Credeți că alergatul e sănătos? Cum?

Prietenii mei de pe Facebook și Google Plus știu deja că de ceva vreme m-am apucat de alergat pe faleza Dunării din Galați. Prima dată am reușit să fac 1,2 kilometri fără oprire. Eram praf. Aveam condiție fizică cu minus :) Tot în acea sesiune am parcurs în total vreo 3 kilometri și ceva, dar cu mers, puțin alergat și apoi iar mers. A doua zi am reușit să alerg 3 kilometri și ceva fără oprire. Deja performanța crescuse. Alaltăieri am reușit să alerg 5 kilometri și jumătate.

Alergatul ușor (jogging-ul) e o îndeletnicire foarte bună pentru sănătate atâta vreme cât nu ai contraindicații din partea medicului. Înainte de a te apuca de alergat merită să consulți un medic dacă nu ești sigur de starea ta de sănătate. Nu de alta, dar riști ca inima să se oprească atunci când te aștepți mai puțin. Iar când inima se oprește cam mori. O zic la modul ăsta pentru că nu e deloc de joacă. Chiar dacă în România ne-am obișnuit să nu ne prea ducem la medic decât în ultima fază. Dacă nu sunt probleme de sănătate, atunci alergatul este o oază de sănătate pentru corpul tău.

Ajută din toate punctele de vedere și plus de asta după ce încep să fie eliberate endorfinele (numite și moleculele fericirii) te simți foarte bine și fizic și psihic. E ca un tratament. Recomand alergatul în natură și muzica preferată în căști – pe mine de multe ori muzica pe care o ascultam la câști m-a motivat să alerg mai departe chiar dacă organismul îmi zicea să mă opresc. Recomand un Mp3 Player (ai de unde alege de aici) pentru că e mai mic, mai ușor de cărat și nu sună în timpul antrenamentului, asemenea unui telefon mobil (te duci să faci sport, nu să vorbești la telefon sau vreun apel telefonic să-ți taie concentrarea).

Specialiștii spun că la început este suficient să alergi 30, maximum 40 de minute pe zi. Ideal ar fi ca în loc să mărești timpul de alergare, să mărești distanța parcursă în acel interval de timp, adică să bagi viteză mai mare de la antrenament la antrenament. Umblă un zvon conform căruia după 30-40 de minute de jogging deja nu se mai ard grăsimi, iar mușchii sunt mult mai solicitați (în sens negativ).

Însă am luat o pauză cu alergatul. Pentru că am început să mă resimt. Ceva nu făceam bine. Alergam pe ciment cu încălțămintea necorespunzătoare. După ce am vorbit cu Mircea Moraru de la EliteGym mi-am dat seama că mai am foarte multe de învățat. Urmează să mă întâlnesc cu el ca să-mi povestească mai multe și probabil să încep un program de personal training la sala unde este instructor. Până atunci știu sigur că nu e suficientă o simplă pereche de pantofi sport pentru a alerga pe străzi sau trotuare de ciment. Pentru că toate șocurile se duc către coloana vertebrală și către genunchi, deci se pare că faci mai mult rău. O ofertă de pantofi sport speciali pentru alergat se regăsește aici pentru bărbați și aici pentru femei. Cu siguranță e o investiție pe care merită să o faceți acum dacă doriți să faceți mișcare într-un mod sănătos și avantajos pentru corpul vostru.

Iar dacă sunteți cu adevărat pasionați de alergat, poftiți aici ;)

Pantofi alergat

13 comentarii la „Credeți că alergatul e sănătos? Cum?”

  1. Cand ajungi sa sari de 90 kg nu te mai ajuta niciun fel de incaltaminte oricat de performanta ar fi , mai ales daca incep sa te lase ligamentele incrucisate sau meniscurile ,sau vreun tendon achilean .E momentul sa pui joggingul in cui si sa te reprofilezi pe alte sporturi .

    Răspunde
    • Salut! Exact același model mi-am luat și eu. Au sosit ieri și tot ieri seară i-am încercat la sală. Sunt foarte ok pentru sport pentru că sunt foarte ușori, iar talpa e din spumă calumea. Ca să îi găsești intră pe linkul din articol (pe la finele articolului) denumit „aici pentru bărbați” și e al șaselea model din dreapta jos – se numesc Puma Shintai Runner

      Răspunde
  2. Buna Gabriel,
    Ti-am citit articolul si sunt dezamagit de abordare. Poate nu cunosti situatia sau tehnici de manipulare dar finalul articolului tau face mai mult rau decat bine…inteleg ca vrei sa obti un comision si cunoastem tehnici de marketing cu toti, dar abordarea aceasta :” Până atunci știu sigur că nu e suficientă o simplă pereche de pantofi sport pentru a alerga pe străzi sau trotuare de ciment. Pentru că toate șocurile se duc către coloana vertebrală și către genunchi, deci se pare că faci mai mult rău. O ofertă de pantofi sport speciali pentru alergat se regăsește” cu siguranta a descurajat mai multi oameni decat a incurajat sa cumpere pantofi sport si sa se apuce de alergat. Poate este un detaliu de finete si totusi abordarea ta este bine intentionata (apreciez in acest caz) dar tot nu te scuza. E treaba ta de „Blogger, Trainer, Developer” ca formator de opinii sa sti cum sa pui problema!

    Răspunde
    • Salut Daniel! Apreciez feedback-ul tău. Nu am să neg niciodată că folosesc linkuri de afiliat, însă nu cred că tura asta am făcut o recomandare contrar credințelor mele reale față de ceva. În general nu fac asta. Chiar cred că alergatul fără încălțămintea potrivită pe ciment face mult mai mult rău decât bine și de aceea recomand specific niște linkuri către o secțiune de pantofi. Bine, pare ciudat că o fac așa specific, știu :), însă crede-mă că foarte mulți din cei care îmi citesc blogul nu se pricep atât de bine online și la cumpărăturile din astfel de magazine, de aceea am considerat mereu că o evidențiere așa specifică e de ajutor, chiar dacă sare în ochi agresiv uneori.

      Asta nu înseamnă nicidecum că eu contest cele transmise de tine în comentariu. E doar poziția mea mentală față de subiect :)

      Răspunde
  3. Eu sunt fan alergat de cand aveam veo 18 ani. Si aceasta „placere” mi-a fost amplificata din momentul in care d-nul Ivascu, instructor de fitness / tenis si manager la sala de fitness de la clubul Vointa spunea clientilor: intotdeauna e bine sa alegi exercitiul aerob in locul celui anaerob si sa stii ca degeaba tragi de fiare in sala 4 ore, daca nu iesi si pe teren sa alergi sau sa sari coarda. Imi insusisem atat de tare aceste sfaturi incat, dupa ce stateam la sala (fitness sau aerobic) 1 ora, ieseam si alergam „de rupeam” incat ajunsesem sa ma dea exemplu: „vedeti, ea e icoana alergatului”:))) incercand sa-i faca si pe ceilalti clienti sa nu plece de la sala doar cu exercitiile „anaerobe”.
    Alt sfat pe care ni-l dadea: ritmul de alergare trebuie sa fie cel in care sa fii in stare sa porti o conversatie cu partenerul de alergat.

    L-am vazut anul trecut pe d-nul Ivascu si am ramas impresionata de faptul ca la cei peste 70 ani cat are, are inca o structura atletica si la fata nu ziceai ca ar depasi 50 si ceva.

    Cat priveste socul provocat de asfalt, anul trecut si pe mine ma avertiza cineva asupra acestui lucru. Am stat si m-am gandit: si mersul pe tocuri si statul pe scaun au un impact negativ major asupra coloanei si nu renunt la ele, si la alergat nici atat. Acum am gasit un teren cu gazon artificial la care am acces, iar pe viitor o sa-mi iau si eu niste pantofi de alergat pt asfalt:)

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.