Ce domeniu să aleg pentru un site nou, un blog nou sau un shop online nou?

Pe scurt, poți alege orice. Eu lucrez în online marketing din 2012 și primesc deseori întrebări de genul: Cum faci un site? Ce domeniu să aleg? Domeniile .ro sunt mai bune decât cele .com? Ce hosting să iau?

Răspunsul meu este mereu dat după ce pun câteva întrebări de clarificare precum: Ce îți dorești să realizezi? Care sunt obiectivele tale? Cărei audiențe te adresezi? Ce limbă vorbește audiența ta?

Nu voi putea simula o discuție amplă până la capăt pentru că orice nevoie este diferită, însă în acest articol mă voi strădui să îți ofer pe scurt câteva sfaturi de actualitate legate de ce domeniu să alegi.

Ce domeniu să alegi pentru un site nou

Ce domeniu să alegi pentru un site nou

În primul rând, denumirea corectă este extensie de domeniu. De exemplu, acest blog pe care scriu încă din anul 2009 are o extensie .ro. Adresa completă este www.GabrielUrsan.ro. Extensia este .ro.

Am ales extensia de domeniu .ro deoarece mă adresez un public din România, public vorbitor de limbă română. Nu mai ajută neapărat prea mult pe partea de SEO, însă extensia .ro va anunța că am content în română.

.com sau .ro?

_com sau .ro_

De asemenea, pe vremuri se spunea că dacă îți dorești un site sau un blog ce se va adresa fără granițe cu precădere în limba engleză, este bine să construiești din prima pe o extensie .com.

Pentru că nu existau prea multe extensii .com disponibile și nu există nici acum cu nume scurte și ușor de reținut, așa cum ar trebui, mulți oameni au apelat la extensii precum .net, .info sau .org.

Din fericire, în prezent extensia de domeniu nu mai are un impact SEO atât de mare ca pe vremuri. Google înțelege și încurajează ca noi bloguri sau website-uri să apară zilnic și încurajează orice extensie.

Trăiască varietatea de extensii de domenii

Trăiască varietatea de extensii de domenii

Google știe că pentru a avea un brand relevant și ușor de reținut ai nevoie de un nume de domeniu ușor de reținut și prietenos cu oamenii, nu doar cu motoarele de căutare. Prin urmare, orice extensie e bună.

Cei de la Hosterion, un binecunoscut furnizor de hosting web, au probabil cea mai variată ofertă de extensii de domenii de internet și nume de domenii, cu peste 700 de extensii web disponibile.

Ce este o extensie de domeniu web

Ce este o extensie de domeniu web

Totuși, ce este o extensie de domeniu web? Este întrebarea pe care o mai primesc deseori. Îmi place să fac următoarea explicație ca și paralelă: extensia web este precum adresa ta din buletin (carte de identitate).

Dacă ai merge pe Google Maps și ai da click dreapta deasupra blocului sau a casei tale și ai selecta What`s here? ai vedea niște coordonate GPS de tipul 45.9471245 (Latitudine) cu 24.9805135 (Longitudine).

Atunci când rogi un taxi sau un Uber să te ducă acasă sau când comanzi mâncare printr-un serviciu de livrare, nu vei spune ceva de genul ”Vă rog să livrați pe 45.94 cu 24.98 vă rog!”.

Vei spune cel mai probabil ”Livrați vă rog pe Str. Primăverii Nr. 123, Bl. A1, Sc. 2, Et. 3, Ap. 39, București.”, nu? Altfel sună, altfel înțelege curierul, taximetristul, poștașul sau prietenul care te vizitează prima dată.

Fiecare website are în spate o adresă IP unică exact asemeni coordonatelor GPS pe care le-am dat ca exemplu. Una este să spun intră pe IP 192.168.1.2.3 (exemplu simplificat) și alta e să spun intră pe GabrielUrsan.ro, nu?

Domeniul este adresa umană, ușor de înțeles și ușor de reținut pentru oricine. Extensia de domeniu este un fel de oraș care stabilizează adresa. Pentru că strada Primăverii poate e și în Cluj și în Brașov.

Și așa cum GabrielUrsan.ro nu e una și aceeași cu GabrielUrsan.com, Str. Primăverii Nr. 123 din Cluj-Napoca nu e una și aceeași chestie cu Str. Primăverii Nr. 123 din Brașov. E doar un exemplu.

Cum aleg un nume de domeniu bun

Cum aleg un nume de domeniu bun

Un nume de domeniu bun este caracterizat de trei aspecte din punctul meu de vedere. Atenție, tot acest articol este strict părerea mea proprie și personală pe baza experienței în domeniu, nu vorbesc din cărți.

  1. Numele tău de domeniu trebuie să îți reflecte brandul și să nu fie ceva generalist. Hosterion.ro este un brand. DomeniiWebHosting.ro nu este un brand deși este clar ce ar oferi acel site.
  2. Numele tău de domeniu ar merita să reflecte în denumire și cu ce te ocupi, ca să îi vină ușor clientului să îți dea seama. Hosterion de exemplu are în componență Host, de la hosting web. Get it? ;)
  3. Numele tău de domeniu trebuie să fie simplu, scurt și ușor de reținut. Fără cratime și litere greu de tastat sau pronunțat. Spune-l la 10 oameni și dacă 7 din 10 și-l aduc aminte a doua zi, e ok.

Nu găsesc numele de domeniu care îmi place

Nu găsesc numele de domeniu care îmi place

Având în vedere că internetul are ceva vechime și că extensiile de domenii web simple, scurte și ușor de reținut sunt deja luate, singura variantă este să te orientezi către extensii de domenii mai deosebite.

Este în regulă. Absolut toate start-up-urile fac asta. Și mă refer aici la start-up-uri internaționale serioase, nu doar la start-up-uri românești. Mi se pare mult mai ok această abordare pentru că e vorba de branding.

Sfaturi de alegere extensii nume de domenii noi

Sfaturi de alegere extensii nume de domenii noi

Să zicem că brandul tău se numește Online Presence Builder și reprezinți o agenție de marketing online care construiește, ai ghicit, prezențe online. Toată lumea te știe după acronimul OPB.

Ce nume de domeniu ți-ai alege? Unul lung și greu de reținut cu posibilitatea foarte mare de a fi tastat greșit în browser precum www.OnlinePresenceBuilder.com sau opb.agency? Cum sună?

Sau poate că îți dorești să creezi un magazin online de haine nișat pe haine roz, pantofi roz sau/și lenjerie intimă roz (sau nu neapărat totul roz) pentru femei (sau nu neapărat doar pentru femei).

Ai putea alege www.PinkPretAPorter.ro sau www.PinkPretAPorter.com și nu ș-ar aduce aminte nici bunica site-ul tău oricât de șic și fabulos ar suna. Sau poți alege dress.pink sau styleit.pink. Cum sună?

La fel ai putea face un bold statement dacă ai lansa o pizzerie în Galați, de exemplu. Sau dacă plănuiești un lanț de pizzerii în țară. Ai putea cumpăra domeniul .pizza și ai putea face galati.pizza, de exemplu.

Și o pizza proastă are multe calorii. Alege măcar o pizza bună, ca să îți facă plăcere. Mergi la sigur. Intră pe galati.pizza și comandă o pizza bună.

Pentru drepturi de autor mă contactați în privat și vă fac și un articol fain pe blog :)

Ce domeniu web nou mi-aș alege eu

Ce domeniu web nou mi-aș alege eu

Ca să răspund provocării Hosterion (de unde puteți lua orice domeniu web, dar și hosting web ca să aveți totul la un loc, btw) am să răspund că dacă ar fi să-mi reorganizez blogul și aria de publishing aș face așa:

  • aș căuta un nume de domeniu web de tipul ursan.com sau .ro ca să îl folosesc ca un fel de portal unde să am o pagină de prezentare și linkuri către celelalte proiecte web
  • aș lua extensia .blog pentru ursan.blog deoarece acolo îmi voi scrie toate trăirile și experiențele personale legate de sport, dietă, călătorii, cărți citite (și poate la un moment dat publicate)
  • aș lua extensia .news petru ursan.news deoarece acolo aș publica oarecum separat de blogul personal articole cu carcter de știri din domeniul online marketing, tehnologie, web, crypto etc.
  • aș sta cu ochii pe categoria extensia săptămânii de pe blogul Hosterion, deoarece sigur m-aș inspira săptămânal legat de proiecte noi și aș citi informații interesante sau povești de succes

Concluzie extensii domenii web noi

Concluzie extensii domenii web noi

Acum că ai aflat că există o groază de extensii web noi din care poți alege astfel încât numele tău întreg de domeniu să sune cum vrei tu, ai opțiunea de a face primul pas cu dreptul în a avea succes online.

Însă fie că vorbim despre un blog nou la care te gândești, de un start-up, de un simplu site de prezentare, de un magazin online sau de o aplicație revoluționară, conținutul este în continuare rege.

Atâta vreme cât vei reuși să oferi conținut util, relevant și de calitate, prezentat într-o formă simplă și ușor de îneles atât pentru oameni cât și pentru motoare de căutare, lucrurile vor merge în direcția corectă.

Succes!

7 comentarii la „Ce domeniu să aleg pentru un site nou, un blog nou sau un shop online nou?”

  1. La Gabrielursan.ro mai trebuie să „bulănești” :) (vorba ta) puțin: https://lighthouse-dot-webdotdevsite.appspot.com//lh/html?url=https%3A%2F%2Fwww.gabrielursan.ro%2F
    Nici eu nu sunt încă mulțumit, vezi ce am făcut pentru site-ul unui client, https://www.vreaucertificat.ro mutat recent la Hosterion: https://lighthouse-dot-webdotdevsite.appspot.com//lh/html?url=https%3A%2F%2Fwww.vreaucertificat.ro%2F
    Am „descoperit” această firmă de hosting scanând cu https://web.dev/measure/ site-urile mai multor companii care oferă găzduire.

    Răspunde
    • Salut. Eu folosesc Gazduire de la MXHost pentru ca au cele mai bune oferte la sharing hosting. SI gazduiesc peste 50 domenii pe un hosting de 8 euro/ luna. Nu folosesc reseller hosting pentru ca nu am avut nevoie deocamdata. Ce pot spune este ca la 8 euro primesti viteza de 8 euro. Nu stiu ce hosting sa folosesc pentru a avea viteza mai mare de incarcare la bani putini pana in 10 euro.

      Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.