Când nu ai experiență fii precaut. Când ai experiență fii și mai precaut.

Când nu ai experiență fii precaut. Când ai experiență fii și mai precaut. Citat ad-hoc de Gabriel Ursan. Să nu uitați sursa :). Treaba e simplă, deși sună a chestie zisă de un om cu frici. Da, nu e genul ăla de citat de dezvoltare personală care te face să te simți puternic chiar dacă nu ești. Îmi pare rău să te dezamăgesc. Ceea ce voi spune se aplică în orice domeniu. În orice ai face. Fie că ești medic, șofer, chelneriță sau măturător. Exemplele mele vor porni de la șofat motor sau mașină. După aia extrapolați, combinați și trageți voi concluziile la ceea ce urmează să zic.

Ești șofer începător. Nu ai experiență. Poate ai aptitudini. Dar nu ai experiență. Dacă ești mai curajos ”te bagi”, dacă nu, ”stai în banca ta mai mult decât prevede legea”. Dacă ești începător într-un domeniu legea firii spune că trebuie să fii precaut.

Adică să fii atent la orice. Mai atent la orice decât ceilalți. La urma urmei te protejezi pe tine. Pe tine sau pe jobul tău. Pe tine sau pe aproapele tău. Pe tine sau pe oameni nevinovați. Nu contează. Trebuie să fii precaut. Pentru că nu ai experiență. E un fapt. Aici te poate ucide sindromul competiției. Gen: ”Cum? Eu sunt mai prost?”. Nu te arunca în asta. Nu câștigă nimeni. Și eu am fost considerat prost de ”n” ori. ”Deștepții” au trecut mai departe fără să mă bage în seamă. În 5 minute nici nu mai știau cine sunt sau ce mașină aveam. Eram doar ”încă un prost” care mergea cu 55 Km/h în localitate. Nu eram eu, Gabriel Ursan. Nu o mai luați personal. S-ar putea să vă găsiți la bere și să vă placeți. Nu se știe niciodată.

În concluzie, recomand prudența atunci când nu ai experiența. Este regula de bază în selecția naturală. Respect-o sau vei fi încă unul care a murit sau a fost dat afară sau și-a pierdut iubita sau… etc. cu dreptatea în brațe. Selecția naturală e ca atunci când se aleargă animalele ca să se mănânce. E dreptul tău să bei apă ca o gazelă dintr-o baltă, mai ales dacă ți-e sete. Vei muri cu dreptatea în brațe când un crocodil pe care îl doare la bască iese din baltă și face… ”haț!”.

Ești șofer cu experiență. Motocicliștii adevărați sunt de multe ori mai inteligenți decât unii șoferi de mașini cu mulți cai putere. La ei este o vorbă: ”Când te obișnuiești cu motorul și crezi că poți face orice cu el… schimbă-l!”. Și e o logică simplă în toată treaba asta.

Când ești experimentat și sigur pe tine, trebuie să fii și mai precaut. Cei mai experimentați șoferi, chelneri, măturători, aviatori, medici etc. au fost foarte siguri pe ei și au obținut rezultate bune. Dar și atunci când s-a întâmplat, s-a întâmplat. De exemplu, la depășiri spectaculoase pe ultima sută de metri nu se bagă ăia fără experiență (de cele mai multe ori). Nu. Se bagă ăia care știu și cred că totul va merge bine având în vedere experiența. Și așa ”shit happens”. Pentru că oricât de multă experiență ai avea nu poți controla în totatlitate mediul exterior. Mediu format din oameni fără experiență, mediu format din oameni delăsători, mediu format din oameni neatenți, mediu format din oameni care se teleporteză în altă lume când vorbesc la telefon la volan, mediu format din oameni care nu aprind farurile în afara localității, mediu format din oameni care nu știu cum și când se folosesc proiectoarele de ceață etc.

Aș mai avea de scris o groază, dar statistic vorbind articolele prea lungi nu prind (experiență) așa că din (precauție) voi finaliza aici cu o replică simplă: V-ați prins ce zic. Dacă nu, să curgă selecția naturală în toate domeniile în care activați (cu speranța și ruga la toate zeitățile că nu vom interacționa niciodată – nici eu, nici cei apropiați mie).

Selectie naturala cu tine, nu cu mine
Selectie naturala cu tine, nu cu mine

Salut 👋
Îmi pare bine să te cunosc.

Înscrie-te pentru a primi conținut interesant despre tehnologie, dezvoltare, marketing și lifestyle.

Nu fac spam! Protecție date conform GDPR. Te poți dezabona oricând.

2 comentarii la „Când nu ai experiență fii precaut. Când ai experiență fii și mai precaut.”

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.