Marea Britanie este astăzi unul dintre cele mai căutate locuri de pe glob de către cei care doresc să urmeze cursurile unei facultăți într-o altă țară.
Cu o veche tradiție în educație, cu numeroase instituții de învățământ de renume mondial, având o istorie impresionantă și fiind una dintre cele mai puternice țări de pe glob, nu e de mirare că Regatul Unit este la așa mare căutare.
Tinerii care vor însă să studieze în Marea Britanie ar trebui să știe și care sunt cheltuielile care vin cu această aventură, dar și soluțiile pe care le au la dispoziție pentru a le face față.
Două din primele trei cele mai importante universități din lume se regăsesc în Regatul Unit. E vorba bineînțeles de prestigioasele universități Cambridge și Oxford.
Însă acestea sunt doar două dintr-o listă foarte lungă de colegii și universități unde studenții de peste tot din lume pot primi o educație de calitate foarte înaltă, care să le asigure găsirea unui loc de muncă bine plătit.
Așadar, e doar normal ca, în fiecare an, zeci de mii de studenți internaționali să pornească pe drumul către insulă, pentru a se înscrie la una din aceste instituții.
De altfel, conform ultimelor statistici, 342.620 de studenți au intrat în Regatul Unit pentru a studia. Și asta într-un plin de probleme cauzate de pandemia de coronavirus.
Putem concluziona astfel că cererea este foarte, foarte mare. Și, așa cum ne spune și o regulă a economiei, atunci când cererea crește, prețurile cresc și ele odată cu ea.
Cât costă studiile în Marea Britanie
Dacă ești adeptul videoclipurilor și a vlogurilor, dă play la videoul de mai jos. Dacă ești adeptul textului, citește în continuare.
Marea Britanie nu este un loc ieftin. Nici nu are cum să fie, având în vedere că oferă foarte mult, tentațiile fiind aproape imposibil de numărat. Totuși, aceste costuri nu ar trebui să sperie.
În primul rând, ele pot fi ținute ușor sub control prin disciplină și prin autoimpunerea unui buget pe care studentul să îl respecte cât poate de mult. Mâncarea poate costa în jur de £25 – £30 pe săptămână.
Costurile cu cazarea pot fi de £50 pe săptămână dacă studentul alege să locuiască într-unul din căminele studențești puse la dispoziție de universitatea la care s-a înscris sau chiar de £35 pe săptămână, dacă alege să închirieze o locuință împreună cu alți prieteni, așa cum mulți chiar procedează.
£5 pe săptămână este costul unui telefon cu cartelă prepaid, alte £5 pe săptămână merg pentru internet, iar utilitățile, presupunând că studentul locuiește într-o casă sau într-un apartament, pot însemna orice de la £10 pe săptămână, costurile crescând în funcție de perioada anului.
Transportul trebuie luat și el în calcul, putând să se ridice până la £10 pe săptămână, în zona Londrei, iar costurile pentru achiziționarea materialelor necesare pentru școală nu trebuie ignorate nici ele.
Acestea se pot ridica £7 pe săptămână.
La toate aceste costuri fixe pot fi adăugate cheltuielile cu distracția, o componentă indispensabilă a vieții oricărui student. Aici, însă, sumele pot varia în funcție de prioritățile fiecăruia.
Concluzia este însă una simplă.
Deși Marea Britanie este o țară scumpă, acest lucru nu trebuie să-i descurajeze pe cei care vor să urmeze cursurile unei universități bune. Toate aceste cheltuieli pot fi privite drept o investiție în propriul viitor.
Asta deoarece o diplomă obținută la una din instituțiile de învățământ din Regat nu doar că este recunoscută la nivel mondial, dar reprezintă și o garanție a pregătirii primite de student.
Acest lucru poate conta enorm în ochii oricărui angajator.
Nu trebuie însă uitat și faptul că Regatul Unit respectă și încurajează studenții, punându-le la dispoziție numeroase ajutoare de care ei se pot folosi pentru a-și duce la bun sfârșit studiile.
În funcție de îndeplinirea anumitor condiții, precum cunoașterea limbii engleze cel puțin la nivel mediu sau participarea la cel puțin 80% din cursuri, studenții internaționali pot accesa finanțare din partea statului pentru a studia în Marea Britanie.
Aceste sume pot ajunge până la £25.000, o cifră importantă. Un ajutor care poate asigura că studentul va fi ferit de griji pe perioada studiilor și care îl va motiva.
Procesul de obținere al acestei finanțări poate părea unul complicat, însă nu este. Studenții au acces la companii de recrutare în învățământ care îi pot ajuta să le obțină și care le pot oferi numeroase alte sfaturi.
În unele cazuri, serviciile oferite de aceste companii sunt gratuite. Un exemplu în acest sens este Atlantic London Education Services, cea mai mare companie de acest gen din zona Londrei.
Studenții pot cere sfaturi din partea consultanților acestor companii și pot afla ce trebuie să facă pentru a accesa aceste fonduri, dar și multe alte informații utile, precum ce cursuri și ce universități li se potrivesc cel mai bine.
Succesul nu e garantat, nu poate fi garantat, dar cu siguranță drumul pentru un student până la succes devine mult mai ușor cu acest ajutor.