Apple are mare curaj cu noul MacBook + lansarea Apple Watch si noutatile Apple TV

Evenimentul a fost dedicat Apple Watch, dar din punctul meu de vedere de departe vedeta acestuia a fost noul MacBook de 12 inchi. S-au anunțat câteva lucruri și despre Apple TV, precum colaborarea cu HBO (numai 15 dolari pe lună abonamentul :)) și scăderea prețului pentru Apple TV de la 99 la 69 de dolari. Cu siguranță vor să reimpulsioneze un pic segmentul Apple TV. Nu în România, bineînțeles.

Despre Apple Watch nu am să vorbesc foarte mult. Se știu deja detalii oficiale despre el de anul trecut. Prețul începe de la 349 de dolari (la ei în S.U.A. – cu taxe la noi va fi mult mai mare) și continuă până la 10.000 de dolari în funcție de stil. Sunt trei versiuni: cea sport, cea standard și cea edition, cu aur de 18 karate sau alte metale prețioase.

Apple Watch joacă astfel pe toate fronturile de preț și consumatori: cei care nu-și permit un dispozitiv high end și cumpără versiunea sport (deși 349 de dolari e ceva), cei care vor cumpăra Apple Watch și cei care vor cumpăra Apple Watch Edition (versiunea de lux). Pariez că primele replici de Apple Watch vor fi cele de Edition. Fiți convinși că se vor replica și astea. În rest, cuiul lui Pepelea cred că va fi autonomia acumulatorului, aspect întâlnit la toate dispozitivele de gen, nu numai la Apple Watch. Tot ce trebuie să știți despre Apple Watch citiți aici.

Trec rapid și peste subiectul Apple TV. Am avut jucărie din asta pe vremea când eram fan înfocat Apple. Având în vedere că aveam și un Smart TV bun, nu prea s-a dovedit utilă jucăria. E simpatică, dar în România nu ai servicii de închiriere filme de la Apple așa că momentan sunt irelevante noile chestii.

Cea mai îndrăzneață mutare Apple poartă numele de noul MacBook. Nu se numește nici MacBook Air, nici MacBook Pro. E simplu, se numește noul MacBook, este extrem de subțire, cântărește sub 1 Kg, iar bateria ține cu o oră în plus față de generația anterioară de MacBook Pro, adică 10 ore. Mă rog, unii scriu că ține 9 ore, alții zic că ține 10 ore. Oricum, autonomia e cam cea mai bună de pe piața laptopurilor cu aceste dimensiuni. Totuși, aspectul legat de curaj este că noul MacBook are doar un singur port de conectare cu alte dispozitive, respectiv un port USB-C.

Am văzut și un jack pentru căști, dar pe ăla hai să nu-l punem la socoteală ca port tura asta. Partea bună este că USB-C este un standard internațional și liber, nu e un standard aflat în proprietatea Apple. Asta înseamnă că îl vom vedea în scurt timp și pe alte dispozitive. Implementarea unui singur astfel de port USB-C pe un ultrabook performant (apropo, noul MacBook are un Retina Display cică mai fain, mai luminos, decât cel de pe generația anterioară) este un act de curaj. Un act de curaj pe care cei de la Apple l-au realizat și atunci când au fost primii care au scos unitatea floppy disk de pe un computer, mirosind viitorul. Portul USB-C permite conectarea laptopului cu mai multe dispozitive precum videoproiector, ecran extern, smartphone, cameră foto, dar permite și încărcarea laptopului. E ca o mufă universală care permite cam orice, atât in cât și out.

Un alt aspect e că noul MacBook are cel mai avansat trackpad, numit Force Touch. Practic, sub acesta se regăsește un motoraș și niște senzori care interpretează felul cum apeși, oferind în același timp feedback haptic. Ei zic că ar fi o interacțiune ceva mai ”umană” între om și computer. Pe utilizatorii non-Apple nu îi încălzește prea mult treaba asta, dar pentru cei care știu ideile lui Steve Jobs de a simplifica totul este un pas spre nivelul următor de evoluție a produselor Apple.

Poza New MacBook

Acum haideți să discutăm un pic despre singurul port USB-C pe care îl are noul MacBook, că a fost mai mult criticat decât lăudat. Sunt fan Google și abia aștept să apară Chromebook Pixel 2, deci nu mă puteți acuza că sunt părtinitor cu Apple. Dar hai să o luăm logic și să zicem măcar ”jos pălăria” pentru curajul de a se arunca la o astfel de schimbare. Bună sau rea, e vorba de aprecierea curajului, nu de aprecierea rezultatului schimbării.

Apoi, hai să o privim obiectiv. Orice laptop este construit pentru un anumit tip de nevoie. E clar că un laptop de 12 inchi precum MacBook nu se adresează celor care au nevoie de un laptop cu ecran de 15 inchi sau mai mare ca să-și facă treaba cu succes. Hai să fim oameni cu capul pe umeri și să nu comparăm mere cu pere cu prune cu portocale și cu gutui. Noul MacBook se adresează unui segment de clienți și o face foarte bine. E mic, e ușor, e subțire, e performant, are autonomie bună, are ecran Retina. Iar segmentul ăla de clienți s-ar putea să-și facă treaba cu un astfel de laptop fără probleme.

Un singur port nu o să-i țină din treabă. Iar la nevoie, vor scoate un astfel de adaptor din buzunar, din poșetă sau din geanta de laptop și își vor rezolva punctual treaba. Nu știu dacă noul MacBook va fi un laptop bun sau rău. Nu există bun sau rău în tehnologie, există doar potrivit sau nepotrivit. Însă merită să gândim practic înainte de a critica mărul mușcat pentru că e scump sau pentru că e un trend să îl critici. Repet, nu sunt fan Apple și nu intenționez să-mi cumpăr nimic de la Apple. Și totuși, pot privi obiectiv fără să intru în polemici.

Imagini cu noul MacBook

Toate au ca sursă TechCrunch.com

Update: am făcut un exercițiu și am inventariat toate porturile pe care le folosesc la laptop. Iată la ce rezultate am ajuns: 1. Nu am folosit niciodată portul RJ-45 în ultimii doi ani. 2. În ultimul an nu am mai transfer poze sau fișiere de pe smartphone pe laptop – există cloud sync! 3. Nu am utilizat niciodată card reader-ul (bine, nu sunt fotograf, deci nu se pune, dar a nu fi fotograf e o caracteristică a segmentului de clienți din care fac parte eu :)). 4. Utilizez portul HDMI maxim o dată pe lună când am traininguri sau prezentări, iar atunci conectez la el un adaptor HDMI to VGA ca să mă pup cu un videoproiector mai vechi. 5. Nu am nici un port USB ocupat în acest moment. Mouse-ul pe care îl folosesc se conectează direct prin bluetooth cu laptopul. În concluzie, mi-ar fi suficient un singur port cu care să-mi fac treaba, inclusiv încărcarea laptopului :) Vorbesc doar în dreptul meu, bineînțeles.

Salut 👋
Îmi pare bine să te cunosc.

Înscrie-te pentru a primi conținut interesant despre tehnologie, dezvoltare, marketing și lifestyle.

Nu fac spam! Protecție date conform GDPR. Te poți dezabona oricând.

5 comentarii la „Apple are mare curaj cu noul MacBook + lansarea Apple Watch si noutatile Apple TV”

  1. Indiferent ce or mai scornit cei de la Apple, e doar o alta chestie (bijuterie IT) din care vor sa scoata (stoarca) cit mai multi bani. Pentru ca pentru ei, profitul cu orice pret e scris mare pe o pancarda !

    Răspunde
    • Nu vreau sa supar pe cineva, dar pentru toate companiile din lume profitul este motivul infiintarii lor. Poate nu chiar cu orice pret (depinde ce intelegem fiecare din asta), dar firmele sunt facute pentru profit.
      Pe o piata extrem de agresiva cum este aceea pe care activeaza Apple, daca nu “te misti” si nu-ti “faci loc”, in scurt timp poti sa-ti inchizi portile.

      Răspunde
  2. Un singur port – un singur firmware. L-ai injectat o data si ai compromis zeci de device-uri pe care le conectezi ulterior la el.

    In consumer electronics ca si in multe alte domenii e mereu un trade-off intre accesibilitate pentru utilizatorul de rand si securitate, si mereu securitatea e aia care iese pe minus. Pentru mine personal e complet inutil un dispozitiv extrem de facil de utilizat dar care nu imi ofera nici o masura de securitate. De asemenea, usurinta utilizarii vine in general la pachet cu lipsa de control pe care utilizatorul o are asupra jucariei, iar mie nu prea imi place sa am unelte pe care nu le pot controla ca lumea. Ergo, motiv pentru care nu ma impresioneaza mai nimic din ce fac Microsoft, Google si Apple din punct de vedere al chestiilor pe care le produc si vand.

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.