În aproximativ 3 săptămâni ne mutăm la casă și probabil pe blog vor apare de acum în colo articole și despre bricolaj, la fel ca la Vali.
(P) Obține -20% reducere pe viață la comisioanele de tranzacționare crypto pe Binance folosind linkul meu de afiliere. Este reducerea maximă pe care probabil o poate oferi un afiliat cu vechime (majoritatea pot oferi doar 10%). Vezi aici lista completă de linkuri cu bonusuri și reduceri. Acest material nu este un îndemn sau un sfat de investiții.
Avem o curte micuță. În sensul că avem vreo 320 m2 (asta căutam, mai mult nu ne trebuie și nici nu avem timp să întreținem).
Din ăștia, pe vreo 98 m2 e amprenta la sol a casei, iar din cei 220 m2 rămași vreo 100 m2 sunt deja cu piatră și pavele.
Mai rămân +- 120 m2 de spațiu verde. Așa am cumpărat casa, nu mai avem ce să schimbăm la configurație (adică discuțiile pe cum să configurăm terenul sunt inutile).
Am pus gazon și niște Tuia după cum se vede în pozele de mai jos.
Cred totuși că mai merge un copac pe undeva. Cred, nu știu. Am marcat zona cu un cerc negru cu margini roșii.
În zona aia e cel mai mult soare pe timpul zilei. Adică e zona cea mai pretabilă pentru un copac pentru că este inutil să facem vreun foișor acolo la cât de mult bate soarele.
Foișorul îl vom face cel mai probabil în dreptul bucătăriei, pe zona de piatră și pavele (nu apare în poze).
Am citit articolele de pe net copiate din engleză în română cu top x copaci pe care să nu-i plantezi în curte. Am înțeles ideea.
În finală au ajuns două tipuri de copaci: cireșul și magnolia.
Având în vedere că terenul e mic, nu vreau un copac care în timp să facă niște rădăcini care să afecteze fundația casei.
Plus că și Tuia ăia vor crește.
Cireșul mi-ar plăcea cel mai mult. Însă durează mult până să crească din câte am înțeles. Totuși, peste câțiva ani mi-ar plăcea să gust o cireașă direct din curte.
Magnolia arată foarte bine, mai ales varianta de specie pe roz care ar da un plus de cuoare în curte. Plus că nu e foarte pretențioasă din câte am înțeles.
De plantat voi planta în toamnă, că deja e târziu acum în iunie.
Iar dacă te pricepi și ai intrat pe acest articol, te rog să-mi spui dacă s-ar preta și niște plante agățătoare pe pereții gradului. Gen o iederă rezistentă la ger sau ceva de genul.
Încă ceva: știu că sunt firme care se ocupă cu așa ceva. De exemplu, îi cunosc pe oamenii de la Passiflora Galați care fac o treabă excelentă și îi recomand cu toată încrederea. Însă eu vreau să-mi bat capul singur, să fac cu fiică-mea chestiile astea, să vedem ce ne-a ieșit etc.
Nu va ieși niciodată ce poate să facă o firmă de peisagistică, însă eu vreu să creez o amintire pentru copil. Cu plantarea primului pom, cu plantarea unor plante agățătoare pe gard. Înțelegeți voi ;)
Orice idee îmi este de bun augur. Posibil chiar să nu se preteze un copac acolo. Sunt deschis la toate sugestiile.
Mulțam fain!
Nu crește așa greu cireșul. În 4-5 ani e deja mare și ai suficient de multe cireșe la el. :D Depinde cum îi faci coroana.
Imi place blog-ul tau, sa postezi mai des :)
Cireș fără drept de alegere :)) Da din alea mari să fie, pfii ce bune s-or faceee.
Cires sau cais iti recomand si eu. Sa ai in vedere si faptul ca toamna isi scutura frunzele si iti da mult de lucru. Dupa ce plantezi copacelul sa-l ingradesti pana creste, Arya il va roade😂
Nu prea cunosc eu…dar un copacel ceva care sa produca ceva oxigen. Simplu. :)
Este bine sa ai un pic de verdeata si pomi in curte; atat pentru umbra cat si pentru aer curat.
Multumesc mult pentru recomandare si pentru sfaturi.
Eu in locul tau as planta un copac care sa produca oxigen, iar magnolia cu siguranta nu produce cine stie ce..
Plantati ce pomi fructiferi vreti dar nu gutui sau meri.Gutuii sunt cei mai sensibili la canrerul pomicol si tii poate imbolnavi si pe ceilalti iar merii inseamna cele mai multe tratamente. Ideal ar fi un maslin .Tine si peste o mie de ani si nu-i faci nimic decat cules.
Păi și măslinul nu e greu de întreținut?
Fara nici o urma de indoiala, CIRES..din prima recolta scapi de toate datoriile..
Ha ha :))
Am înnoit pomii batrani din livada veche. Am plantat 50 de puieți de la pepiniera Sarca jud. Iași. S-au prins 50! I-am plantat toamna și unii au înflorit în anul urmator. Contează mult taierile. Daca veti dori umbră și culegerea fara probleme a fructelor, va recomand NUCUL. Vă pot trimite(gratis) un puiet la toamnă. Fructe din anul 2-3, am obținut aproape de la fiecare, in cantitate posibilă la mărimea coroanei. Le-am postat pe Facebook.
50 din 50? Felicitări! Din păcate nuc nu ne permite curtea și configurația curții/casei (e micuță) însă mulțumim anticipat pentru bunăvoință și gânduri bune! Momenatn am de dat o luptă cu gazonul pentru că cine mi l-a tuns ultima oară l-a tuns pe noroială și a luat bucăți mult din el cu tot cu rădăcini. Trebuie să văd cum salvez situația!
Pomi fructiferi. Este o placere sa mananci orice fruct „de la tine” chiar si corcoduse :) Un cires, un mar, un prun, un cais ar fi in ordinea preferata de mine. De asemenea poti pune pe langa gard zmeuri si muri, nu sunt pretentiosi si din nou fructele sunt delicioase.
La zmeuri, muri și căpșuni m-am gândit și eu. Auzisem că nu sunt pretențioși, iar ce îmi zici tu confirmă asta.
Si-un par am vrut sa scriu la urma:)))
Eu am 530 m .Am plantat frumos in linie : un prun, un gutui, un cires, trei meri si-un gutui…Fata mea e incantata ca va manca fructe din pomii ei.
La mine e loc doar de unul, însă mulțumesc mult de sfaturi! Trebuie doar să aleg!
Îți recomand cires, dar o să treaca cativa ani pana când o să stai la umbra lui și o să incepi să mananci cirese :) am plantat la tatal meu la curte in 2010 vreo 12 pomi fructiferi. Ciresul e cel mai mare acum și de 3-4 ani mancam fructe calumea din el. In ideea in care mă urc deja in copac :) sfat: ia in calcul montarea unui hamac pe viitor și pune 2 copaci la o distanta potrivita unul de celalalt :)
Bogdan, cât durează să crească? În ani? :)
Din ce deduc eu din comentariul tău înseamnă 4-5 ani, corect? :)