A vorbi inca despre cocalari este la fel de vechi ca a vorbi despre jurnalisti care fura

Adi scria aici un articol cu care eu sunt oarecum de acord. El spunea, cu alte cuvinte, că s-a cam scris tot ce se putea scrie despre cocalari până acum și că alte articole despre acest subiect nu prea merită. Cam aceeași poveste e și cu jurnaliștii care fură știri. Acum încep să-l înțeleg pe Vali.

Se dă data de 12 august 2014 și articolul ăsta în care vă povesteam cum administratorii paginii lui Victor Ponta fură like-uri cu imaginea Simonei Halep. Nu știu cum, dar articolul s-a viralizat și a prins peste 3.400 de share-uri pe Facebook. Bineînțeles că a aflat toată lumea de combinația mârșavă de social media.

Nu-i bai, că am făcut trafic mai mult decât speram vreodată. Eu am scris ceva legat de deontologie, dar na`, a prins. Dar, informația a ajuns și la “jurnaliști“. Jurnaliști care au preluat cu nonșalanță informația (pe care nu am exclusivitate, că a văzut-o tot românu` doar) fără să menționeze sursa. Amuzant este faptul că au preluat și print screen-ul realizat de mine. Pentru că de`, print screen-ul ăla e valută forte acum că administratorii paginii de Facebook a lui Ponta au scos ad-ul respectiv de frica unui mass report. Originalul, mai jos:

Ponta Facebook Simona Halep

Însă partea ce mai faină este că Daily Star, publicație britanică online, a preluat știrea dată de mine. Și atunci s-a creat valul de “care eu, care eu” în România. Toate publicațiile online se zbat acum pe știri cum că ei au fost primii care au anunțat cum fură Ponta like-uri.

Nimeni însă nu a publicat informația mai devreme de 13 august, iar cu această ocazie menționez că eu am publicat pe 12 august. Și a mai fost încă cineva care a făcut acest lucru pe blog și imediat cum îmi recuperez laptopul (acum scriu de pe unde apuc și nu mă autentific pe Facebook de oriunde, că e mai safe) caut postarea și revin cu link. Nu știu dacă a fost înaintea mea sau după, dar nu contează, eu respect pe oricine a descoperit mârșăvia cu like-urile la timp. Ideea de bază în cazul articolului meu ținea, atenție, de deontologie profesională în social media, nu de afinități politice. Da, nu l-aș vota pe Ponta nici cu arma la tâmplă, dar nici pe Băsescu. Deci, pot să am o altă părere și fără să fiu catalogat drept băsist, ok?

Interesant e că mulți au preluat informația, unele site-uri fantomă cu copy/paste direct, dar am fost surprins că nasul.tv sau stiripesurse.ro au preluat ideea fără să menționeze o amărâtă de sursă numită blog personal în cazul meu. Am fost surprins pentru că au fost publicații mari care au făcut asta, publicații pe care nu mă durea click-ul să le mai citesc din când în când. Și folosesc fără probleme print screen-ul meu în continuare. Dar pentru că nu trăiesc din asta, nu mă oftic așa tare. Vreau doar să nu fiți la fel de proști în social media atunci când preluați informații. Deci, e vorba tot de deontologie. Adică, dragii mei, hai să nu râdă ciob de oală spartă că fură (mai ales la un caz de furt sau înșelăciune) când voi, “jurnaliștilor” (cu ghilimele pentru că sunt și foarte mulți jurnaliști ok), faceți la fel. Adică furați. Deci, nu-l blamați pe Ponta că plagiază când nici voi nu știți să folosiți cum trebuie linkurile către surse. Că doar nu vă cad nici ouăle și nici nu se scurge link juice-ul.

Ar fi o mișcare de PR frumoasă să se facă treaba așa cum trebuie. Ne strângem mâinile și mergem mai departe, că știu cum e să fii full de alte treburi și să mai greșești uneori, uitând, de exemplu, o sursă. Nu sunt cârcotaș, aș înțelege. Dar, cel mai fain ar fi să începem să înțelegem noțiunea numită “deontologie profesională” (în orice domeniu) și să privim dincolo de partide politice și trusturi media asociate acestora. Pentru că e penibil și sper să înțelegeți în adâncul vostru de oameni cât e de penibil să-l acuzi pe unul că plagiază când tu nici măcar nu poți să pui un câcat de sursă, fie el și blog personal.

P.S.: Și da, trebuie să scriem și despre cocalari și despre hoți. Neobosiți. Până când măcar se mai ameliorează trendul pozitiv în care mulți cred că a fi cocalar sau/și hoț e ok. De ce? Pentru că vin generațiile din urmă care n-au citit textele vechi. Și nu vor citi texte vechi. Iar textele noi trebuie să le explice constant că a fi cocalar și/sau hoț nu e ok. (când mă refer la cocalar nu mă refer la cei care nu menționează surse, e altă poveste, nvm)

Salut 👋
Îmi pare bine să te cunosc.

Înscrie-te pentru a primi conținut interesant despre tehnologie, dezvoltare, marketing și lifestyle.

Nu fac spam! Protecție date conform GDPR. Te poți dezabona oricând.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.