Dacă ai camere de supraveghere acasă sau la firmă, citește neapărat asta!

Am stat astăzi de vorbă cu cineva căruia i s-a spart apartamentul. Metoda clasică: omul voia să-și vândă apartamentul vechi, ca să-și cumpere unul nou. Printre cei care au sunat probabil s-au numărat și hoți care au aflat că ține bani cash în casă.

Odată cu informația că ține bani cash în casă au aflat prin întrebări bine plasate și unde e adresa. Așa că au putut sta geană pe locație ca să vadă când oamenii nu sunt acasă și au aplicat metoda 3 din vlogul lui Zoso. Îl las și mai jos.

Dacă nu se încarcă videoclipul de mai sus, apasă aici.

Nu mă bag să explic eu mai multe, că nu sunt nici în măsură și nu am nici prea multe informații legate de cum se fac furturile din locuințe. Eu oricum nu țin cash în casă sau bunuri de valoare [pentru că nu prea am (= sărac, știu) + sunt mai minimalist, de fel].

Însă ce vreau să povestesc în acest articol este ceva legat de camerele de supraveghere video pe care ți le instalezi în casă. Pentru că persoana cu care am vorbit și-a instalat așa ceva la noul apartament și mă întreba de sistem de alarmă.

Am rugat persoana ca să-mi arate o înregistrare de acum 10 zile de pe camerele de supraveghere. Și-a deschis aplicația de pe telefon și nu avea nicio idee cum să facă asta. Bun, am intrat eu ca să văd despre ce e vorba.

Camerele de supraveghere nu că nu aveau nici măcar un card microSD pe ele, dar nu aveau niciun serviciu de cloud care să înregistreze și să stocheze imediat ce se întâmplă în perimetrul supravegheat. Adică utilitate zero.

Pentru că hoțul oricum le distruge imediat.

Ce să faci dacă îți pui camere de supraveghere video acasă

Camere de supraveghere acasa-2
  1. Primul pas este să-ți pui o soluție de backup în cazul în care cade curentul. Conectează un UPS cu management (sau mai multe) care să susțină camerele când cade curentul. Dacă aș fi hoț, prima oară ți-aș tăia curentul și aș aștepta ceva timp așa că alege un UPS mai mare și mai serios pe care să-l folosești dedicat pentru camere.
  2. Setează-ți o notificare pe telefon legată de momentul în care nu mai ai curent, ca să știi că intri într-o perioadă în care trebuie să fii mai vigilent cu ce se întâmplă acasă. Dacă ai un sistem de alarmă bun (pe lângă camere) vei primi SMS pe telefon cu momentul în care se întâmplă asta (se numește alarmă de sabotaj).
  3. Securizează conexiunea la internet cu un alt UPS dedicat pentru asta și poziționează acest ecosistem cât mai departe de intrare, ca să nu fie la îndemâna hoțului. Dacă ai bani, poți să vii cu un backup la backup folosind un sistem de genul. Te va ajuta și când pur și simplu cade curentul în casă și poți automatiza.
  4. Abia acum vin camerele de supraveghere. Dacă nu ai bani de firmă care să facă asta cu AI care detectează dacă e prezență umană sau o pisică care ți-a sărit gardul, alege camere de supraveghere video care pe lângă înregistrarea pe card microSD să trimită imediat toate înregistrările în cloud dacă hoțul îți fură și camerele.
  5. De ce înregistrare pe cloud pe net? Păi, dacă hoțul intră și îți vede camerele, fie le distruge, fie pleacă cu ele cu tot cu DVR. Deși nu sunt hoț, eu așa aș face cu ele, chiar dacă port cagulă sau nu. În zilele noastre, o cameră care înregistrează video doar local, din punctul meu de vedere este egală cu zero. Sau egală cu un baby camera.
  6. Nu voi recomanda acum o cameră de supraveghere anume (acest articol nu a fost sponsorizat de nimeni, iar linkurile din articol sunt doar linkuri de afiliere), dar îți recomand ca în funcție de buget să alegi o cameră de supraveghere care să aibă și funcția de înregistrare în cloud. Iată .
  7. Cum spunea și Vali în videoul de mai sus cu alte cuvinte pe care le voi transpune eu într-un proverb românesc, ”nu fi scump la tărâțe și ieftin la făină”. Un serviciu de cloud costă niște bani lunar. Adică un abonament lunar/anual pe care tu îl plătești ca să ți se stocheze filmările pe net direct în cloud ca să le accesezi oricând.
  8. Asta înseamnă că dacă hoțul intră în casă și face chestii, până să-ți fure/strice camerele de supraveghere video, ceea ce s-a întâmplat înainte este deja înregistrat și urcat pe cloud (dacă ai abonament). Astfel, tu vei putea accesa filmările de pe contul de cloud (ai abonament) de pe telefon și la cel puțin 15 zile după ce s-a întâmplat evenimentul nefericit.
  9. Tot ce am zis eu nu înseamnă că este o soluție infailibilă de protecție. Hoții știu mai bine decât noi cum să spargă case și să dezactiveze sisteme de alarmă. Cert este că îți iei niște măsuri de siguranță mai bune care să te protejeze tipul de hoț 1 și 2 de care zicea Zoso în videoclipul de mai sus. Hoțul tip 3 e nasol.
  10. Și pentru că o listă bună are 10 elemente, mai bag o chestie și îți mai zic doar atât: nu ține bani cash în casă aiurea sau diverse bunuri care să merite protejate dacă nu investești suficient în masurile de siguranță. Cu alte cuvinte, repet: ”nu fi scump la tărâțe și ieftin la făină”. Adică: dacă ai ceva de protejat, protejează!

L.E.: I-au spart apartamentul, dar nu au găsit banii. Însă au fost la un milimetru ca să îi găsească. Când persoana despre care vorbesc a avut voie să verifice după ce i-a permis poliția și criminalistica și și-a găsit banii acolo a fost alt om. Ăsta a fost un caz fericit.

Gândește-te că ar fi fost vorba de niște oameni cărora li s-ar fi furat tot cash-ul. Ar fi rămas pe drumuri. Unii oameni când vând/cumpără un apartament fac din chestia asta un milestone în viață. Cum să fii un hoț așa bulangiu ca să le iei tot?

De-ale mele

Cum, mă, să fii un hoț așa nasol și să știi că ai lăsat oameni pe drumuri?

Schema asta de furt e cea mai mare înjoseală posibilă.

Ai de-a face cu oameni care nu știu nimic și uneori cu analfabeți funcționali.

Cum poți tu să ridici paharul și să susții ”chestii” când ai ”ars” atâția oameni?

Știm amândoi despre ce vorbim.

Ce ai făcut nu te va lăsa liniștit niciodată în viață.

Salut 👋
Îmi pare bine să te cunosc.

Înscrie-te pentru a primi conținut interesant despre tehnologie, dezvoltare, marketing și lifestyle.

Nu fac spam! Protecție date conform GDPR. Te poți dezabona oricând.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.