Ce-mi place mie de cei care zic: ”Mai bine îmi comand de afară, că e mult mai ieftin!”

Îmi place tare vorba asta: suntem prea săraci ca să cumpărăm lucruri ieftine. Fie că vorbim de electrice, electrocasnice, haine, gadget-uri sau chiar servicii medicale. Astăzi am fost la poșta vamală ca să ridic acești ochelari VR veniți din China și am văzut o fază care mi-a adus aminte de articolul ăsta care e bun de citit și acum. De ce e mai ieftin un produs în ”afară”?

După ce funcționarul de la poștă îți aduce coletul, îl dă la funcționarul vamal. Respectivul funcționar vamal vede valoarea declarată sau întreabă valoarea respectivă dacă i se pare că ar fi ceva mai valoros. Un tip la 18 ani împreună cu tatăl său erau fericiți crezând că au făcut afacerea vieții lor.

Au comandat un produs cu preț de chilipir din afara U.E. Bun, iar produsul a venit însoțit de o factură de 148 de dolari sau ceva de genul ăsta. Când se pregăteau ei să întrebe dacă mai trebuie ceva ca să poată pleca, funcționarul vamal le spune: Am calculat, iar valoarea declarată fiind de x dolari, înseamnă x lei, deci vreo 88 lei TVA. Plus 8 lei taxă poștală pentru că nu ați venit să ridicați coletul în termen de x zile. Total 96 lei. Oamenilor le-a căzut fața. Nu era suma mare, dar nu se așteptau să mai plătească încă 100 lei. Și au început întrebările clasice celor care nu și-au făcut calculele.

Păi noi am plătit transport din ăla mai mare special ca să vină mai repede. Am crezut că sunt și taxele vamale în el. Ofițerul vamal răspunde: Păi, banii ăștia nu sunt taxe vamale. Reprezintă doar TVA în valoare de 20%. La ce e sub 10 dolari nu se percep taxe, la ce e între 10 și 150 de dolari se percepe doar TVA, iar la ce e peste 150 de dolari se percepe și TVA și taxe vamale. Asta dacă produsul este însoțit de taxe vamale. De exemplu, tabletele, laptopurile, telefoanele sau alte produse de acest gen sunt însoțite de taxe vamale. Mai multe detalii aveți pe customs.ro

Oamenii, vădit dezamăgiți, plătesc banii respectivi și pleacă zicând: Păi mai ieftin ne ajungea dacă îl luam din România (eu nu știu exact ce era în colet). Ofițerul vamal răspunde: Încercați să le faceți lor o reclamație direct dacă simțiți că a fost ceva în neregulă. Noi suntem doar un serviciu de transport. End of story.

Ei bine, această poveste este pentru toți cei care încă sar sus și tare când Apple, Samsung sau alții scot un super produs care e prezentat cu un preț în dolari în S.U.A., iar în România este anunțat cu un preț mult mai mare. De obicei, acești oameni acuză că românii și magazinele online românești sunt niște hoți. În continuare voi explica niște motive concrete prin care veți înțelege că e bine să te documentezi înainte să acuzi, să te enervezi, să etc.

Cumpărăturile online din afara țării

Sunt de acord cu ele și le fac și eu, mai ales din China, de pe Gearbest sau DX. Însă mă orientez bine înainte și îmi fac diverse calcule. De obicei comand chestii ieftine după care nu îmi pare rău dacă se strică repede sau dacă sunt total useless.

Garanție la cumpărăturile din afara țării

Da, majoritatea dau garanție la produsele cumpărate de la ei. Dar uneori e o corvoadă inclusiv în România să rezolvi cu o garanție. Nu vreau să știu ce mă așteaptă dacă vreau să rezolv o garanție peste granițe, în China. Cel mai probabil se va rezolva, dar iar aștept 3 săptămâni?

Calcule matematice pentru produse faimoase

Să luăm drept exemplu mult prea doritul iPhone. iPhone 6S se regăsește pe site-ul Apple cu 649 dolari (varianta 16GB). Adică vreo 2.596 lei dacă e să convertim cu un curs rotund de 4 lei. Pe eMAG, același iPhone 6S de 16GB costă 3.199 lei, adică echivalentul a vreo 799 dolari dacă folosim aceeași rată de conversie. Apple.com nu trimite în România, dar să presupunem că ar face acest lucru și nu oricum, ci GRATIS – adică să nu plătești transportul internațional.

La prima vedere ți se pare că ăia care îl vând în România cu aparent 603 lei mai mult sunt niște măgari. Dar hai să punem taxele peste cei 2.596 lei, adică 649 dolari. Ai TVA 20%. Avem brusc 3.115 lei. La asta se mai adaugă 4,4% taxele vamale (specifice smartphone-urilor) și avem 3.252 lei (deja am depășit prețul din România). Auzisem și de o taxă vamală forfetară suplimentară în valoare de 2,5%, aspect care ar duce prețul la 3.333 lei, dar nu sunt sigur de această taxă.

Comenzi din afară

Concluzia cumpărăturilor din afară

Ai observat de fapt ce spuneam la începutul articolului. Uneori suntem prea săraci ca să ne luăm lucruri prea ieftine. Da, poți să faci și super deal-uri în afară. Poți să-i spui chinezului să nu-ți treacă nimic pe factură. Poți să faci o grămadă de manevre. Dar orice vameș își dă seama că un laptop sau un telefon cu măr mușcat pe el, fie că e replică sau nu, îl taxeză direct măcar cu TVA de 20%. Așa la un mouse, un încărăctor, niște ochelari, un pantof sport o mai dregi, dar…

Apoi, trebuie să iei în calcul alte trei mari aspecte când comanzi din afară. Timpul de livrare, garanția și transportul. 1. De obicei, din China lucrurile vin cel mai devreme în două săptămâni. În medie, trei săptămâni. 2. Garanția. Da, există și uneori e chiar garanție internațională. Dar trebuie să verifici ce, unde și cum în caz că se întâmplă ceva cu produsul tău. 3. Transportul nu e mereu gratuit și uneori nu e tocmai  8 sau 15 lei ca la firmele de curierat din România.

Taxe vamale la comenzi din afara

Salut 👋
Îmi pare bine să te cunosc.

Înscrie-te pentru a primi conținut interesant despre tehnologie, dezvoltare, marketing și lifestyle.

Nu fac spam! Protecție date conform GDPR. Te poți dezabona oricând.

11 comentarii la „Ce-mi place mie de cei care zic: ”Mai bine îmi comand de afară, că e mult mai ieftin!””

 1. Câtă vrăjeală ! Oricum ai socoti, tot mai ieftin ieși când cumperi de afară. Eu am cumpărat de mai multe ori ochelari de vedere de pe un site din USA, care are producția în Hong Kong ( deci coletul vine din HK, iar comanda se dă în USA ). Acum am de ridicat o pereche nouă, care m-a costat 68 USD cu tot cu transport, și care în Ro m-ar fi dus la minimum 1500 lei , pentru că lentilele sunt mai complicate ( bifocale, cilindrice și nu mai știu cum ). Prima dată când am vrut să le fac aici, mi s-a cerut 4000 lei !!! Așa că plătesc TVA, plătesc vamă dacă e cazul dar știu că am lucru de calitate la un preț rezonabil, nu la preț de jaf ca la noi.

  Răspunde
 2. Vamesii (comisionarii vamali) de la noi sunt niste incompetenti, calculeaza vama si tva si la transport! Desi pe factura scrie clar x$ produs y$ shipping iar vama si tva se calculeaza doar la pretul produsului. Pt mine diferenta perceputa aiurea nu justifica un drum pana in Otopeni asa ca am lasat-o balta, dar ca idee. Totusi la modul general, daca iau de afara ce ma intereseaza ies mult mai ieftin. Am luat un obiectiv Pentax din Japonia cu 30$ cu tot cu shipping, n-am platit vama, pretul in RON este 120 iar la noi pe OLX/Okazii sub 300 RON nu era. De asemenea pot lua din Polonia obiectiv cu 50E cu tot cu shipping, impecabil, la noi ciurucuri obosite sunt 300-350 RON. Asta pt ca noi romanii nu prea avem simtul masurii si nu ne intereseaza ca exista Ebay si nu numai.

  Răspunde
  • Gresesti. Baza de calcul a taxelor vamale, comision vamal si TVAeste costul produsului. Or costul produsului este reprezentat de pretul de achizitie + transport+manipulare, etc. Asa este peste tot, asa se calculeaza.

   Răspunde
 3. Cumpăr de pe un site care este din afară UE. Tot din China. Odată cu achiziționarea produsului am plătit transport, și câteva asigurări printre care și cea pentru taxe vamale adică dacă mi se vor percepe aceste taxe, ei îmi vor da banii înapoi. Ce sa Îți spun? Am comandat 2 ani produse destul de ieftine și chiar mă gândeam ca aceasta asigurare n are rost pana am făcut o comanda de £280. Mi s-au luat taxe vamale de £72 și le-am trimis un mail cu foto de pe chitanță. Mi-au virat banii a doua zi. Concluzia : depinde!!!
  Site-ul se numește Lightinthebox.

  Răspunde
 4. Acelasi lucru l-am scris si eu aici. Am facut si o lista cu preturile din RO si cele din CN, daca pui si timpul de asteptare, garantia lipsa, parca nu mai este asa rentabil sa cumperi din CN. :D

  Răspunde
 5. Vezi că faci niște greșeli de logică intenționat, probabil pentru a simplifica lucrurile…

  Altfel prețurile anunțate de Apple pentru S.U.A includ taxele locale, profitul operatorului de telefonie mobilă sau al altui retailer care le vinde produsele. Iar când magazinele din România aduc produsele respective nu le comandă bucată cu bucată ca să plătească ca tot românul.

  Răspunde
  • Normal. E mult de vorbit aici. Cei din Romania comercializează retail sau sunt furnizori, deci aduc pe alte prețuri de intrare. Plus de asta, pe zona asta de smartphone-uri mult râvnite, adaosurile sunt mici, ca toți vor sa concureze cu un preț bun. Repet, ar fi multe de povestit, dar vorba ta, e mai simplificat așa :)

   Răspunde
 6. Pe langa asta, daca alegeti sa achizitionati din afara mai mult ca sigur veti alege DHL. Eh, ei sunt niste oameni inocenti ce-ti luau anul trecut 55 de lei comision. Sa zicem ca era decent p-atunci cand scriam articolul asta.
  Acum comisionul DHL a crescut la 100 de lei. Adauga-i si pe aia la produsul final.
  Parca arata bine, bine.

  Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.