10 motive să-ți iei un Mac. De la un fan Google ce are Chromebook.

Sunt fan Google înrăit. Și când ești fan Google înrăit ești până la capăt. Adică, îți iei Chromebook. Și lucrezi pe Chromebook. Apoi începi să citești despre noul Chromebook Pixel (2015) și începi să tânjești după unul. Fără un motiv acut. La fel cum și unii fani Apple tânjesc fără motiv la ”diverse”.

Ca să vedeți cât de fan Google sunt vă fac un inventar: am un Chromebook de 11 (deși folosesc acum acest super laptop acum), am un Chromecast, am un Nexus 5 (nu se mai găsește de nou) și am un Nexus 6. În plus, recunosc că folosesc serviciile Google din plin. De exemplu, am renunțat de mult la MS Office (cu licență, plătit) în detrimentul Google Docs din Google Drive. Merge brici.

Iubesc Google și tot ce face Google. Însă în căutarea mea pentru un super ultrabook, nu am putut să nu citesc recenzii pozitive despre Macbook Pro. Dacă la capitolul iPhone toți sunt cârcotași față de Apple (pe bună dreptate de cele mai multe ori), la capitolul laptopuri nu comentează nimeni. Nici măcar Larry Page, șeful Google. La un moment dat el spunea că își dorește ca Android să fie un sistem de operare pe care să nu-l mai lase nimeni din mână atunci când cumpără un telefon mobil, așa cum nu mai lasă nimeni din mână un laptop Apple odată ce și-l cumpără. În anul 2013 majoritatea staff-ului Google a trecut pe Mac.

Asta nu înseamnă că Larry Page e departe de obiectivele lui. De la 5.0 (Lollipop), Android e chiar un sistem de operare foarte bun. Nu-ți vine să-l lași din mână. Adică, dacă eu mi-aș lua acum un Macbook Pro, nu cred că aș fi atât de tentat să las din mână al meu Nexus 6 doar de dragul ecosistemului Apple.

Google a înțeles că sunt anumite fronturi pe care nu vrea să intre acum. Economic vorbind, nu merită. Ei merg pe cloud. Sunt un fel de Zerg care infestează Terrani și Protoși (Windows și OS X). Nu merită să intre într-o bătălie hardware pe care probabil o vor pierde în anii următori. Așa că, ei continuă să fie extraordinari pe ce fac acum: software orientat către utilizator. Și că venind vorba de cloud computing, Apple știe la ce se pricepe. De asta nu se agită. Și de asta fac unele lucruri ”din urmă”. Ba din contră, oferă sprijin Zergului Google. Priviți un pic de sus și veți observa la ce mă refer. Cele două companii (Apple și Google) nu se exclud. Ba din contră, se completează în multe aspecte.

Ca un român (probabil viitor posesor de MacBook Pro) iată că îmi dau și eu cu părerea. 10 motive să-ți iei un Mac (de la un fan Google).

Noul Macbook Pro 13

De ce merită să-ți iei un Macbook

  1. Dacă ești în căutarea unui ultrabook decent vei observa că oricum toate sunt scumpe. Când intri în zona aia de preț (peste 1.000 euro) deja nu mai putem vorbi despre preț: Apple e scump, Microsoft e ieftin. Pentru că nu e. Vei începe să observi că există mult mai multe laptopuri cu Windows mai scumpe.
  2. Dacă tot îți iei un super laptop, merită să ai două sisteme de operare curate. Dacă îți iei un Mac nu ești legat de sistemul lor de operate Mac OS X. Poate nu ți se potrivește, poate nu ai chef de schimbare. Prin utilitarul BootCamp de la Mac ai Windows fără probleme. Chiar curat, fără bloatware.
  3. Ecranul Retina e bestial. Unii din voi vă câștigați existența stând în fața unui ecran de laptop sau de computer. De ce să nu fie și o experiență plăcută? Indiferent ce faci pe computer, ecranul face diferența la ”plăcere”. O viață avem. Hai să ne bucurăm de ea. Un ecran bestial e un ecran bestial.
  4. Poți să pleci la muncă fără încărcător. Cele mai noi modele de laptopuri Apple au o autonomie declarată de 10 ore. 10 ore! Să zicem că stai 8 ore la muncă din care cel puțin 2 nu se desfășoară în fața laptopului, ai 6 ore garantate de autonomie. Nu 10. Ci 6 sigur. Ca să nu mai zic că ești boier în deplasări.
  5. Cel mai tare touchpad. Să zicem că ești fan mouse și nu-ți imaginezi viața fără mouse. Nu mai e cazul. Dacă folosești un touchpad Apple zici că l-ai folosit de-o viață (pe testate). Pur și simplu nu se compară cu alte touchpad-uri. Zici că are precizie chirurgicală (la un chirurg bun mă refer).
  6. Vei iubi desginul. Poți să urăști Apple din adâncul sufletului tău. Știu, pentru că e Apple & stuff. Dar oricât de cârcotaș ai fi, îți va plăcea să ai un Macbook în față. Vei atinge zilnic materiale de calitate. Ai putea spune că e chiar un factor motivator să lucrezi mai bine la ce lucrezi.
  7. Hardware la fix. Nu e doar hardware. Ai folosit atâta vreme hardware ca să știi ce înseamnă hardware. Dacă îi dai o șansă sistemului de operare Mac OS X vei ști ce înseamnă hardware optimizat pe software. E ca și cum ai rula un Linux pe un sistem hardware optimizat pentru așa ceva. Totul merge brici.
  8. Nu ai nevoie de antivirus, iar update-urile nu sunt o povară. La fel ca și la Chrome OS, cei de la Apple se laudă cu o politică puternică împotriva potențialelor atacuri online. Dacă alegi un Mac și dacă alegi să folosești Mac OS X, ești safe (cel puțin pentru moment).
  9. Dacă ești utilizator de Windows nu ai parte de bloatware. Bloatware este acel soft complet inutil care vine la pachet cu majoritatea chestiilor impuse de producători. Gen economisire a bateriei sau gestionare a rețelelor Wi-Fi. Nu ai nevoie de asta. Poți rula Windows fără probleme, oficial.
  10. Toate print screen-urile la aplicațiile Google sunt făcute de pe OS X. Vă provoc să le vedeți. Intrați în magazinul de aplicații Google și uitați-vă la print screen-uri. Veți observa iconițele de la Mac OS X în majoritatea cazurilor. Google folosește Mac.

Și mai continuați voi. Sunt convins că mai sunt. Iar dacă nu sunteți de acord, respect asta. Doar nu faceți comentarii deplasate. Iar dacă propuneți comparații să fie între mere și mere, nu între mere și pere.

[button-green url=”http://profitshare.ro/l/1566342″ target=”” position=”center”]Ăsta e modelul care îmi place[/button-green]

Salut 👋
Îmi pare bine să te cunosc.

Înscrie-te pentru a primi conținut interesant despre tehnologie, dezvoltare, marketing și lifestyle.

Nu fac spam! Protecție date conform GDPR. Te poți dezabona oricând.

7 comentarii la „10 motive să-ți iei un Mac. De la un fan Google ce are Chromebook.”

  1. MacBook pro este un ultrabook mult prea scump în comparație cu stabilitatea și durabilitatea lui în timp. Cunosc o doamna care și -a cumpărat asa ceva în urma cu vreo 3 sau 4 ani la prețul de 10000 de RON. S-a folosit de aceasta bestie un an și ceva după care surpriza : MacBook-ul Pro de 10000 de RON s-a defectat. La bootare display-ul sau nu mai afisa nimic, din ce am înțeles era de vina placa video. Nimeni nu a reușit sa îl repare dar cel putin s-a reușit salvarea datelor din memorie pe un alt hardisk.

    Răspunde
  2. Daca cele doua companii se iubesc atat de mult … atunci de ce Apple a renuntat sa mai foloseasca google maps … si acum folosesc apple maps care este sub google maps cu multi ani ? De ce apple incearca sa reinventeze roata ? De ce apple patenteaza colturi rotunjite ??? SI culori !! Apple este o companie comunista prin tot ceea ce face … de la dezvoltare pana la client.

    Răspunde
  3. Sincer sa fiu nu am nici un produs de la Apple. Îmi plac foarte mult dar nu mi-as dori sa îmi cumpăr. Si produsele Apple au aceleași probleme ca orice alt computer.Datorita meseriei mele Tehnician Hardware vad produse Apple cel putin de doua ori pe săptămână.Sunt într-adevăr produse de calitate.Mi-as dori sa îmi cumpăr un Apple all in One de 24 de inch(cum mi-as dori sa îmi cumpăr un computer desktop de la Lenovo)Costa mult dar face banii. La categoria Laptop-uri si cei de la Apple au probleme ca si cei de la Sony si HP temperaturi ridicate la nivel de hardware deci nu il recomand celor care il folosesc intensiv 5-10 ore pe zi. Părerea mea personala este ca dispozitivele Apple nu merita banii,deoarece au hardware pe care il găsești pe orice computer de clasa medie spre high.Ei cer multi bani pe design. Într-adevăr găsești absolut orice piesa de schimb pentru iPhone si Ipad la preturi bune(ei aici fac diferența).Sistemul operativ este foarte bine optimizat cu hardware-ul.Sunt de acord.La capitolul productivitate nu face mai mult decât alte computere.Sa fim înțeleși Tabletele telefoanele si laptop-urile sunt produse consumer indiferent de marca. Computerele Desktop duc greul,si produc in același timp.Pe piata consumer computerele desktop au pierdut teren din cauza dimensiunilor prea mari dar…..ele duc greul înainte. Părerea mea despre Apple? Design de calitate! Din punct de vedere hardware nu fac diferență. Dimpotrivă este mult mai de apreciat Windows care se adaptează pe orice tip de hardware decât sistemul operativ de la Apple.

    Răspunde
  4. Mda… Motivele sunt bine întemeiate. Nu și cardurile multor români. Dacă mi-aș permite, aș trece și eu pe ecosistemul Apple. Am experiență cu telefoane și trebuie să recunos că nu m-au dezamăgit.

    Răspunde
  5. Salut Gabi,

    Nu ma declar nici fan Apple (Desi am la munca MacMini) si nici Microsoft (Desi am un Asus N550).

    Sa trecem la subiect :-).
    1. Apple nu a inventat apa calda cu Retina. Desi tehnologia lor a aparut acum cativa ani buni, si erau cam printre cei mai buni, vreau sa iti dau exemplele Asus si Lenovo, care au displayuri 4K (3820×2160), superioare Retinei.

    2. Performantele Apple sunt relativ slabute. Comparand doua produse de top, vei vedea cum la acelasi pret poti gasi un Macbook cu Intel Iris sau cel mult un Nvidia GT 7xx, sau un alt laptop performant cu GTX9xx.

    3. Apple sunt rapide pentru ca au stock SSD-uri, in timp ce “concurenta”, nu beneficiaza intotdeauna de asa ceva.

    Acum doua luni am cumparat un SSD Samsung 850 Pro 512GB pentru N550-ul meu. Rezultatul? Startup in 7 secunde, shutdown in 2 secunde. Revenire din hi ernare – instant. In comparatie cu HDD @7200RPM caruia ii trebuiau minimum 30 secunde pentru bootare si cam 30 secunde pentru oprire.

    4. Bootcamp? Da. Dar iti trebuie licenta Windows. Care costa. Si nu vad de ce ti-ai lua Mac pentru a rula Windows.

    Altfel spus, oamenilor le place Mac tocmai pentru OSX. Altfel, daca OSX era compatibil cu PC… :-)

    5. Nu ai nevoie de antivirus. Aici iti dau dreptate si nu am ce comenta. Desi, nici Macul nu te protejeaza de prostia omeneasca. Phishingul…

    6. Designul. Apple are un design bestial. Nu contest. Insa cand dai 1500 Euro pe un laptop, ii vei da pe performanta aka prpductivitate nu pe design.

    7. Ultrabook? Macbook Air. MacBook Pro nu este tocmai un ultrabook. Dimensiunile sunt asemanatoare cu ale sistemelor windows.

    SUMAR:
    Mac-ul este facut sa fie un sistem de operare simplu, care sa te ajute sa faci niste chestii specifice. Hardwareul este bun, dar nu de top. Designul este foarte bun, dar din pacate nu cred ca vei cumpara un laptop pe post de bibelou.

    PS: Pentru a compara mere mere, ar trebui ca sistemele sa fie aproape identice ca specificatii. E greu de comparat Macbook Pro cu SSD (M2 sau PCI) cu un laptop cu HDD.

    Cu toate ca la munca folosesc zilnic Mac (Sunt obligat), nu as putea utiliza un astfel de sistem, decat daca ar avea niste performante mai mult decat medii.

    Spre exemplu, cu un buget de 1000 Euro poti opta pentru un Macbook Air cu procesor Intel Core i5 Dual Core la 1.7 Ghz si Cache 3MB sau un Intel Core i7 Quad Core la 2.5 Ghz (Turbo Boost la 3.5 Ghz) si 6MB Cache, dar Windows. Dar si memorie ram dubla. Dar ai video dedicat.

    Pe scurt: Daca nu as avea nevoie de performanta, as alege Macbook Air pentru portabilitate, fara sa stau pe ganduri.

    In schimb, daca am nevoie de performanta, Macul nu este o varianta (Penteu mine).

    Răspunde
  6. True that!
    Ieri am comandat noul MacBook. (Sunt curios sa vad cum se misca cu mult hulitul Core M).

    Business wise, de cinci ani am trecut pe ecosistem Apple si desi sunt deschis optiunilor din piata, nimeni nu a reusit pana acum sa ma faca sa renunt la Apple.

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.