7 motive pentru a cumpăra programe software (gen Windows sau Office)

În ziua de astăzi mi se pare o rușine să mai piratezi programele software. Cred și sper din tot sufletul că am trecut de perioada aia în care se folosea Windows fără licență sau Office. Am trecut cu toții pe acolo la începuturi. Pentru că un Windows ni se părea exagerat de scump comparativ cu veniturile și preferam să dăm 50 lei unui băiat să ne ”bage” Windowsul.

Ei bine, sper că vremurile acelea au apus. Pentru că în momentul de față programele software sunt mult mai accesibile. Concurența este mai mare, sunt din ce în ce mai multe, scad costuri, apar variante de abonament lunar sau anual. Mă rog, tot felul de variante accesibile care să se potrivească oricărui tip de utilizare casnică, business sau enterprise.

Windows 10 Home costă 289 lei, iar Windows 10 Pro costă 339 lei.

Dacă le cumperi de pe siteul Forscope, unde am dat eu linkurile anterioare, întotdeauna vei obține prețuri mai bune decât direct de pe siteul oficial Microsoft, de exemplu. Pentru că magazinele online de software precum Forscope au negociate mult mai multe licențe și obțin discounturi uriașe de volum ce se traduc în prețuri mai bune.

Și da, este legal să cumperi de pe alte siteuri decât de la producătorul oficial de software. Ce, când cumperi un iPhone refurbished în România îl cumperi direct de la magazinul oficial Apple sau de pe site-ul oficial Apple? Nu. Îl cumperi de la un reseller, iar piața fiind liberă ai șanse să găsești un preț sau un deal mai bun decât dacă ar vinde o singură entitate.

Acum că ne-am lămurit că e în regulă să cumpărărm licențe software online care în 15 minute îți sosesc pe email, hai să analizăm un pic de ce ai face asta și de ce merită să dai banii pe software cu licență. Iată 7 motive pentru a cumpăra și utiliza software cu licență.

  1. Respecți munca programatorilor și a firmei care a creat acel software. Dacă e software nu înseamnă că e gratis. Dacă e pe net nu înseamnă că e gratis sau că e ieftin. Așa cum vrei ca munca ta fizică sau intelectuală să fie respectată, apreciată și plătită, așa vor și cei care creează un program software. Nu doar munca ta trebuie plătită.
  2. Ești în legalitate. Hai să spunem că poate acasă nu te controlează nimeni să vadă dacă ai sau nu licență software. Cel puțin nu încă. Însă dacă ai o firmă, oricând poți primi un control din partea autorităților, amenzile sunt foarte mari și nu prea se lasă doar cu avertsimente. Nu vrei să dormi mai liniștit noaptea și să-ți iei licențe?
  3. Ești mai în siguranță. Orice software piratat poate avea anumite ”mizerii agățate” prin el. Viruși, troieni sau pur și simplu cod eronat. Asta îți pune în primejdie calculatorul, siguranța datelor personale și uneori per total experința de folosire. În zilele noastre siguranța și intimitatea pe internet sunt mai importante ca oricând.
  4. Primești update-uri regulat. Dacă ți-ai cumpărat o licență de Windows 10 Home, spre exemplu, dai banii o singură dată și ai update-uri câtă vreme cei de la Microsoft vor oferi suport pentru acea versiune. Nu e cool ca pentru niște bani plătiți o singură dată să ai update-uri aproape pe viață și să te bucuri de toate facilitățile?
  5. Versiunile piratate nu rezistă. Indiferent cât de bună e o soluție de crack a unui sistem de operare sau program software, la un moment dat aceasta va deveni obsolete. Adică va fi bătrână, veche și expirată. Asta înseamnă lipsă update-uri, mesajul ăla penibil și jenant cu Activate Windows 10 în dreapta jos și alte probleme.
  6. Susții crearea de software mai bun. Prin cumpărarea de programe software (aplicații, programe, sisteme de operare etc.) susții crearea și dezvoltarea de software. Asta înseamnă update-uri mai dese, mai bune, mai utile. Cu alte cuvinte, programe software îmbunătățite care să-ți îndeplinească nevoile mai bine.
  7. Nu este așa scump. Să zicem că ești utilizator casnic. Ce înseamnă 289 lei pentru o licență Microsoft Windows 10 Home? Înseamnă 2 mese la restaurant (terasă acum). Sau 0,80 lei pe zi într-un an. Diferența este că licența asta îți rămâne pe viață, pe când cele două mese la restaurant te țin maxium 4-5 ore după ce le-ai consumat.

Tu ce alte motive ai avea pentru a cumpăra software original, cu licență?

Salut 👋
Îmi pare bine să te cunosc.

Înscrie-te pentru a primi conținut interesant despre tehnologie, dezvoltare, marketing și lifestyle.

Nu fac spam! Protecție date conform GDPR. Te poți dezabona oricând.

4 comentarii la „7 motive pentru a cumpăra programe software (gen Windows sau Office)”

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.