Atenţie la temele free de WordPress

Recunosc că la câteva simple căutări pe Google poţi găsi foarte multe teme gratuite de WordPress care pe deasupra mai arată şi ca temele premium. Acest lucru poate părea foarte încântător la prima vedere însă există câteva riscuri destul de mari.

Principalele probleme pe care le au aceste teme WordPress free sunt:

  • Ascunderea de cod maliţios prin intermediul base64.
  • Linkuri statice care nu trimit către developer.
  • Linkuri ascunse prin intermediul anumitor plugin-uri încorporate.
  • Erori peste erori.

Ascunderea de cod maliţios nu are nevoie de prea multe explicaţii. Orice temă care ascunde cod maliţios nu e o temă sigură în primul rând, deci nu merită folosită.

Linkurile statice care trimit către developer sunt ok. E normal, ai luat o temă free de WordPress, iar developerul are tot dreptul să pună un link în footer pentru asumarea meritelor. În schimb, atunci când tema are cel puţin 2, 3 linkuri care trimit către siteuri de închirieri maşini, de făcut bani pe net sau către siteuri care nu au nici o legătură aparentă cu developerul, atunci merită să-ţi pui probleme. Nu face bine la SEO în primul rând.

Linkurile ascunse nu se văd deobicei cu ochiul liber. Google însă le vede şi nu le agreează deloc.

Erorile pot apărea după ce te apuci serios de folosit tema respectivă. Pot fi erori mici şi insesizabile, dar pot fi şi erori care nu îţi permit să încarci ok fotografii pe blog, de exemplu. Inclusiv unele teme premium au erori, însă cei care le vând pun la dispoziţie cel puţin un forum de suport unde developerul răspunde personal potenţialelor întrebări ale utilizatorilor.

În concluzie, fiţi foarte atenţi atunci când descărcaţi de pe internet o temă gratuită de WordPress pentru că bucuria de moment se poate transforma în tristeţe mai ales când ţi-e lumea mai dragă. Ca să nu mai zic că unele teme free sunt foarte predispuse atacurilor, iar un hacker priceput îţi poate transforma blogul peste noapte într-o surpriză neplăcută atât pentru tine cât şi pentru cititori (am păţit, dar nu conştientizam cât de importantă e securitatea până să nu mi se întâmple ditamai nefericirea).

Cei care vor să se documenteze detaliat despre problemele temelor gratuite de WordPress, merită să citească cu atenţie acest articol în engleză unde autorul ajunge în final la concluzia că dacă vrei o temă free de WordPress, atunci caută pe WordPress.org.

Salut 👋
Îmi pare bine să te cunosc.

Înscrie-te pentru a primi conținut interesant despre tehnologie, dezvoltare, marketing și lifestyle.

Nu fac spam! Protecție date conform GDPR. Te poți dezabona oricând.

9 comentarii la „Atenţie la temele free de WordPress”

  1. Am avut multe teme downloadate de pe site-uri mai putin recomandate. Majoritatea avand coduri ascunse cu ajutorul base64. Cei care totusi se incumeta o pot edita inainte de upload, neaparat inainte de upload. Majoritatea codurior se vor gasi in fisierul functions.php. Forteaza link-uri in footer, preiau userele si parolele din baza de date, etc. Asadar, inainte de upload se ia fiecare fisier, inclusiv cele java si se deschid cu un editor html (eu folosesc notepad++) si se verifica in totalitate. Fiecare virgula in parte. Pentru decodare un simplu search pe Google dupa decode64 e de ajuns. Cei ce nu inteleg ce limba vorbesc sa foloseasca cu incredere temele de pe WordPress.org asa cum ai precizat si tu. Pentru ca pe WordPress fisierele au fost deja verificate.

    Răspunde
    • Dacă te pricepi la asta cred că e cea mai sănătoasă metodă. Iar eu ştiu că te pricepi – să nu crezi că nu te citesc încă şi nu ştiu cât de des îţi schimbi temele pe blog :).

      Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.