (nu doar a Facebook), de noul trend legat de privacy care nu avantajează Facebook, de migrarea clienților pe alte platforme etc.

Este foarte posibil ca viitorii tăi clienți de azi (pre-adolescenții, adolescenții, tinerii) să nu folosească Facebook mâine. Prin urmare, de ce aș investi să-mi construiesc un chatbot AI pe o singura platformă?

Apoi, mai sunt scandaluri gen acestea, în care Facebook ca să concureze cu YouTube a făcut rapoarte false de vizualizări ca toată lumea să migreze cu conținutul acolo. Așa au pățit-o și cei de la College Humor.

Sau cei de la Funny or Die și mulți alții care au migrat aproape total pe Facebook cu tot contentul lor și acuma își plâng în pumni că au plecat de pe platforma lor proprie (blog, website etc. – same thing).

La toate astea se adaugă scandalurile gen Trump unde sunt tabere pro și contra blocării conturilor de acest gen. Scandalul Apple vs Facebook unde se pune problema de privacy și de afectare a publicității.

Eu personal sunt adeptul tuturor rețelelor de socializare și a potrivirii acestora pe nișa unde aduc cele mai bune rezultate. Ele ne fac uneori viața și afacerea mai bună. Însă ar trebui folosite ca vehicule, nu ca baze militare.

Pe principiul lucrul tău e lucrul tău și dacă îl plătești poți avea și pretenții sau asistență din partea furnizorului de servicii, în continuarea acestui articol voi prezenta o alternativă la care eu am apelat cu succes.

Cum creezi un chatbot AI propriu

Cum creezi un chatbot AI propriu

Este clar că majoritatea companiilor nu își permit să creeze un chatbot AI propriu de la 0 sau să plătească un programator dedicat ca în 2-3 ani programarea aceea să devină învechită și fără suport.

Există multe aplicații de tip SaaS pentru crearea unui chatbot AI propriu, pe care să-l instalezi direct pe website-ul sau blogul tău. Am studiat mai multe și ca raport calitate preț eu personal recomand Tidio.

De fapt, este o aplicație de tip chatbot AI gratuită. Un fel de aplicație freemium ca să spun așa. Ai o perioadă de test, dar dacă nu ai trafic și clienți mulți, va rămâne gratis până când îți permiți să faci upgrade.

Dacă ești genul de persoană nerăbdătoare, apasă pe linkul recomandat un pic mai sus și fă-ți un cont de test. Tot pe pagina lor de prezentare vei avea scoase în evidență principalele lor beneficii. Acestea sunt:

  • Live Chat – poți crea un chat care să apară pe website-ul tău sau magazinul tău online în numite momente cheie pentru a te ajuta la conversii, pentru a oferi suport clienților sau pentru un alt scop.
  • Chatbot AI – poți crea mai mulți sau un chatbot AI pe care să-l programezi inițial pe sarcini și răspunsuri repetitive ca mai apoi să-l dresezi să învețe și să răspundă la întrebări sau să colecteze leaduri.
  • Email Marketing – e fain că în aceeași platformă poți avea atât live chat, cât și chatbot AI, cât și email marketing, ca să nu folosești multe alte soluții separate. Bine, tu folosești ce vrei.

La bază aplicația este gratuită ca să vezi cum funcționează și rămâne gratuită până la un punct, după care totul devine scalabil pe baza traficului pe care îl ai, discuțiilor, emailurilor etc. Depinde ce folosești.

Cum creezi un chatbot AI și ce tipuri de roboței există

Ce tipuri de chatboti AI exista

Poți crea un chatbot AI de la 0 pentru a-l personaliza cum vrei tu, dar poțiu alege și dintr-o gamă largă de chatboți AI deja predefiniți. Eu am lucrat deja cu câțiva foarte eficienți. Iată câteva exemple de chatboti AI ready made:

  • Lead Generation Bot – Acest chatbot AI te va ajuta să generezi mai multe leaduri colectând adresele de email sau numerele de telefon ale vizitatorilor.
  • Welcome New Visitors Bot – Poți folosi acest chatbot AI pentru a întâmpina orice vizitator care îți accesează site-ul pentru prima oară.
  • Visitor Leaves Page Bot – Acest chatbot AI automat o să abordeze automat vizitatorii tăi chiar când sunt pe punctul de a părăsi site-ul.
  • Returning Visitor Bot – Poți seta acest chatbot AI astfel încât să ofere o experiență personalizată vizitatorilor care se reîntorc pe site.
  • Abandoned Cart Discount Bot – Acest chatbot AI observă când un client este pe punctul de a abandona coșul de cumpărături și îi face o ofertă de nerefuzat pe loc. Statisticile arată că este cu 60% mai eficient decât emailurile de recuperare a coșurilor de cumpărături.
  • Order a Phone Call Bot – Poți seta acest chatbot să discute cu vizitatorii astfel încât aceștia să dorească să sune sau să fie sunați.
  • Operator Not Responding Bot – În cazul în care un operator uman nu răspunde în timp util la un mesaj al unui client în timpul unei conversații, acest chatbot va prelua discuția ca să nu pierzi clientul.

Așa cum spuneam și la începutul articolului, nu vom vorbi despre noțiunea de chatbot AI în adevăratul sens al cuvântului pentru că exemplele de roboței date mai sus sunt de chatboți automatizați, dar nu AI.

Ce înseamnă AI

Ce inseamna AI

AI (Artificial intelligence – Inteligență Artificială) presupune ca un algoritm să învețe singur cum trebuie să răspundă sau să acționeze pe măsură ce colectează din ce în ce mai multe date din interacțiuni.

Nu este la îndemâna oricui (acum) să creeze un chatbot AI doar cu două clickuri, dar pentru câțiva dolari pe lună poți realiza și folosi în câteva ore mai multe tipuri de chatboți ce seamănă cu unul.

Concluzie chatbot AI

Concluzie chatbot AI

Practic, vei putea beneficia de o creștere uriașă a ratelor de conversie, a numărului de leaduri sau de interacțiuni pe loc. Pentru fiecare euro cheltuit pe trafic și publicitate vei obține mai mulți bani.

Iar în perioada care va urma în marketingul online, unde noțiunea de privacy ne va restricționa treptat posibilitatea de profilare mai precisă a clienților, cine nu-și dorește unelte și tactici noi de marketing online?

Dacă ai ajuns să citești până aici, îți recomand să dai o tură cu aplicația de creare chatboți AI recomandată de mine. Este gratuită la început, ușor de folosit și nu necesită cunoștințe de programare.

Salut 👋
Îmi pare bine să te cunosc.

Înscrie-te pentru a primi conținut interesant despre tehnologie, dezvoltare, marketing și lifestyle.

Nu fac spam! Protecție date conform GDPR. Te poți dezabona oricând.

9 comentarii la „Cum creezi un chatbot AI propriu, nu un bot de Facebook”

  1. Am dat share articolului tau instant! De ani de zile si eu zic acelasi rahat despre botii de facebook si nu ma baga lumea in seama. Ce e al tau e al tau, nu a lu fb, insta sau altceva. Buna recomandare ai facut. Sa stii ca urmaresc cu drag articolele tale in fiecare Duminica ca sunt abonat, dar pe asta l-am vazut acum prin push notification si am intrat instant.

    Răspunde
  2. Imi place foarte mult ce am citit, dar eu nu sunt o persoana foarte tehnica. Crezi ca ma poti ajuta sa implementez si eu un bot pe magazinul meu online? Contracost. Iti trimit un email maine.

    Răspunde
    • Bună Emilia. Este foarte ușor de implementat și pentru o persoană mai puțin tehnică. Îți recomand să testezi mai întâi și să vezi cât de simlu e. Ulterior îmi poți da un email cu ce ți-ai dori să realizăm.

      Răspunde
  3. O super idee! Chiar aveam nevoie de ceva fresh in activitatea mea. O sa imi bat capul si cu un astfel de bot. Imi fac cont chiar acum si ma apuc de testat. Multumesc!

    Răspunde
    • Mult spor! Dacă ai întrebări să știi că am lucrat foarte ok pentru un client cu această aplicație recomandată în articol. I-au dat și nume și nu își mai imaginează viață fără ea deja.

      Răspunde
  4. Am citit pe nerasuflate acest articol despre chatboti de la tine de pe blog. Mi-am facut cont acum une ai recomandat si mi se pare f usor de lucrat. Maine ma uit sa il fac pe primul si sa-l bag pe magazinul online al unui client. Salve!

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.