Ce răspuns ai la întrebarea asta?

Avem de-a face cu diverse chestii.

Context: lumea e rea sau bună, în funcție de identitatea și valorile tale. Poți zice că nu mai avem nici o șansă ca omenire. Sau poți fi la capătul celălat al baricadei în care crezi în umanitate și în ceea ce pot face oamenii împreună.

Fake News: Cumul de informații structurate logic și scrise astfel încât să stimuleze neuronal slăbiciuni (goluri, neajunsuri, dezamăgiri etc.) ale psihicului uman cu scopul de a dezinforma în vederea destabilizării (trafic și interese).

Temeri: Frica de virus. Frica de 5G. Frica de vaccinuri. Frica de tăierile ilegale de copaci. Frica de război. Frica de sărăcie. Frica de foamete. Frica de haos. Frica de ”oculta mondială”. Frica de moarte. Cel puțin una ne-a trecut prin cap.

Apar diverse stări de fapt. O să evidențiez doar 3.

Stare de fapt 1: Oameni care iau în bășcău toate regulile. Care bagă frica în semenii lor. Care ignoră orice regulă socială sau de bun simț. Gen ăia care au fost subiectul videoclipurilor publicate zilele astea (cu bătăi și alte violențe).

Stare de fapt 2: Oameni care se află în disonanță cognitivă (nu știu ce să mai creadă). Oameni care își văd de treaba lor. Oameni care speră să fie totul bine fără să facă nimic în sensul ăsta privind cu oarecare admirație la cei care fac ceva.

Stare de fapt 3: Oameni proactivi care nu pot sta locului și fac chestii bune. Oameni care respectă în mare regulile, dar se duc și aleargă un extra mile pentru situația de față și care ar face acest lucru indiferent de situația dată.

Fapte.

Realitate: Totuși, se întâmplă rahaturi nasoale în lume. Oameni cărora nu le pasă de alți oameni. Oameni care fac rău altor oameni. Foamete. Crime. Violuri. Tâlhării. Șantaj emoțional. Chestii nasoale pe care nu merită să le descriu.

O să evidențiez doar 3 tipuri de reacții.

Reacție 1: Au dreptate. Până când să mai stăm în case? Ce e atât de greșit la un grătar și la niște muzică tare ca să simtă planeta că trăim și existăm? Suntem mulți, nu au ce să ne facă. Oamenii nu mai rezistă mult în case. 5G etc.

Reacție 2: Nu știu ce să zic. ”Nu mă bag, că nu-s mecanic.” Fiecare face cum crede. Eu îmi văd de treaba mea. Cât timp nu mă deranjează pe mine nu am eu treabă. Ne-am născut liberi. ”În oala acoperită nimeni nu știe ce fierbe!

Reacție 3: Să moară. Acum e momentul pentru nițică epurare a scursurilor. Trebuia să intre poliția peste ei și să îi omoare de la a la z. ”Dacă eram eu, le băgam niște gloanțe în piept ca să nu mai urle atâta.” Proștii naibii de needucați!

Teorie și practică.

Eu: Nu pot să fiu de acord 100% cu nici una dintre reacții. Nu pot susține comportamente nepotrivite. În același timp urăsc lipsa de acțiune și lașitatea. Dar nici nu pot accepta ura de rasă, extremismul și instigarea la genocid.

Practic: Este foarte greu să controlezi ce gândește, cum gândește și mai ales ce exprimă (având în vedere tehnologia de azi) un individ. Comportamentul se poate schimba prin constrângere. Asta e clar. Însă atitudinea și valorile nu.

Teoretic: Teoriile și tehnicile de etc. spun că un individ se poate schimba dacă are de ce (motivația necesară). Stau mărturie numeroși oameni care nu se mai droghează, nu mai fură, nu-și mai bulesc organismul, nu mai etc.

Vine și întrebarea.

Ce ai putea face TU ca individ astfel încât oamenii care nu dau doi bani pe educație, reguli și bun simț să înceapă măcar să ia în considerare educația, regulile și bunul simț?

Nu guvernul sau politicienii.

Nu alții.

Nu societatea civilă.

Nu UE.

Nu conștiința colectivă.

TU.

Ce ai putea face tu?

Fără să apelezi la soluții extremiste, soluții care să implice lezarea sau moartea cuiva, soluții care să implice alte organizații sau soluții care, realist, nu pot fi puse în practică.

Ce ai putea face tu ca om?

Și nu, nu-mi răspunde la o întrebare cu o altă întrebare. Pentru că dacă aș fi știut eu răspunsul scriam eu un articol despre asta cu răspunsul meu. Dar eu nu știu răspunsul. Tocmai ăsta este motivul pentru care întreb. Știu că există unul sau mai multe răspunsuri pozitive, însă nu știu care e acela.

8 comentarii la „Ce răspuns ai la întrebarea asta?”

  1. Ideea este că acest virus a fost ,,creat” în scop ,, epurativ” de niste indivizi care nu au nici un respect față de condiția umană,ei privesc că pe o ,,ajustare” demografică și economică.
    Chiar dacă nu era virusul acei oameni care au murit aveau probleme de sănătate care până la urmă tot mureau,virusul nu face decât să grăbească sfârșitul rapid!
    Cel mai bine e să ne pregătim și să luăm măsuri de protecție,nu pentru noi, că poate noi suntem mai ,,puternici” din pdv imunitar,ci pentru cei cu boli sau oameni vârstnici.
    Să ne ducem la muncă cu toate măsurile de protecție, să nu ne mai dorim răul altora,precum țiganilor,pentru un procent major nu merită să-i bagi în aceeași oală pe cei cinstiți!
    Singurul care va judeca e entitatea care ne-a creat.

    Răspunde
  2. Nu putem face nimic altceva pentru a schimba ceva decat sa fim un exemplu pentru toti ceilalti, noi individual nu avem nici o putere, insa daca suntem multi care traim civilizat asa cum trebuie, se vor schimba si restul. Pentru ca asta sa se intample, cel mai esential lucru este educatia oferita de catre parinti copiilor.

    Răspunde
  3. Hristos a inviat !
    Pace,lumina,iubire, compasiune si iertare. Acestea cred, ca trebuie sa fie valorile care sa ne guverneze.

    Răspunde
  4. Educație!
    Nu avem cum să-i luam pe fiecare in parte și sa le explicam cum sta treaba cu 5G, viruși etc. Adulții sunt Compromiși dar trebuie sa găsim soluții ptr copiii lor. Poate o sa ne ajungă intr-o zi cuțitul la os și o sa începem sa ne implicam cât vom putea fiecare!

    Răspunde
  5. Raspunsul e prin educatie dar nu asa cum se face acum prin scoli. Educatorul trebuie sa fie prietenuĺ sincer al elevului, sa ii arate binele ce si l face prin educatie. Lectia trebuie sa fie placuta, atragatoare si constructiva.
    In primul rand trebuiesc instruiti educatorii in aces sense. De aici ar trebui sa porneasca schimbarea sistemului nostru educational, reforma invatamantului.

    Răspunde
  6. Exista o sansa. Si ma doare in pla ca nu vei aproba comentariul. Multi tigani pot fi omorati acum. Cu ordonanta militara si alte cacaturi nu mai au nevoie de justofocare sa traga. Prea multe figurti au in cap. Prea multe racnete si tipete de cacat. Nu mai suportam. Suntem mai multi si nu o sa ne faca. Acum e o ocazie buna ca armata sasi faca treaba si sa oamoare toate ciorile care fac nasoale. Daca nu ii omoram noi in plm de cioari. Romania este formata din ROMANI IN PLM!!! Ciorile astea. nu fac decat sa ne faca de cacat tara. NU toate ciorile, dar 90%! Cine nu respecta si nu se conformeaza bang. ce plm atatea discutii si drepturile omului. cand iti furta de la gat lantul nu e drept al omului? cand iti violeaza fetita nmu e dfrreepturile omuluiu?

    cioarile proaste nu isi dau seam a ca se joaca in curul gol acum in fata plii sculate!!!

    Răspunde
    • Comentariul tău intrase direct la gunoi. De obicei nu caut pe acolo pe blog, dar accidental l-am văzut. Și pentru că ai comentat la ora asta, sigur ești din lista mea de prieteni. Nu face nimic. Însă vreau să îți răspund. Și de asta ți-am publicat comentariul tău total neadecvat. Știu că nu-l vei citi probabil sau că te doare undeva (dovadă adresa ta de email și numele inexistent, că nu o dăm în IP-uri acum).

      1. Nu are de-a face cu ce am întrebat eu.
      2. Am prieteni țigani. Și o zic cu subiect și predicat: țigani. Nici un prieten de-al meu țigan nu merită să moară așa cum zici tu. Cu unii dintre prietenii mei țigani mi-am urat sărbători fericite și mulți dintre ei mi-au dat chiar mesaje personalizate din suflet. Nu știu ce știi tu despre ei, dar sunt oameni la fel ca mine sau ca tine. Și nu toți sunt răi. Și unii dintre ei cunosc noțiunea de respect mai mult ca alții care își zic ”români”.
      3. Oamenii răi sunt oameni răi. Și oamenii buni sunt oameni buni. Indiferent de rasă sau ce crezi tu. Cat timp traisesc si respir pe net sau in viata reala, nu voi tolera mizerii legate de alti oameni.

      Pace!

      Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.