Bani pe net

Recunosc că am făcut bani pe net de-a lungul timpului şi pot spune că încă mai fac. Mirajul cuvântului cheie “bani pe net” căutat pe Google este la fel de puternic şi pentru un antreprenor online experimentat, dar şi pentru un viitor antrepenor online care se află în faza de informare cu privire la nenumăratele posibilităţi de a face bani pe net.

În acest articol mi-am propus să scriu despre câteva metode prin care se pot face bani pe net. De asemeni, mă aştept ca acest articol să fie citit şi de câţiva oameni cu experienţă în generarea de venituri online, astfel încât să fie un articol cât mai informativ pentru cei care caută informaţii despre cum să câştige bani online.

Nu am să vă învăţ cum se fac bani pe net uşor, rapid şi fără prea multă muncă, pentru că nu cunosc aceste secrete, dar am să vă prezint câteva posibilităţi de a câştiga nişte bani pe internet, dacă zăboviţi câteva ore pe zi în faţa unui computer conectat la internet. Am să fac referire mai degrabă la siteuri şi bloguri ce se adresează vizitatorilor vorbitori de limbă română.

Bani pe net
Bani pe net

Vânzarea de linkuri şi bannere

Vânzarea de linkuri şi bannere reprezintă o sursă de bani atâta vreme cât ai un blog relativ cunoscut, care se bucură de ceva trafic zilnic şi are un PageRank semnificativ (să zicem că treburile încep să fie mai ok de la PR3 în sus). Totul se întâmplă destul de simplu. Ai un blog pe care îl promovezi, iar cererile de cumpărare de linkuri sau bannere încep să apară mai ales dacă postezi anunţuri cu privire la vânzarea de linkuri pe siteuri care se ocupă cu aşa ceva. Dacă vrei să vinzi pe o perioadă mai lungă, trebuie să ai un blog serios, cu vechime, care să inspire încredere. Dacă eşti dispus să primeşti banii lunar pentru linkul sau bannerul vândut, atunci cumpărătorul va trece cu vederea faptul că blogul tău poate dispărea peste noapte.

Avantaje

  • Singura ta grijă este să publici conţinut de calitate şi să ai un blog din ce în ce mai bun.
  • Nu e muncă multă. Negociezi preţul, baţi palma, pui linkul sau bannerul la tine pe site şi încasezi banii.

Dezavantaje

  • Nu poţi vinde linkuri şi bannere la nesfârşit pentru că nimeni nu îşi doreşte să cumpere linkuri pe un site care are deja foarte multe linkuri sponsorizate. În plus, multe linkuri externe nu plac deloc motoarelor de căutare.
  • Preţurile pentru cumpărarea unui link sau a unui banner sunt destul de mici şi nu poţi trăi de pe urma acestei activităţi decât dacă blogul tău este cu adevărat un fenomen în onlineul românesc.

Vânzarea de advertoriale

Articolele publicitare, numite şi advertoriale sunt genul de articole pe care beneficiarul te plăteşte să le scrii. Practic, scrii despre un eveniment, un produs, un serviciu, un site, etc. şi primeşti o sumă fixă pentru asta. Este o metodă bună de a face bani online dacă ai un blog destul de cunoscut. Uneori, beneficiarul îţi poate da un articol pe care să îl publici tu direct sau te poate solicita să-l scrii tu, în funcţie de obiectivele de publicitate pe care le are.

Avantaje

  • Dacă nu exagerezi, advertorialele nu îţi deranjează cititorii atâta vreme cât faci totul cu bun simţ.
  • Scrii un articol şi apoi îţi vezi de treabă pentru că nu eşti nevoit să stai cu articolul respectiv în front page pentru o perioadă de timp bine determinată.

Dezavantaje

  • Dacă ai un blog micuţ, nu te aştepta ca un advertorial să fie foarte bine plătit, deci nu vei câştiga suficient încât să fii mulţumit.
  • Clienţii de advertoriale sunt destul de puţini în condiţiile în care nu ai un blog pe nişa dorită de advertiseri sau în cazul în care nu ai o comunitate puternică dezvoltată în jurul blogului.

Marketingul afiliat

Marketingul afiliat este o posibilitate de a face bani pe net bazată pe performanţele bloggerului. Practic, bloggerul trebuie să scrie despre un produs sau un serviciu al partenerului, iar în urma oricărei vânzări pe care acesta o generează, va primi un comision. Vizitatorii trebuie să dea neapărat click pe linkul sau bannerul de afiliat ca orice vânzare să poată fi urmărită de sistemul respectivului magazin online.

Avantaje

  • Dacă ai un blog de nişă cu destul de mulţi vizitatori şi cu o comunitate căreia blogul tău îi inspiră încredere, poţi obţine venituri semnificative din marketing afiliat.
  • Creativitatea şi talentul de a scrie pentru a da un imbold poteţialilor clienţi să cumpere sunt valorile care contează cel mai mult în acest sistem de a face bani pe net.

Dezavantaje

  • Cititorii tăi fideli îşi pot da seama foarte uşor atunci când postezi articole publicitare cu scopul de a face bani din afiliere, iar acest lucru îi poate deranja destul de mult dacă exagerezi.
  • Cheia este în crearea unui conţinut de calitate, de ajutor şi în sinceritatea cu care prezinţi produsele sau serviciile. Ei bine, nu-i chiar aşa uşor precum pare.

Google AdSense

Sistemul de publicitate de la Google poate atrage foarte muţi antreprenori online. Se pot câştiga constant bani frumuşei (ca să nu zic buni) dacă ai un blog sau un site foarte vizitat. Te ocupi doar de poziţionarea şi optimizarea anunţurilor, iar apoi singura ta grijă este să-ţi promovezi cât mai bine blogul pentru a avea cât mai mult trafic organic. Dacă cineva dă click pe un anunţ Google aflat la tine pe site, tu primeşti o anumită sumă de bani. Cu cât mai mult trafic, cu atât mai multe şanse ca oamenii să dea click, deci cu atât mai mulţi bani.

Avantaje

  • Uşor de folosit şi de implementat.
  • O sursă bună de venituri pasive în cazul în care te preocupă mai mult calitatea conţinutului de pe blogul tău şi nu te gândeşti în orice secundă cum să mai faci un ban online.

Dezavantaje

  • În anumite cazuri poate altera aspectul blogului şi poate hărţui cititorii dacă anunţurile sunt poziţionate abuziv.
  • În România, clickurile nu sunt atât de bine plătite ca în alte ţări precum Marea Britanie, de exemplu. Îţi trebuie cel puţini 2.000 de vizitatori unici pe zi ca să poţi spune că faci ceva bani cu siteul respectiv prin intermediul Google AdSense.

Linkuri micşorate

Sunt destul de multe servicii care îţi permit să micşorezi linkurile către o anumită pagină web şi să le inserezi prin conţinutul blogului tău. De exemplu, oferi un program software foarte căutat în mod gratuit şi în loc să dai linkul de download direct, îl micşorezi printr-un serviciu care te plăteşte pentru asta şi îl pui la dispoziţia vizitatorilor în forma micşorată. Atunci când vizitatorul dă click pe linkul respectiv, va vedea timp de câteva secunde o pagină cu reclame după care va fi redirecţionat către destinaţia unde trebuia să ajungă. La câteva mii de clickuri lunare obţinute pe linkurile micşorate cu un astfel de serviciu, începi să câştigi nişte bani.

Avantaje

  • Dacă nu foloseşti abuziv această metodă şi pui linkuri micşorate plătite doar către destinaţii foarte dezirabile şi de ajutor pentru potenţialul vizitator, atunci oamenii pot trece cu vederea uşor cele 5 secunde de reclamă.
  • Această metodă poate genera venituri pasive pe internet, fără prea multe bătăi de cap.

Dezavantaje

  • Dacă exagerezi, îţi poţi deranja foarte uşor şi foarte rapid cititorii folosind această metodă. Rişti să pierzi în foarte puţină vreme ce ai clădit în multe luni de muncă.
  • În Romania, serviciul ăsta nu este plătit atât de bine şi s-ar putea să fie nevoie să obţii câteva mii de clickuri lunar pentru a strânge măcar 10 dolari.

Upload de filme

Există anumite servicii care îţi permit să încarci filme pe net şi să fii plătit în funţie de numărul de vizualizări şi de durata vizionărilor. Credeaţi că siteurile de filme şi seriale online scot bani numai din reclamă? Ei bine, însuşi uploadul de filme aduce veniturile cele mai consistente. Practic, încarci cât mai multe filme prin astfel de servicii şi le promovezi înspre vizionarea online de către vizitatori. Serviciul respectiv bagă tot felul de reclame în timpul filmului şi aşa toată lumea e mulţumită – relativ.

Avantaje

  • Dacă ai un site de nişă, bine promovat, poţi ajunge şi la 2.000 de euro pe lună prin această activitate.
  • Cu cât ai mai multe filme încărcate şi distribuite, cu atât mai mult acest tip de activitate se poate transforma într-o sursă de venituri pasive care nu te mai solicită atât de mult.

Dezavantaje

  • E foarte mult de muncă. Trebuie să găseşti multe filme, să le adaugi subtitrări în română şi să le promovezi pe un site cu mulţi vizitatori unici zilnici.
  • Nu cred că este o activitate tocmai legală, iar dacă momentan este, nu ştiu cât timp va mai fi.

Vânzarea unui produs propriu

Ei bine, asta e treaba pe care mulţi antreprenori cer bani în minunatele scrisori de vânzare de pe net ca să te înveţe să obţii venituri online. Această activitatea presupune identificarea unor nevoi, apoi asocierea nevoilor cu o potenţială soluţie pe care ai putea să o oferi chiar tu, poziţionarea pe nişa de piaţă respectivă, realizarea produsului, crearea unui site de vânzare cu un sales letter excelent şi promovarea siteului respectiv prin toate mijloacele posibile. Aici există tot felul de principii de vânzare, precum oferirea unui raport special gratuit despre “fericirea în 10 paşi” :) dacă îţi oferi numele, prenumele şi adresa de mail vânzătorului. Mai apoi, aceste date se folosesc pentru a ţine legătura cu potenţialii tăi cumpărători, astfel încât să le mai dai câte un imbold pe mail să-ţi cumpere produsul sau produsele dacă nu au făcut asta încă. La acest capitol despre cum să faci bani pe net, mă simt nevoit să exemplific.

În urma unei analize atente, ţi-ai dat seama că sunt foarte mulţi oameni care vor soluţii sigure şi eficiente pentru a face bani pe net. Oameni care s-au plictisit să tot citească articole precum acesta unde lucrururile sunt prezentate într-un mod generalist fără ca cineva să-ţi ofere cheia succesului deplin online … care nu există :). Ei bine, te hotărăşti pentru început să creezi un site, o carte electronică care să călăuzească cumpărătorul pas cu pas pentru a face bani pe net garantat şi un raport special care să iniţieze doritorii de bani online, raport pe care să-l oferi gratuit tuturor celor care se abonează la newsletterul tău. Apoi, începi să promovezi produsul tău prin toate mijloacele existente … de la SPAM la anunţuri plătite Google. Nu vei vinde din prima mii de produse, însă există posibilitatea să strângi o bază de date de adrese de mail cu care să relaţionezi personalizat cu potenţialii tăi clienţi (că dacă ţi-au descărcat raportul special gratuit, doar vor să afle mereu mai multe despre cum să facă bani pe net uşor, rapid şi sigur, nu?). Având o bază de date de mailuri în continuă creştere, vei dezvolta noi produse online pe care vei încerca să le vinzi, iar la un moment dat, lucrul ăsta s-ar putea să îţi aducă nişte venituri pasive frumuşele pentru că singura ta treabă e să promovezi ce ai construit şi atât. Nu mai ai alte griji precum crearea de conţinut de calitate pe blog sau alte lucruri. Doar promovezi ce ai pus foarte bine la punct şi scoţi bani.

Avantaje

  • Întotdeauna vor exista clienţi pentru produse online prezentate excelent, într-o manieră profesionistă.
  • Dacă îţi construieşti o reţea de câteva mii de abonaţi, poţi transforma treaba asta într-o afacere generatoare de venituri pasive online unde tu trebuie să le mai trimiţi câte un email motivator din când în când şi cam atât.

Dezavantaje

  • Este extrem de mult de muncă şi orice detaliu contează. Dacă scapi din vedere ceva sau produsul tău nu este unul cu adevărat de calitate care nu aduce rezultatele care promite că le aduce, vestea se duce repede pe internet şi totul se poate spulbera. Nu te baza numai pe faptul că România e plină de creduli (ca să nu le zic altfel). Nu e chiar aşa.
  • Dacă vrei să ai cu adevărat succes, trebuie să investeşti în publicitate, iar dacă produsul tău sau prezentarea de vânzare nu este excelentă, există riscul să pierzi foarte mulţi bani încercând.

Concluzii

Concluziile nu le trag eu de data asta. Vă aştept cu cât mai multe comentarii constructive la acest articol. Cu siguranţă mai există multe metode de a face bani pe net, însă am obosit eu de cât am scris la acest articol, dapă-i cititorii care l-au parcurs până la capăt. Nu vreau să plictisesc acum şi de asta voi mai scrie şi alte articole pe această temă :). Tot ce trebuie să faceţi este să mai aruncaţi din când în când câte un ochi pe blogul GabrielUrsan.ro. Nu vă cer să vă abonaţi că nu am ce raport special să vă trimit gratis pe mail :). Dacă totuşi vreţi să primiţi pe mail articolele mele, aveţi câmpul de abonare în dreapta sus ;), dar vă atenţionez că mai scriu şi articolele personale pe acest blog aşa că dacă nu vreţi să-mi citiţi bullshit-urile personale :), nu vă abonaţi!

Spor în toate!

Sursă foto (şi un alt articol pe care v-il recomand dealtfel).

Salut 👋
Îmi pare bine să te cunosc.

Înscrie-te pentru a primi conținut interesant despre tehnologie, dezvoltare, marketing și lifestyle.

Nu fac spam! Protecție date conform GDPR. Te poți dezabona oricând.

2 comentarii la „Bani pe net”

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.