Nu am mai băut sucuri carbogazoase de 164 de zile, adică 3.936 ore sau 236.961 minute

Salut! Sunt Gabi și recunosc că nu am mai băut sucuri carbogazoase de 164 de zile. De pe 4 ianuarie 2016 m-am hotărât să-mi schimb stilul de viață. Nu numai că am slăbit 14 kilograme de atunci, dar mă simt și mult mai bine. Nu recomand să faceți la fel dacă nu doriți asta. Cei de la Cola sau Pepsi pot să-mi trimită oricând noi sortimente de sucuri, numai că nu le voi mai bea eu tura asta (are cine :)). Respect decizia fiecăruia de a face ce vrea și nu impun nimic.

Eu, spre exemplu, sunt fan bere. Și de când am trecut de la 94 de Kg la 80 de Kg nu am renunțat nici un moment la bere. Numai că m-am concentrat să o beau doar în weekend, nu în fiecare zi. La fel și cu pizza sau alte mâncăruri care îmi plăceau, dar mă îngrășau. Nu am renunțat la ele. Dar le-am mâncat mai rar.

Cum am slăbit? Păi, nu am făcut mare lucru. La mine dietele și restricțiile nu merg. Dacă îmi pui restricție, vreau! Nu merge la mine cu din astea. Și probabil că nu merge la bărbați în general. De luni până joi m-am concentrat doar să mănânc mâncare cât mai sănătoasă. În general mâncăruri gătite, nimic special. La bază stătea mereu o bucată de carne de pui sau de pește combinată cu ceva legume gen brocolli, păstăi, mazăre, fasole, conopidă, ciuperci sau chestii de gen. Am evitat cartofii și morcovul (gătit), dar nu de tot. De la fast food mâncam doar salate, fără sosuri.

Alimentația e cea mai importantă. 80% din pătrățele (nu că aș avea acum așa ceva) se fac în bucătărie și 20% la sală. Alimentația e al naibii de importantă. Și o alimentație corectă te ajută și la sănătate, nu numai la dat kilograme jos. Cred că sănătatea ta ar trebui să fie motivația și obiectivul numărul 1. Nu slăbitul. Ăla vine de la sine odată cu o alimentație sănătoasă.

Mișcarea. Aici am făcut două tipuri de mișcare. Dar de ce e importantă mișcarea și sportul? Pentru că poți slăbi, dar poți slăbi urât. Vei fi doar o versiune mai mică a ta. Vei slăbi pe cântar dar nu vei arăta neapărat mai bine. De aceea am inclus sportul în programul meu. Sportul îți tonifiază mușchii, te face să te simți mai bine în pielea ta și este foarte sănătos dacă nu ai alte probleme de sănătate. Arăți mai bine.

Primul tip de mișcare este cel la îndemâna oricui. Mers pe jos, urcat scări, cărat bagaje. Nu mă deranja că am loc de parcare mai departe de locul în care trebuia să ajung. Eram bucuros că pot merge pe jos. Și de multe ori ajungeam chiar mai repede unde aveam treabă. Nu vă dați la o parte de la efortul zilnic, normal, de bun simț. Al doilea tip de mișcare este tot la îndemâna oricui. Nu am fost nici o zi la sală. Recomand sala dacă aveți timp. E mai ok decât acasă. Dar eu am făcut sport acasă. Am două gantere de 8,5 Kg bucata și corpul meu. Cu atât am lucrat. 4 zile pe săptămână din 7 cu pauze între ele. Maxim 45 de minute pe zi. Nu iau suplimente proteice (care sunt ok, nu vă mai speriați de așa zisele ”prafuri”), așa că din alimentație mi-am calculat că mai mult de 45 de minute pe zi/4 zile pe săptămână s-ar putea să fie prea mult pentru corpul meu.

Suc cu acid

Imagine ”suc cu acid în pahar” via Shutterstock.

Cel mai important la exercițiile fizice de orice tip este să le faceți corect. Nu vă dați mari zmei că ridicați sau împingeți nu știu cât dacă nu faceți corect. Vă buliți corpul și eficiența e mai mică. Nu e o rușine ca ditamai bărbatul să facă 10-15-20 de repetări corecte cu 8,5 Kg. Nu voi prezenta acum un program de antrenament, că nu sunt încă în măsură, dar vreau să vă spun că la început calitatea exercițiilor e mai importantă decât cantitatea acestora. Și nu doar la început. A, și neapărat să vă închideți telefonul când vă apucați de sport. Eu nu fac pauze mai mici de un minut între serii, iar un telefon lung și urgent vă poate buli tot feng-shui-ul antrenamentului. Cel mai important e focusul. Și la mâncare și la antrenament. Remember: focus.

Nu pot să fac antrenament acasă, am copii! Și eu am copil. Fac și puzzle cu el și antrenament în același timp când suntem numai noi doi acasă, fără bonă, soție sau bunici. Uneori e mai dificil. Mai țâfnos. Dar se poate. Restul sunt scuze. Nu voi sta pe subiectul ăsta, că scuze se găsesc destule. Dacă sari peste antrenament din diverse motive nu te impacienta. Trebuie să ne trăim viața. Du-te la bere, ieși cu copilul în parc, fă ce trebuie. Recuperezi a doua zi dacă vrei.

Am un program haotic, nu am timp să mănânc! Bine ai venit în club. Am un job full time, multe deplasări de 3-4 ore la volan, sunt soț, sunt tată, mai am timp și de blog, iar între timp mi-am mai făcut și o firmă. Am senzația că ziua mea are 36 de ore. Nici eu nu am timp să mănânc. Iubeam fast-food-urile. Dar totul e de planificare. Când te apuci de o nouă viață te planifici la secundă. Îți iei mâncare cu tine. Găsești (cauți) restaurante ieftine (cu mâncare ok) în zona în care călătorești. Faci seara (când dorm toți) ce nu poți face dimineața. Și tot o faci. Dacă vrei.

Mi-e foame mereu! Ok, nu mai face nimic altceva în timp ce mănânci. Pe rând. Când mănânci, mănânci. Și atât. Nu te uita la TV, nu sta pe tabletă/smartphone/laptop etc. Uită-te la mâncarea din farfuria ta, mănâncă încet și pur și simplu bucură-te de ea. Atât, nimic altceva. Creierul va percepe altfel porția ta de mâncare și va transmite mai repede senzația de sațietate. Pe vremuri mâncam kilograme uitându-mă la un film. Crede-mă că știu ce zic. Când mănânci, mănânci și atât. Nimic altceva. Chiar dacă tragi pe dreapta și îți mănânci pachețelul.

Nu mă pot abține! Nici eu. De aceea nici nu mă abțin. Mă setez mental că în weekend rup stilul și așa fac. Bere, chips-uri, pizza etc. La început bagi mult, dar după ce vezi rezultatele din timpul săptămânii și oricum stomacul ți se micșorează că nu mai bagi mult în timpul săptămânii, vei vedea că peste 2 luni nu mai ai nevoie de așa mult. Vei mânca doar 3 din 5 crispy, că nu mai încape. Iar dacă excesele te fac să te simți rău oricum le vei reduce. Mare atenție la tot ce conține zahăr sau e dulce. Doar atât. Asta e principala ta atenție. Zahărul și dulcele. Rar cu ele.

Mă constip de la din astea! Și eu mă constipam. De fapt, constipația era cea mai mare problemă a mea, om care mergea la baie de 3 ori pe zi pentru treaba aia. Consumă fibre, bea lichide, fă mișcare și constipația nu va mai fi o problemă. Dacă nu ai alte probleme, bineînțeles. Dacă te lași și de fumat, prima săptămâna va fi mai grea, după care corpul tău va înțelege că și altceva în afară de cafea dulce cu lapte + 2 țigări = caca. Încearcă doar.

Igiena și stima de sine bate filmul. Nu e suficientă doar motivația de a slăbi. Sau de a avea mușchi. Că dacă ai doar mușchi și puți iar nu e bine. În urma unui antrenament transpiri (ar fi bine să o faci). Transpirația oxidează pielea. Spală-te după, fă duș imediat. În primul rând ca să nu puți și în al doilea rând ca să nu îți îmbătrânească pielea înainte de termen. Apoi, asigură-te că miroși bine și că te îmbraci bine cu hainele noi, pe noua ta măsură. E un factor ultra-motivant.

Nu dorm cât trebuie! Ar trebui să o faci. Somnul regenerează tot. Iar organismul nu e prost. Dacă după antrenamente și diete nu obții rezultate înseamnă că dormi prea puțin. Organizează-te ca să dormi la timp. Dacă tu supui organismul la antrenamente și diete, el săracul va depune pe unde îi trebuie dacă tu nu îi dai suficient somn, ca să o zic mai pe românește. Deci, dormi. Somnul e al naibii de important. Da, știu că e greu. Dar dacă era ușor o putea face oricine.

Obții doar ce măsori. Nu măsori, nu obții. Nu e nici o rușine să-ți măsori rezultatele zilnic. Cântărește-te zilnic dacă vrei, dar compară rezultatele doar săptămânal. Nu te descuraja. Apoi, încă o chestie: bărbații își măsoară brațele, femeile își măsoară talia. E perfect normal. Fă-o dacă alea sunt obiectivele tale. Eu mi-am luat un astfel de cântar (mai scump, ce-i drept) ca să măsor tot, inclusiv cantitatea de grăsime din corp (după cum ziceam, dacă slăbești nu vrei să devii doar o versiune mai mică a ta, ci una mai bună fizic vorbind).

Disclaimer titlu. Atenție, am spus că nu am mai băut sucuri carbogazoase, nu băuturi carbogazoaze. Am băut și beau bere și apă minerală. Ambele sunt carbogazoase. Am băut și beau fresh de fructe sau limonade – alea nu sunt carbogazoase. O fi bine, o fi rău, nu știu și nici nu recomand, dar eu le beau. Titlul articolului are relevanță doar dacă ne raportăm la sucurile carbogazoase. Și nici la alea nu comentez că fiecare e cu plăcerea lui.

Disclaimer trișări. Da, pentru remodelare corporală am mai făcut câteva ședințe de Vela la aBeauty clinique. M-au ajutat să ajung mai devreme și mai sănătos la obiectivul dorit. Da, sunt tratamente corporale mai scumpe pe care nu și le permite oricine financiar (până și Kim Kardashian alege Vela făcută ca lumea într-un salon bun, nu în saloane în care au doar aparatul și atât), dar merită. Eu le-am testat complet gratuit ca blogger și nu am dat bani pe ele. Recunosc. Dar dacă aveți posibilitatea financiară, vi le recomand. Nu e nimic mai important decât corpul tău. Nu are rost să te zgârcești când e vorba de sănătatea și aspectul tău fizic. Sunt singurele lucruri care contează mereu. Mă rog, în majoritatea momentelor din viață.

Salut 👋
Îmi pare bine să te cunosc.

Înscrie-te pentru a primi conținut interesant despre tehnologie, dezvoltare, marketing și lifestyle.

Nu fac spam! Protecție date conform GDPR. Te poți dezabona oricând.

6 comentarii la „Nu am mai băut sucuri carbogazoase de 164 de zile, adică 3.936 ore sau 236.961 minute”

  1. Eu dupa cum spuneam atunci.. cand am inceput… aveam 105.. am dat 10 jos si am recuperat 5 inapoi.. dar nu m-am tinut strict de dieta si miscare.. cat despre gantere.. eu am una fixa de 15 kg.. si fac 3-4 serii de 15 tractiuni.. dar se cunoaste la febra musculara.

    Răspunde
  2. 8.5 kg au gangterele acelea? :D
    Apropo, nu e doar creierul stimulează, ci și glicemia. Mănânci mai încet, glicemia are timp să crească și tu te saturi, cu cât mănânci mai repede, cu atât sunt șanse sa mănânci mai mult și… iată cum shaorma devine tot mai mică.

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.