Ce este Metaverse, pe înțelesul oricui. O lume reală pentru lumea virtuală.

Ce este Metaverse sau ce este Metaversul va fi o întrebare aflată pe buzele oricui la un moment dat. Așa că am decis să explic simplu, scurt și pe înțelesul oricui ce înseamnă Metaverse. Citește până la capăt cu atenție și îți garantez că îți vei face o idee, iar ceața va dispărea.

Dacă ai intrat aici doar pentru că ești în căutarea unor ochelari VR cu care să poți gusta azi ce înseamnă Metaversul de mâine, intră direct și vezi ce preț mai au ochelarii VR Facebook Oculus Quest 2. Sunt cea mai nouă versiune de ochelari, ce funcționează stand alone.

Pentru cei care preferă video, am vlogul mai jos. Pentru cei care preferă textul, citiți mai jos.

Dacă nu se încarcă videoul de mai sus, apasă aici.

Ce e de știut despre Metavers

Ce este Metaverse

În traducerea actuală Metaverse se referă în general la conceptul de lume virtuală imersivă unde oamenii se adună pentru a socializa, a se juca sau a munci. Termenul de metavers a devenit popular pe 29 octombrie 2021 când compania Facebbok (ca entitate jurdică, nu ca aplicație de socializare) s-a rebranduit în ”Meta” și a lansat un video în care Mark Zuckerberg, CEO-ul Facebook (actual Meta) a spus ”Cred că metaverse este următorul capitol pentru internet”.

Și cam așa a început lumea să caute informații despre metaverse, cum să investească în metavers și cum să nu piardă nici o oportunitate de a afla mai multe despre acest lucru și de nu a rata de data asta nici un tren și nici o oportunitate ce ține de metaverse.

Contextul actual Metaverse

Contextul actual Metaverse

Interesul este mare și a crescut mult în rândul lumilor virtuale pe care oamenii să le poată împărtăși între ei.

Un jucător cheie este Facebook, a cărui fondator, Mark Zuckerberg a spus că construirea unui ”metavers” va fi realizarea unei idei e care el a fost interesat înainte să viseze la rețele sociale.

În același timp, Microsoft a anunțat că lucrează la ”enterprise metaverse”.

Dar ce înseamnă cu adevărat Metavers?

Conceptul de Metaversuri a existat de multă vreme sub forma de universuri digitale interconectate în care putem dezvolta ce personalitate/avatar ne dorim sau să lucrăm împreună la diverse proiecte.

Exemple mai vechi de Metaversuri

Exemple de Metaverse în realitatea virtuală

Metaversurile nu fost mereu creionate ca aspecte pozitive. În nuvela cyberpunk Snow Crash, scrisă de Neal Stephenson, a fost prima dată când a apărut termenul de metaverse. Era descris ca un spațiu unde oamenii intrau pentru a scăpa din realitatea totalitaristă a lumii reale în care trăiau.

În filmele Matrix, metaverse este lumea unde mașinăriile ne pun pe noi oamenii după ce devenim sclavii lor și suntem folosiți pentru a genera electricitate.

De Snow Crash nu știu dacă știai, dar de Matrix sigur ai auzit, nu?

Acum probabil exemplele astea nu sunt tocmai cele pe care le-ai dori ca firmele din Sillicon Valley să le pună în aplicare atunci când construiesc Metaversul nostru, dar sunt niște exemple care să te ajute să-ți imaginezi măcar gradul de imersie și realism ce poate fi generat de metavers.

Ce este Metaverse și de ce acum

Ce este Metaverse și de ce acum

Metaversul este un concept pe care omenirea îl construiește încă de la începuturile internetului, a rețelelor sociale, a realității virtuale și a încercărilor timpurii de a crea lumi virtuale precum Second Life (pentru cine își mai aduce aminte).

Mark Zukerberg a descris concepția sa asupra metaversului ca fiind un fel de ”internet în care te afli înăuntru, nu doar un internet la care te uiți”, ceea ce ne oferă niște indicii legate de felul cum privește el lucrurile.

Motivul pentru care toată lumea vorbește la modul cel mai serios acum despre acest metaverse este că în prezent anumite tehnologii cheie au atins nivelul de maturitate necesar pentru a putea oferi un acces facil și cu adevărat simplu oricui în Metaverse.

Metaverse și realitatea virtuală (VR)

Metaverse și realitatea virtuală (VR)

Una dintre aceste tehnologii este realitatea virtuală, cunoscută pe scurt drept VR (Virtual Reality).

Facebook a investit la greu în VR încă de atunci când a cumpărat compania Oculus în anul 2014. Iar această achiziție a arătat că Facebook nu credea că partea de VR este destinată doar jocurilor și mediilor educaționale, cum se creiona atunci, ci și altor experiențe.

Obiectivul final este fuziunea dintre realitatea virtuală și capacitatea acesteia de a crea medii virtuale cu puterea social media pentru a crea spații online pe care le pot împărți mai mulți utilizatori din întreaga lume simultan.

S-a mai încercat asta

S-a mai încercat asta

S-a mai încercat treaba asta și înainte. De exemplu, sunt o grămadă de aplicații VR care îți permit să socializezi cu prietenii.

Dar în metaverse diferența este că utilizatorii nu vor fi neapărat limitați la o gamă îngustă de funcționalități oferite doar de aplicația pentru care au fost create, gen chat sau jucarea de jocuri multiplayer.

În metaverse jucătorii ar trebui să fie capabili să facă în mod virtual orice ar dori să facă. Exact așa cum poți să faci acum pe internet.

Baza este construirea de lumi simulate care modelează atât mediul cât și realitatea cât mai mult posibil. Îți recomand filmul Ready Player One (este disponibil pe Netflix România).

Exemple de Metaverse în realitatea virtuală

Ce înseamnă cu adevărat Metavers

În realitatea virtuală sunt jocuri în care poți să intri pe un teren de tenis de câmp și să joci tenis cu o altă persoană reală aflată la capătul lumii. Și se poate face fără probleme.

Dar dacă nu vreți să jucați tenis și doar să stați de vorbă? Sau dacă vreți să vă fugăriți pe acolo? Sau să săpați prin curtea terenului de tenis? Sau pur și simplu să plecați de pe terenul de tenis și să mergeți împreună la un film, la un concert sau să lucrați la ceva în birou.

O caracteristică cheie a metaversului este că acest lucru va fi posibil.

Metaversul nu e doar realitate virtuală

Metaversul nu e doar realitate virtuală

Metaversurile nu trebuie să fie limitate doar la o singură platformă, cum nici aplicația Facebook nu e limitată doar la iOS, Android, Chrome, Safari sau alt browser. Ai același profil de Facebook, like-uri, comentarii, followeri și așa mai departe peste tot, indiferent unde te loghezi.

Viața ta din metaverse te poate lua din mediile VR foarte realiste și te poate duce în medii 3D randate pe un ecran convențional. Apoi te poate lua și te poate duce în aplicații 2D pe telefonul tău mobil. Totul în funcție de ce vrei să faci.

Factorul cel mai important este că există continuitate între activități și medii în termeni de experiență a utilizatorilor și a avatarului pe care tu îl controlezi.

Avatarul din metavers

Avatarul din metavers

Toată lumea pare să fie de acord că avatarurile vor fi o parte de bază din experiența în metavers. Pentru a se potrivi cu viziunea lui Mark Zuckerberg de a fi într-un mediu și nu doar de a te uita la un mediu, trebuie să existe o formă de avatar digital cu care ceilalți să interacționeze.

Ca să-ți dau un exemplu, pe Facebook, pe TikTok, Pe Instagram sau pe YouTube, poza de profil și descrierea profilului tău joacă rolul de avatar.

În metaverse, aceasta ar putea fi o reprezentare 3D a ta.

Într-un metaverse de gaming sau fantastic, avatarul tău poate fi orice îți poți imagina.

Însă un principiu important este că acest avatar, sau vreun element comun din el, va avea posibilitatea să se umble nestingherit prin metaverse și între diverse zone ale metaversului. Iar în tot acest timp va fi recunoscut ca fiind tu, indiferent de platforma pe care o vei folosi.

Metaverse și societatea

Metaverse și societatea

Nu doar îmbunătățirile tehnologice arată ideea că metaversul se apropie tot mai mult de realitate. De la începutul pandemiei, mulți oameni s-au regăsit trăindu-și mai mult viețile online de voie sau de nevoie. Industria jocurilor video a înregistrat creșteri uriașe.

Am început să lucrăm, să cumpărăm și să socializăm digital din ce în ce mai mult, așa că ideea de a aduce toate aceste elemente împreună într-un mediu digital integrat nu mai pare un salt atât de mare așa cum ne părea cu mulți ani în urmă.

Pericole Metaverse

Pericole Metaverse

Totuși, aceste schimbări vor aduce și provocări sociale odată cu ele. Trecerea către viața online a pornit o grămadă de obiceiuri care pot fi nesănătoase sau care ne pot face rău direct.

Iar aici nu mă refer doar la lipsa de mișcare, de interacțiuni reale, de plimbări în natură sau de respirarea aerului curat. Mă refer la hacking, cracking, fraude, trolling, bulling, abuz, furt de identitate și o grămadă de provocări care vor veni odată cu metaversul.

Există de asemenea și un pericol ca inegalitățile din lumea reală precum bunăstarea și bogăția să fie replicate în interiorul metaversului. Lumile 3D imersive necesită o groază de putere, ceea ce înseamnă că cei cu un buget mai mic pentru căști, computere și accesorii s-ar putea să o ducă mai rău și acolo.

Acest lucru ar putea genera o distopie. Un impact negativ asupra societății dacă, spre exemplu, companiile încep să ia decizii de angajare pe baza prezenței unei persoane în metaverse, cum multe companii fac în prezent monitorizând prezența în social media a candidaților.

Cât de departe suntem de Metaverse

Cât de departe suntem de Metaverse

Comapniile care vorbesc la modul serios despre crearea de metaversuri poziționează discuția ca aspirații pentru viitor. Pentru moment, metaversul servește drept un model de concept pentru actualele medii online de muncă, jocuri și social media să ofere o experiență imersivă.

A îmbina realitatea virtuală cu rețelele sociale ar trebui să fie doar primul pas. Facebook a vorbit extins recent despre planurile sale de a face asta și spune că ar putea deveni o realitate în următorii 5 ani, adică prin 2026-2027.

Este clar că încă sunt o groază de probleme de rezolvat înainte de a ne putea muta viețile cu totul online. Deși facem foarte multe chestii online, nu suntem încă pregătiți ca societate să facem acest pas total.

Există în acest moment oportunități de a gusta bucăți mici din ce va reprezenta metaversul în viitor. Un exemplu este Fortnite, unde au existat concerte reale în care au cântat live artiști precum Travis Scott sau Ariana Grande.

Unii oameni pur și simplu consideră că metaversul va fi noua generație a internetului și că telefoanele mobile sau laptopurile vor deveni istorie, deoarece vom avea posibilitatea de a crea sau consuma prin alte tipuri de dispozitive tehnologice (ochelari, ecrane pe retină etc.)

Adevărul e destul de departe de a se confirma. Deși se face multă tevatură în rândul Metaverse nimeni nu știe în acest moment ce arhitectură și reguli vor fi interconectate în aceste medii ce pot deveni casa noastră online.

Peste 5 ani s-ar putea să proiectezi și să citești acest articol pe un perete din casa ta folosind ultima pereche de ochelari ce se vor folosi de realitate augmentată. Sau s-ar putea să faci la fel cu un video de pe canalul meu de pe YouTube. Pregătește-te pentru orice.

Cu cât numele giganților tehnologici sunt mai prezente alături de conceptul de metaverse, cu atât ne așteptăm ca să crească entuziasmul în jurul acestui concept.

Lasă-mi comentarii cu întrebările tale și hai să dezbatem împreună! Întreabă-mă orice curiozități ai avea și chiar dacă nu știu, sigur vor ieși discuții interesante.

Bonus – Cum investești în Metaverse

Cum investești în Metaverse

Mulți dintre voi mă cunoașteți și pentru materialele din zona crypto pe care le creez pe blog sau pe vlog, așa că mă aștept și la întrebări legate de investiții în Metaverse.

Din punctul meu de vedere este prematur să vedem care va fi calul câștigător sau caii câștigători ai Metaversului.

Eu personal am niște bani buni investiți în MANA (Decentraland), dar nu trebuie neapărat să faci ca mine. Am mai investit eu și în SWINGBY și momentan nu s-a dovedit o investiție inspirată.

La MANA nu mă aștept să crească peste noapte cât alții în 10, dar dacă vin din ce în ce mai mulți oameni în proiect, dacă lumea virtuală de acolo începe să fie tot mai populată, iar investițiile continuă să se facă, în 5 ani s-ar putea să fie surprize plăcute.

Acesta nu este sfat investițional. Chiar te rog să te documentezi tu și vei găsi mult mai multe informații despre investiții în Metaverse sau ce Crypto Metaverse să cumperi.

MANA (Decentraland) se găsește de cumpărat și pe Binance. Dacă nu ai deja cont pe Binance îți poți cu reducerea maximă de -20% la comisioane, iar aici ai un video tutorial pas cu pas legat de cum cumperi crypto de pe Binance și cum vinzi. Am pus video și mai jos.

Dacă nu se încarcă videoclipul de mai sus, apasă aici.

Salut 👋
Îmi pare bine să te cunosc.

Înscrie-te pentru a primi conținut interesant despre tehnologie, dezvoltare, marketing și lifestyle.

Nu fac spam! Protecție date conform GDPR. Te poți dezabona oricând.

16 comentarii la „Ce este Metaverse, pe înțelesul oricui. O lume reală pentru lumea virtuală.”

  1. Va fi o societate de retarzi. Retarzi intelectual, emoțional chiar si fizic. Uitați-va la societatea in care trăim, oamenii sunt dependenți de gadgeturi, evadează într-o lume virtuala din ce in ce mai mult. Chiar si pentru câteva secunde daca iți imaginezi o astfel de lume descrisa mai sus te apuca groaza, imaginea aceea cu craniul purtând ochelari spune tot. Mă întreb: oare daca oamenii își doresc sa evadeze din lumea reala atât de mult oare nu e pentru ca sunt nefericiți, plin ce complexe si frustrări? Oare nu ar fi mai bine sa se investească in îmbunătățirea vieții reale astfel încât oamenii sa se bucure de frumusețea ei si sa nu-si mai dorească sa se refugieze in NIMIC? Părerea mea e ca nu se dorește. Tocmai pentru a crea societăți de sclavi inadaptați, dependenți, ignoranți orbi si surzi la ceea ce se petrece in jurul lor.

    Răspunde
  2. Despre efectele asupra psihicului uman as întreba, vor apărea boli psihice, este o evadare din viata reala, mi se pare foarte periculos . Ar trebui sa fie avertizați toți utilizatorii, este ceva foarte riscant. Sunt implicații foarte grave psihice.Cei neîmpliniți sau nemulțumiți de realitate vor face adictie , ca la gambling. PERICULOS!

    Răspunde
  3. Am cauta despre cum poti sa investesti in Metaverse si am dat peste acest articol unde am invatat mai intai pe scurt ce este Metaverse ca sa stiu daca vreau sa investesc in Metavers mai intai. M-am lamurit si am aflat si perspectiva pe termen lung. Sa stii ca am cumparat si eu MANA Decentraland de pe Binance si mi-am facut contul pe Binance folosind linkul tau pentru ca esti printre singurii care ofera reducerea maxima de 20%. Unii dau 5% sau 10%, iar altii nu dau deloc. Felicitari pentru informatiile despre investitii, crypto si tehnologie! Iti urmaresc vlogul de pe YoUTube cu drag si te urmaresc si pe TikTok.

    Răspunde
    • Mulțumesc frumos pentru comentariu. Înseamnă mult pentru mine toate aceste încurajări. Mă bucur că materialul meu despre ce este Metaverse și cum investești în Metavese ți-a fost de ajutor.

      Răspunde
  4. Daca citesti pana la capat acest articol pana si bunicu intelege ce e ala Metaverse. Felicitari pentru munca si pentru calitatea informatiilor despre metaverse.

    Răspunde
    • Salut Ioana! Da, cu Oculus Quest 2 poți intra în Metaverse în sesnul că poți expierimenta acum o mică bucățică din Metaverse prin intermediul rtealității virtuale. Am lăsat un link de achizițe Oculus Quest 2, ochelarii VR de la Facebook.

      Răspunde
  5. Te salut gabriel. Te urmăresc pe YouTube dar iti citesc si blogul uneori. Recunosc ca asta e cel mai bun articol despre Metaverse in limba romana pe care l-am citit. Ma refer la nivel de simplitate si structraurare a informatiilor. Felicitari!

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.