Ce părere aveți de monedele virtuale sau criptomonede, cum li se mai spune?

De curând stăteam pe net și am văzut la ce valoare a crescut un Bitcoin în acest moment. Fix în acest moment în care scriu articolul, valoarea unui Bitcoin este de 4.313 dolari. Da, ai citit bine: 4 mii de dolari. Mi se pare o valoare imensă pentru o criptomonedă.

Curiozitatea m-a împins să citesc mai multe. Însă mi-am prins urechile pe alocuri. Deși la bază înțeleg conceptul, recunosc că nu înțeleg în totalitate toate aspectele legate de monedele virtuale. Însă, de curând se pare că se ridică o altă monedă digitală, Ethereum.

De fapt, Ethereum nu e chiar o monedă digitală. Adică scopul principal al acestui currency nu este să se concentreze pe a fi o monedă gen Bitcoin sau Litecoin. La bază, folosește tot cam aceleași principii ca Bitcoin, dar cu alt target final. Mi-e foarte greu să explic, pentru că mi-a fost la fel de greu să înțeleg inițial :). Am să încerc să descriu Etehereum într-o singură frază.

Ethereum este o platformă software open bazată pe tehnologia blockchain care permite developerilor sa construiască și să lanseze aplicații descentralizate.

Și ca să încerc să explic și ce e ăla blockchain, o voi cita pe Sally Davis de la FT Technology Reporter: ”[Blockchain] este pentru Bitcoin ceea ce este internetul pentru email. Un mare sistem electronic pe baza căruia poți construi aplicații. Iar criptomonedele sunt doar un tip de aplicație, pe lângă posibilitățile care mai există.

Revenind la Ethereum, pot spune că am citit destul de multe, iar marii analiști, investitori și specialiști spun că această monedă virtuală are un potențial imens și că se poate dezvolta dincolo de Bitcoin. Astăzi, în momentul scrierii acestui articol, valoarea unui Ethereum este de 304 dolari. Partea interesantă este că de la începutul anului, 30 de bănci, giganți ai tehnologiei și alte organizații (incluzând aici J.P. Morgan, Chase, Microsoft și Intel) s-au unit sub numele de Enterprise Ethereum Alliance.

Iar acest lucru nu poate decât să însemne că Etehereum prezintăm un mare interes pentru aceste companii. Iar de câteva zile prezintă și interes pentru mine :). Așa că m-am apucat să caut informații legate de cum aș putea intra în posesia Ethereum. Bineînțeles, sunt două posibilități. Fie minezi acest Ethereum (e un proces de minare asemănător cu cel al Bitcoin), fie cumperi Ethereum cu Bitcoin sau cu bani reali.

Momentan nu am buget să cumpăr tot ce îmi trebuie pentru minat Bitcoin sau minat Ethereum. Ca să vă faceți o idee, cam astea sunt scorurile de la care pleacă o placă video dedicată pentru mining. Însă e bine măcar că producătorii încep să fabrice plăci video pentru mining, acestea fiind special optimizate ca să funcționeze 24 de ore pe zi, 7 zile din 7.

Pareri Ethereum

Mai există și soluția de cloud mining despre care unii spun că ar fi un scam, iar alții spun că e ok și că ei au avut succes. Cloud mining presupune să minezi imediat fără să ai nevoie de resurse hardware. Din ce am citit, cei de la Genesis-Mining.com ar fi mai serioși. Fapt pentru care mi-am făcut cont la ei și am cumpărat 2 MH/s pentru minat Ethereum timp de 2 ani. Voi aștepta rezultatele în timp ca să vă zic dacă a meritat sau nu, iar dacă vreți să încercați și voi, puteți folosi codul uOjfA3 pentru a primi o reducere de 3% la orice achiziție.

Bineînțeles, ca să colectezi tot acest Ethereum, ai nevoie de un portofel electronic (la fel ca și în cazul Bitcoin). Cel mai ok site pentru crearea unui portofel electronic este MyEtherWallet.com. Eu acolo mi-am creat portofelul electronic pentru Ethereum.

Un alt site de cloud mining peste care am dat este Ethminer.io. Partea interesantă este că poți începe să minezi gratuit la ei. Iar când ajungi la cel puțin 0,01 Ethereum minați poți face withdraw. Eu am ajuns astăzi la această sumă și am dat withdraw. Pentru că sunt pe planul free, cică durează 10 zile + ca să proceseze cineva manual plata și că ar trebui să fac upgrade pentru instant upgrade. Bineînțeles, interesul lor e să vândă, nu doar să ofere Ethereum gratis, însă înscrierea la ei nu oferă nimic de pierdut. Peste 10-15 zile voi verifica dacă mi-au virat cei 0,012 Ethereum obținuți gratuit, iar dacă o vor face, voi lua în considerare un upgrade. UPDATE: Ethminer.io e SCAM! Nu mi-au plătit nici acum. Bine că nu am investit deloc în ei. Genesis Mining e ok. Se țin de cuvânt, deși cloud mining-ul nu e prea profitabil.

Cam asta este infima mea experiență cu monedele virtuale, în mod special cu Ethereum, pentru că Bitcoin are o valoare destul de mare ca să mă apuc eu de Bitcoin în momentul ăsta. Așa că revin la întrebarea din articol, poate mai schimbăm niște informații interesante despre criptomonede, voi ce părere aveți despre monedele digitale?

33 de comentarii la „Ce părere aveți de monedele virtuale sau criptomonede, cum li se mai spune?”

  1. Lamuriti-ma si pe mine cu o chestiune! Ce insemna aceasta minare? Fac ce calcule? Pentru cine? Pentru ce? Toate celelalte lucruri sunt cat de cat clare dar….nimeni nu stie exact ce fac acesti mineri.

    Răspunde
  2. Salut Băieți

    M-am trezit pe acest site și ce este mai interesant este că m-am trezit identificat cu articolul și cu unele comentarii. În primul rând până acum ceva timp nu aveam nici o idee despre aceste monede. Doar că, lucrând cu o companie internațională, m-am întâlnit că relaționez cu o monedă nouă pe care au lansat-o ei, acum vreo câteva zile. Informațiile de la ei, întrunirile care au avut loc, ce am mai căutat eu pe net, m-au mai inițiat puțin în acest domeniu. În plus în această nouă monedă am investit ceva banii, folosind acțiuni cât și anumite bonusuri în bani pe care le aveam deja în această firmă. Din informațiile lor despre monedă și din felul în care și în acest site și în comentarii este prezentat bitcoin și ethereum, am înțeles că ei au lansat monedă diferit. Mai exact nu este un fel de software care poate fi minat folosind hardware că cele amintite de voi. Va folosi de asemenea un blockchein însă ei zic că este concepută că o moneda pentru fiecare persoana și pentru fiecare zi. Am înțeles că va există o posibilitate de „mining” însă fără software. Fiind o rețea de websiteuri ale companiei plus websiteuri partenere, utilizatorii sunt recompensați dacă în funcție de activitatea lor – (nu știu prea multe în acest moment, deși știu că nu este un must, doar dacă tu alegi).

    Ceea ce mă interesă totuși pe mine este profitul. Ceea ce pot să spun este că de câteva zile, investiția mea a crescut de câteva ori, destul de surprinzător. Moneda este acum în perioadă de așa numită ICO (Inițial Coin Offer), oferind discounturi destul de mari, care cei drept, scad de la o zi la alta, (ceea ce, printre altele, m-a făcut și pe mine să investesc), urmând că după 15 sau cred 16 noiembrie ar trebui să fie tranzacționata pe piață monetară, dacă așa se numește. Se pare ca in aceasta perioada de ICO, deci inainte sa intre pe piata de tranzacție monetara, exista cumva o garanție a creșterii prețului de la o zi la alta in funcție de planul de oferta al monedei cat si al volumului mare de investiții in moneda făcute de oameni de peste tot, ceea ce ar fi ok pana aici.

    Nu am însă nici o idee de ce ar putea fi după data de 15. Voi ce părere aveți? Mai exact cum ar putea funcționa după acea data? Credeți ca ar putea fi o moneda proiectata sa atingă valori mari in viitor?

    Nu pun aici nici un link către această monedă, pentru că nu aș dorii să deranjez, însă doresc să va cer părerea voastră, dacă se poate.

    Răspunde
      • Salut Gabriel!

        Mulțumesc pentru rapiditatea cu care ai răspuns cat si pentru interesul arătat la solicitarea mea.

        Am sa postez doua linkuri, unul cu websiteul monedei, iar al doilea cu un document ce poate fi găsit si in site si care conține informații relevante – un așa numit whitepaper.

        https://rainbowcurrency.com/7574737271 Acesta este linkul către site. Numărul 7574737271 este cel care mă identifica pe mine ca persoana reala si certificata, prin care mă poți găsi cu nume complet si poza. Partea interesanta si motivul pentru care îl pun aici este tehnologia din spatele lui, pe care daca îmi permiți as dorii sa o amintesc aici cate ceva, doar in câteva cuvinte, in cazul in care ar exista interes. La spațiul pentru date de contact al unei cârti de vizita ar putea contine, in cazul meu, doar „PERNUM 7574737271”. PerNum vine de la Personal Number si este susținut de o platforma care are capacitatea de securizare completa a tuturor datelor personale incluzând carduri de credit, ibanuri de conturi bancare, etc. Ne dorind sa fiu obositor mă opresc aici. Doar daca exista interes in acest sens as putea sa mai vin cu alte detalii.

        https://rainbowcurrency.com/rainbow_whitepaper.pdf

        Acesta este cel de al doilea link in care apar mai multe informații care de asemenea poate fi găsite la iconița pentru meniu din dreapta sus al website-ului. (WHITEPAPER)

        In interior nu este mare lucru cu excepția posibilității plasării de comenzi de moneda si informații despre portofelul tău. Ceea ce într-adevăr ar putea fi chiar relevant din punct de vedere al informațiilor, ar fi un link către recap-urile de webinaruri recente in legătură cu moneda. Nu știu însă daca vor fi disponibile si in cazul conturilor in care nu apare nici o moneda cumpărată. In cazul in care dorești sa creezi un cont, va trebui sa traversezi mai mulți pași prin care sistemul iți generează un pernum si ti se cere sa setezi un master pin din 6 cifre, care, impreuna cu pernum, va fi necesar la logare atât in acest site cat si alte site-uri din rețea.

        Inca o data iti multumesc si aștept cu interes părerea ta!

        Răspunde
  3. Lamuriti-ma si pe mine cu o chestiune! Ce insemna aceasta minare? Fac ce calcule? Pentru cine? Pentru ce? Toate celelalte lucruri sunt cat de cat clare dar….nimeni nu stie exact ce fac acesti mineri.

    Răspunde
  4. Eu minez ETH. La pretul actual am un ROI de 10 luni… Alții au prins o fereastra mai buna si au scos banii investiți în 2 luni…

    Deși minez nu vand inca ETH. Astept un pret de minim 2000 lei per moneda

    Răspunde
      • Minez cu GPU-uri RX 580, Nvidia 1070 si 1060… Daca vrei sa investesti in hardware vorbim la telefon si iti dau toate detaliile despre un setup decent si ce e de facut mai departe.

        Răspunde
        • Ai putea să zici niște sume minime de start pentru cei care mai intră și mai citesc comentariile la acest articol? Suma minimă fără de care nu are rost să te apuci să-ți iei hardware pentru minat Ethereum. Sunt sigur că multe persoane ar fi curioase. Mulțumesc!

        • Depunde foarte mult de pretul placilor video si daca si cum le gasesti. Sa zicem ca vrei sa iei SH niste AMD RX 580… ar fi un pret de 1500 lei / placa la care se adauga aproximativ 600 de lei o placa de baza care sa suporte minim 8GPU, 230 lei un procesor, 150 lei 4Gb RAM, 250 lei o sursa nu cine stie ce, 400 lei o sursa SH de server 1200W modificata pentru minat, 6-8 risere cam la 40 lei bucata, un SSD sh 200 lei, o carcasa de RIG minat ( se poate confectiona sau cumpara cam la 200 lei ), 1-3 ventilatoare 200 lei….

          Total pentru un rig de 6 placi amd RX 580 ar fi cam 11000-12000 lei. Din punctul meu de vederea asta ar fi minimul, dar poti incepe si cu alte placi SH care se gasesc mai ieftin gen R9 380 de 4Gb, etc…

  5. Eu zic ca e o mare bula momentan cu aceste monezi vrituale. Si ca orice bula se va sparge la un moment dat. Ce-i drept, mai dureaza pentru ca probabil doar 0.0001% din populatia globului are idee ce sunt alea criptomonede, bani virtuali, Btc, Eth, etc.

    Răspunde
  6. Nu am habar mai nimic despre Bitcoin, Ethereum si alte monezi digitale de acest fel. Exista vreun site in limba romana de unde sa pot lua aceste informatii, dar povestite asa ca la prosti :)?

    Răspunde
  7. E foarta interesanta evolutia acestei piete de criptomonede. Si eu sunt la fel ca tine. Stiu si nu prea despre ele, insa am citit si eu despre Ethereum ca ar fi ceva deosebit ca si altcoin tura asta. Mersi pentru linkul din articol catre contul ala in care minezi Ethereum gratis la inceput. Si eu sunt curios sa aflu ce se intampla.

    Răspunde
    • Aștept și eu 10-15 zile și după aia anunț în comentariile de la articol. Eventual poți să te abonezi la comentarii cu un click când comentezi, ca ori de câte ori apare un comentariu nou la acest articol, să primești o mică notificare pe mail.

      Răspunde

Comentează la acest articol

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.