Cum să alegi cel mai bun eBook reader pentru tine?

Povesteam în articolul anterior de pe blog că eu sunt un cititor avid de cărți și că nu trece nicio zi fără să nu citesc câteva pagini dintr-o carte bună.

Dețin o bibliotecă de cărți tipărite, un Kindle și un iPad, iar în acest articol mă voi strădui să te ajut să alegi cel mai bun ebook reader pentru tine și nevoile tale.

Cel mai bun eBook reader nu există

Ca să îți economisesc timpul, am să-ți spun din start că cel mai bun ebook reader nu există. Dar asta nu înseamnă că nu te voi ajuta să alegi dintre candidații principali pe care i-am și testat personal înainte de a-ți recomanda cel mai bun ebook reader.

Opțiuni de eBook reader

În acest articol vom vorbi despre următoarele 4 opțiuni de ebook readere pe care merită să le iei în calcul și pe care le-am testat sau utilizat deja:

  • Kindle (simplu/clasic, Paperwhite sau Oasis)
  • iPad (clasic sau iPad mini)
  • Tableta/agenda de scris Remarkable 2
  • Telefonul tău mobil

Nu recomand telefonul tău mobil ca eBook reader

Nu recomand telefonul tău mobil ca eBook reader

Să folosești telefonul tău mobil ca eBook reader este de departe cea mai proastă alegere pentru citirea cărților electronice. Chiar dacă ai un smartphone cu ecran mare, gen iPhone 15 Plus sau iPhone 15 Pro Max, tot nu e ce trebuie.

Să citești cărți pe un smartphone este o experiență chinuitoare și frustrantă uneori pentru că notificările, mesajele și ecranul te vor obosi la un moment dat atât de tare încât experiența cititului de ebooks pe telefon va fi compromisă.

Stai liniștit, și eu m-am amăgit cu gândul că investesc într-un smartphone scump cu ecran mare ca să și citesc pe el, dar mi-a trecut repede, pentru că pe lângă notificări, simplul fapt de a ține în mână telefonul ca pe telefon, nu pare a fi citit în sine.

Prin urmare, nici nu mă străduiesc să-ți enumăr avantaje și dezavantaje în a folosi un smartphone ca ebook reader, așa că hai să trecem mai departe.

Nu recomand tableta/agenda de scris Remarkable 2 ca eBook reader

Nu recomand tableta agenda de scris Remarkable 2 ca eBook reader

Dispozitivul ăsta este unul foarte versatil și interesant. Pe lângă faptul că poți folosi această tabletă pentru a scrie ca pe hârtie (probabil e cea mai bună agendă care imită hârtia la ora actuală), poți citi și cărți electronice pe ea ca să o folosești ca ebook reader.

Dacă te interesează mai multe despre Remarkable 2, îți las un video mai jos de pe vlogul meu. Acolo vei vedea prezentarea Remarkable 2 ca tabletă de scris, nu ca ebook reader.

Vei observa în videoul de mai sus că Remarkable 2 este o tabletă care înlocuiește excelent agendele clasice de scris, dar că nu este un eBook reader pur sânge. Suprafața mare (aproape cât un A4), o face greu de folosit ca ebook reader.

Dacă în proporție de 70% (sau mai mult) vrei să o folosești pentru a scrie și doar ocazional pentru a citi, atunci da, Remarkable 2 se poate dovedi a fi un ebook reader bunicel. Însă nu merită investiția dacă urmează să o folosești exclusiv ca ebook reader.

Cel mai bun eBook reader: Kindle sau iPad?

Cel mai bun eBook reader Kindle sau iPad

Se pare că finala celor 4 ebook readere recomandate ca fiind cele mai bune se joacă între iPad/iPad mini și Kindle/Kindle Paperwhite/Kindle Oasis. Decizia e grea și nu cred că este una definitivă și irevocabilă, așa că am să vorbesc despre avantaje și dezavantaje.

Dar hai să te scap de o decizie aparent grea în primă fază:

  • Kindle Oasis nu merită efortul financiar, deși ți se pare mai ușor de ținut în mână, iar butoanele alea fizice pot fi atractive. Am folosit și nu e cine știe ce comparativ cu un Kindle Paperwhite.
  • Orice iPad mai mare decât iPad mini nu este optim doar pentru citit cărți pe el, ci pentru cu totul alte lucruri. Un ecran mai mare nu înseamnă neapărat mai mult în acest caz, pentru că devine greoi de ținut cu o singură mână.

Așa că din punctul meu de vedere, din cele 4 ebook readere care au concurat în articolul meu la categoria cel mai bun ebook reader (că sunt zeci de opțiuni, dar eu doar pe astea 4 le-am testat și mă simt în măsură să vorbesc despre), există 2 mari opțiuni:

  • Amazon Kindle Paperwhite 2023, pentru că este un ebook reader pur sânge, are dimensiunea perfectă și se mișcă decent comparativ cu alte ebook readere.
  • Apple iPad mini 6, pentru că este o tabletă foarte versatilă și are dimensiunea foarte bună pentru a juca și rolul de ebook reader demn de luat în seamă.

Avantaje și dezavantaje pentru cel mai bun ebook reader

Nu mă mai lungesc mult, pentru că probabil ai prins ideea și decizia e oricum la tine în minte, dar în cazul în care nu ai reperat niște avantaje și dezavantaje, am să le prezint eu mai jos.

Avantaje iPad mini ca ebook reader

Avantaje iPad mini ca ebook reader

  • Poți face mult mai multe chestii pe el: jocuri, filme, muzică, poze, videouri, mailuri, scris, scris de mână și schițe cu Apple Pencil etc.
  • Ecranul este color și oferă o calitate mai bună a imaginilor, sau în cazul de față, a cărților ce conțin și ilustrații color pe alocuri
  • Se integrează perfect în ecosistemul tău Apple dacă folosești așa ceva

Dezavantaje iPad mini ca ebook reader

  • Bateria ține 1-2 zile
  • Ecranul te obosește în timp, comparativ cu un ecran eink specific ebook readerelor
  • Faptul că ai și alte chestii pe el (aplicații, mailuri etc.) te poate distrage de la citit, ceea ce e cam nasol pentru că te poți apuca să citești o carte și te trezești că stai de jumătate de oră pe Facebook
Avantaje ebook reader Kindle Paperwhite

Avantaje ebook reader Kindle Paperwhite

  • Are dimensiunea și ecranul perfect pentru citit și ținut cu o singură mână, fiind un ebook pur sânge, gândit special pentru asta
  • Ecranul eink imită hârtia, iar ochii nu obosesc
  • Prețul este mult mai accesibil decât la iPad
  • Bateria ține câteva săptămâni bune (unii au raportat că la versiunea 2023 bateria ține și câte 2 luni)

Dezavantaje ebook reader Kindle Paperwhite

  • Nu oferă versatilitatea unei tablete precum iPad
  • Ecranul alb/negru nu arată o carte colorată așa cum trebuie (de exemplu e mai greu să citești benzi desenate pe el)

Mai jos îți las și un video bonus de pe vlogul meu legat de Kindle în general și de cum pui cărți pe el chiar dacă nu le-ai cumpărat de pe Amazon.

Concluzie despre cel mai bun ebook reader

Cel mai bun ebook reader

Așa cum spuneam și la începutul articolului, cel mai bun ebook reader nu există și decizia ta va sta între versatilitate și strict citit.

Dacă știi că ești o persoană care este distrasă rapid de notificări și vrei să citești în liniște, așa cum ai citi o carte tipărită, ia-ți Kindle.

Dacă vrei să ai mai multe opțiuni pe același dispozitiv, să te uiți la videoclipuri, să iei notițe sau să faci schițe, ia-ți iPad mini.

Salut 👋
Îmi pare bine să te cunosc.

Înscrie-te pentru a primi conținut interesant despre tehnologie, dezvoltare, marketing și lifestyle.

Nu fac spam! Protecție date conform GDPR. Te poți dezabona oricând.

3 comentarii la „Cum să alegi cel mai bun eBook reader pentru tine?”

  1. Nu inteleg de ce pleci de la premisa ca doar Amazon Kindle produce ebook readere. Exista si altele pe piata, tip KOBO. Daca iti e lene sa bagi cartile doar prin intermediul unor programe ori doar cumparate de la ei, kobo e solutia perfecta. Nu incurajez nicicum pirateria, dar cand iti trimite un scriitor pdf-ul lui, pe kindle se vede uneori dubios. Si regreti ca nu ai un kobo :)

    Răspunde
    • Salut Emil! Mă bucur să te văd pe aici. Nu am testat Kobo și de asta nu am scris despre el, dar pentru că mi-ai amintit de asta, cred că o să-mi comand unul ca să văd cum e :)

      Răspunde
    • Stai că acum am înțeles ce vrei să spui :) Pe Amazon Kindle îți convertește automat orice PDF, ePub etc. în formatul Kindle. Doar trimiți fișierul pdf către adresa ta de email de la Kindle și pui la subiect titlul Convert și de restul se ocupă serverele Amazon astfel încât cartea ți se va afișa optim pe Kindle.

      Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.