Am fost la degustarea de beri Martens create la fabrica de bere din Galați

Martens este denumirea actuală a fabricii de bere din Galați, binecunoscuta fabrică de bere din Galați pe lângă care eu am și copilărit, deoarece am locuit în cartierul Micro 39.

Fabrica de bere Martens a fabricat până acum beri pentru alte mărci, însă de ceva vreme fabrică beri și sub brand propriu. În portofoliul de beri gălățene se află 4 mărci de bere despre care știu:

  • Berea Lup
  • Sortimentele de bere MaDonna
  • Berea Postăvaru
  • Berea Driver (fără alcool)

În cadrul evenimentului de degustare la care am fost invitat (voi pune un vlog mai jos cu câteva cadre) am apucat să gust 4 sortimente de bere: berea Lup și berea MaDonna blondă, albă, neagră și cu aromă de portocală.

Despre berea Lup

Berea Lup pare a fi cea mai promovată bere prin Galați de către Martens. Este o bere probabil mai nou lansată de ei și e normal să o facă cât mai cunoscută. Numele mi se pare atrăgător. Îți vine parcă să bei Lup cu haita :)

Berea Lup este o bere din categoria medie. Spre low cost aș spune eu. Nu din cauza calității, care e decentă, ci datorită prețului, care e unul mic. Găsești această bere în magazine cu 2,5 lei parcă.

Este o bere cu 5% alcool. O bere ușoară, discretă, fără note puternice. O bere de cursă lungă din care să poți sorbi îndelung la o ieșire cu prietenii la terasă, în foișorul curții tale sau la o zi lungă de pescuit.

Despre berea MaDonna

Berea MaDonna este o bere care concurează în categoria craft. Este o bere superioară comparativ cu berea Lup. Prețul e dublu, dar personal eu cred că își merită banii. E 5 lei la raft și vreo 12-14 lei la restaurant.

Preferata mea este berea MaDonna blondă și berea MaDonna albă. Este o bere cu 5,5% alcool. Se simte de la prima înghițitură că vorbim despre o bere mai puternică, cu un gust mai pronunțat și cu o aromă mai faină.

Berea MaDonna cu aromă de portocală este interesantă. Nu-ți imagina că este un suc. Are o aromă foarte discretă a acestei citrice numită portocală. E o bere răcoroasă și interesantă, mai ales dacă vrei să testezi și altceva.

Berea MaDonna neagră, sau brună cum ar fi corect să se numească, este o bere cu o notă puternică de cafea. Un băutor de bere neagră ar aprecia mult această bere. Eu personal nu sunt fan bere neagră. Nici Guinness nu beau.

Galerie foto eveniment degustare bere

Prin bunăvoința colegului Liviu Stoica de la Evenimente de Bun Simț Galați (vă recomand și canalul său de YouTube) am obținut câteva poze de la eveniment pe care le pun în galeria foto de mai jos.

Fabrica de bere din Galați – Martens

Hai să facem un scurt istoric și o prezentare mai detaliată dacă tot am făcut acest capitol. Mai sus am scris părerile mele personale despre evenimentul de degustare, însă sunt mai multe de povestit.

Fabrica de bere din Galați a fost fondată în anul 1978 și pusă în funcțiune ca parte a unui proiect centralizat pentru construirea mai multor fabrici de bere din întreaga țară.

După anul 1989, timp de aproape 20 de ani fabrica de bere din Galați a operat ca un producător cu capital integral românesc sub denumirea de Malț Bere SA și apoi RO BEER SA, ajungând să aibă o prezență puternică regională.

În anul 1998, grupul Martens Brouwerij din Belgia a preluat pachetul majoritar de acțiuni al fabricii, compania devenind Martens SA, singurul producător belgian de bere din România.

Până în anul 2019, în fabrica de bere din Galați s-au produs multe dintre mărcile private ale marilor lanțuri retail internaționale. Adică oamenii au experiență pe a crea beri la standarde înalte.

Finalul anului 2020 a adus pentru fabrica de bere din Galați Martens o schimbare îndrăzneață de strategie. Au decis că este momentul să-și concentreze efortul în dezvoltarea mărcilor proprii.

Astfel, au dezvoltat un portofoliu echilibrat de beri care se adreasează fiecărui buget și fiecărui tip de consumator: berea Lup, Postăvaru Pure Blonde, Hora Unirii, Driver (fără alcool), MaDonna (craft) și Damburger Gold.

Fiind gălățean, nu pot decât să le urez succes cu noua strategie și să îi susțin ca și producător local. Cu siguranță voi avea mereu în frigider pentru weekend câteva beri MaDonna Blonde și Albe reci.

5 comentarii la „Am fost la degustarea de beri Martens create la fabrica de bere din Galați”

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.