30 de aplicaţii bune pentru iPhone (I)

Dacă tocmai ţi-ai luat un iPhone şi cauţi nişte aplicaţii care să-i extindă funcţionalităţile sau pur şi simplu ai deja un iPhone şi doreşti să mai citeşti una alta despre ce aplicaţii pentru iOS ţi-ai mai putea instala, merită să arunci un ochi pe acest articol.

În cele ce urmează vă voi împărtăşi o listă de aplicaţii iPhone, aplicaţii pe care le am şi eu instalate pe telefonul meu.

Orice smartphone, fie că e iPhone sau Android, vine cu nişte aplicaţii preinstalate care să-ţi ofere un minimum de facilităţi, suficiente cât să-ţi faci treaba. Totuşi, îţi vei da seama în mai puţin de jumătate de oră că frumuseţea smartphone-urilor constă în multitudinea de jocuri şi aplicaţii pe care ţi le poţi instala din magazinul de aplicaţii, în cazul de faţă App Store.

Iată ce aplicaţii pentru iPhone vă propun.

Acest articol face parte dintr-o serie de 3 articole despre aplicaţii pentru iPhone.

  • 30 de aplicaţii bune pentru iPhone (I)
  • 30 de aplicaţii bune pentru iPhone (II)
  • 30 de aplicaţii bune pentru iPhone (III)

Facebook

Facebook iOS iconCe e un smartphone fără aplicaţia celei mai mari reţele de socializare? Aplicaţia Facebook pentru iPhone este foarte bine realizată şi funcţionează fluent. Am observat că în ultima vreme cei de la Facebook au oferit din ce în ce mai multe update-uri utile, menite să îmbunătăţească experienţa de utilizare a reţelei Facebook pe telefon. Mai mult, odată cu iOS 6, aplicaţia Facebook are parte de o integrare perfectă cu sistemul de operare permiţându-ţi să sincronizezi contactele cu tot cu poză, să sincronizezi calendarul astel încât să primeşti notificări de zile de naştere, să distribui pe Facebook poze şi linkuri fără să fie aplicaţia deschisă şi multe altele.

Messenger

Facebook Messenger iOS iconŞi când zic Messenger nu mă refer la binecunoscutul Yahoo Messenger pe care eu îl folosesc din ce în ce mai puţin în ultima vreme. Este vorba de Facebook Messenger, aplicaţie separată pentru iOS. Cu toate că poţi folosi funcţia de mesagerie Facebook direct din aplicaţia standard menţionată mai sus, aplicaţia Messenger dedicată îţi permite conversaţii mult mai facile pentru că se centrează în jurul conversaţiilor şi nu în jurul postărilor de pe Facebook. În plus, aplicaţia poate fi folosită şi în modul landscape, permiţând tastarea mult mai rapidă cu ambele mâini.

Facebook Pages Manager

Facebook Pages Manager iOS iconÎn cazul în care ai o pagină de Facebook sau mai multe pagini pe care vrei să le gestionezi, aplicaţia Facebook Pages Manager pentru iPhone nu trebuie să lipsească de pe telefonul tău. Aplicaţia principală Facebook pentru iOS nu permite şi gestionarea paginilor voastre frumoase la care aţi primit multe like-uri :). De aceea, cei de la Facebook au dezvoltat această aplicaţie separată care în proporţie de 70% (după părerea mea :)) îţi permite să faci pe pagina ta cam aceleaşi lucruri pe care le faci şi pe computer. Poţi adăuga poze, filme, statusuri, poţi vizualiza statistici, poţi răspunde la mesaje, etc.

Twitter

Twitter iOS iconChiar dacă reţeaua de socializare Twitter a fost lansată cu mult înainte ca smartphone-urile să ajungă la un grad atât de mare de folosire, parcă a fost perfect croită pentru utilizarea de pe un dispozitiv mobil. La fel ca cei de la Facebook şi cei de la Twitter aduc update-uri destul de des aplicaţiei pentru iOS. Integrarea cu sistemul de operare în sine este realizată deja încă de la versiunea 5 a sistemului de operare iOS, deci şi în acest caz poţi publica tweet-uri fără să ai aplicaţia deschisă. La fel şi cu pozele sau linkurile. Dacă eşti pasionat de Twitter, asta e una drintre primele aplicaţii pe care merită să o instalezi pe iPhone.

WordPress

Wordpress iOS iconAplicaţia WordPress este utilă doar dacă ai blog şi vrei să răspunzi la comentarii, să scrii articole, să vizualizezi statistici sau să gestionezi pagini direct de pe telefonul tău. Dacă doar citeşti siteuri şi bloguri nu este necesară o astfel de aplicaţie. WordPress pentru iOS a început să primească mai multe update-uri în ultima vreme, lucru care arată că este din ce în ce mai folosită de bloggeri pe telefonul mobil, iar dezvoltatorii se implică să o facă cât mai bună. Dacă scrierea de articole lungi nu este foarte la îndemână (pentru că ne aflăm pe un telefon mobil şi e mai greu), răspunsul rapid la comentarii este o facilitate foarte bună.

Find Friends

Find Friends iOS iconAceastă aplicaţie este realizată de Apple, dar nu vine preinstalată pe iPhone. De aceea o poţi instala tu ulterior. O putem numi şi un fel de Google Latitude al Apple cu toate că are funcţionalităţi restrânse doar la utilizatorii de iOS, adică la tine şi prietenii tăi. Practic, poţi identifica în agenda telefonică pe baza numărului de telefon sau a adresei de email ce prieteni de-ai tăi mai folosesc un iPhone sau un iPad, astfel încât să vă urmăriţi unii pe alţii. Apoi, ai mai multe opţiuni, printre care şi una destul de interesantă prin care poţi selecta ca telefonul să te notifice atunci când un prieten de-al tău a plecat din locaţia în care se află.

Foursquare

Foursquare iOS iconAceastă aplicaţie îţi permite să faci check-in prin locurile unde mergi. E ceva mai avansat decât clasicul check-in de pe Facebook, deoarece ai mai multe opţiuni, iar una dintre cele mai interesante este publicarea unui comentariu despre respectiva locaţie vizitată sau vizualizarea comentariilor celorlaţi legate de locaţia în care te afli. Este un fel de reţea de socializare a check-in-urilor dacă vreţi să-i spunem aşa. Sistemul de gamification integrat te face să vrei s-o foloseşti din ce în ce mai des ca să obţii diverse insigne sau titulaturi care nu te ajută cu cine ştie ce, dar fac utilizarea mai frumoasă. Are integrare şi cu Facebook, Twitter, etc., aşa că nu trebuie să dai check-in în toate părţile.

Instagram

Instagram iOS iconDacă Foursquare este aplicaţia de scoializare pentru check-in-uri, atunci Intagram poate fi numită aplicaţia de socializare pentru imaginile proprii. Şi când zic imagini proprii, mă refer la imaginile pe care le realizezi tu cu dispozitivul mobil. Dacă ai făcut o fotografie frumoasă, merită să o publici în reţeaua de socializare a celor care fac şi apreciază fotografiile frumoase, nu :)? Instagram oferă o serie de efecte speciale pe care le poţi aplica pozelor realizate de tine, astfel încât să adaugi cu uşurinţă o latură artistică sau interesantă imaginilor realizate de tine. Se integrează cu Foursquare şi cu Facebook, astfel încât poţi să faci o poză pe care să o ataşezi check-in-ului de pe Fourquare şi toată informaţia să ajungă pe Facebook ca să nu postezi separat în mai multe locuri.

StumbleUpon

StumbleUpon iOS iconCând eşti pur şi simplu plictisit şi ai telefonul în mână dar nu mai ştii ce să mai faci cu el, StumbleUpon este aplicaţia care te poate face să pierzi ore în şir uneori citind articole interesante de pe internet. Îţi faci un cont, îţi declari interesele (umor, muzică, filme, jocuri, futurism, internet, etc.) şi începi navigarea. StumbleUpon îţi afişează pe scurt diverse conţinuturi pe care dacă le consideri interesante le poţi parcurge mai în detaliu. Poate fi o sursă bună de inspiraţie sau de informaţii inteligente. StumbleUpon este dovada vie a faptului că internetul nu se termină niciodată :).

WhatsApp

WhatsApp iOS iconAceastă aplicaţie îţi permite să vorbeşti cu prietenii tăi direct de pe iPhone fără să consumi SMS-urile din planul tarifar oferit de operatorul tău de telefonie mobilă. Ai nevoie doar de o conexiune la internet şi de prieteni cu smartphone Android sau iOS care să aibă aplicaţia WhatsApp instalată. Dacă serviciul de mesaje text se foloseşte doar de conexiunea la internet, trebuie să menţionez că unii operatori de telefonie mobilă nu permit iniţializarea de apeluri de voce doar prin conexiunea de internet, forţând aplicaţia WhatsApp să folosească reţeaua operatorului. Deci, atenţie la costuri suplimentare. Există şi aplicaţii mai bune decât WhatsApp, însă aceasta e destul de răspândită şi vei descoperi că ai destul de mulţi prieteni care o folosesc. Despre o altă aplicaţie similară pe care eu o consider mai bună, vă voi povesti în articolul din partea a doua a acestei serii de articole.

Continuarea în următorul articol din acest set de 3 articole. Nu uita să te abonezi la newsletter ca să nu pierzi nimic.

Comentează la acest articol

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.